Lands­hövding Vet Hut


Det blir inget porträtt av Anders Björck, vare sig som politiker eller människa, det blir ett porträtt av en position, en politisk kloss, en politisk klass. Landshövdingen inviger, håller tal, äter snittar, dricker ett glas skumpa, planerar, inviger, håller tal, äter snittar, dricker ett glas skumpa, planerar, inviger, håller tal … DN
-
Måns Månsson är antingen ett geni eller galen. Att överhuvudtaget komma på att spela in en svartvit, grovkorning 16-millimetersfilm med träbocken Anders Björck i huvudrollen är för mig oförståeligt. Nu har dock filmen H:r Landshövding hyllats av kritikerna.
-
Min bild av landshövding Anders Björck, moderat och före detta försvarsminister, är en person tror sig stå över lagen (eller gärna tar lagen i sina egna händer). Björck har ett flertal gånger hamnat i bråk med polisen (läs till exempel här eller här).
-
Björck brukar tillskrivas citatet: "För det första har jag aldrig sagt det, för det andra är jag felciterad och för det tredje skulle det aldrig ha kommit ut". Han har även sagt "Vem vill göra affärer med en som luktar vitlök?" apropå att göra affärer med fransmän.
-
Det mest kända citatet måste ändock vara "Vet hut!". Se KU-förhöret med Carl Lidbom:

SvD, DN,
Aftonbladet
Vetenskapsrådet

Inga kommentarer: