S-kvinnor + mp + v = sant (Del II)

Föräldraförsäkringen och behovet av barnomsorg dygnet runt kommer att vara viktiga frågor inför nästa val. Vi ger ett klart besked, vi vill se en föräldraförsäkring som innebär att papporna tar ett ökat ansvar för barnen och att vi vill ha en nationell lagstiftning som tvingar kommunerna att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi vill även att föräldrar som är arbetssökande och föräldralediga ska ha rätt till en kvalitativ barnomsorg (DN/Newsmill)
-
Josefin Brink (v), Nalin Pekgul (s), Esabelle Dingizian (mp) har tidigare publicerat en liknande artikel i GP (läs även mitt tidigare inlägg).
-
Ikväll ska jag på ett seminarium där artikelförfattarna ska prata om:
* Föräldraförsäkringens utformning – Diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden
* 40-timmarsvecka på förskolan – en omöjlig ekvation för heltidsarbetande föräldrar
*Förskolans kvalitet – Tillgänglighet, pedagogik och personaltäthet.
-
På Newsmill har diskussionen om föräldraförsäkringen fortsatt. Billy Mc Cormac, kommunikationschef på Timbro, har skrivit en artikel, där han menar att dagishämtning skadar svenska företag. Mc Cormacs förslag är "företagsdagis".
-
Maria Vosa har dissekerat Mc Cormacs artikel på ett lysande sätt och skriver i sitt blogginlägg Timbro har ny idé för kvinnofälla:
-
1. Småbarnsföräldrar må vara mindre flexibla i sina arbetstider, men å andra sidan är de ofta mer fokuserade på sin uppgift när de väl är på plats. Ensamstående utan barn tenderar dels att ta på sig alltför många sidouppdrag som splittrar deras fokus. Småbarnsföräldrar vet att de har begränsat med tid och schemalägger den bättre - de drar heller inte ut på att bli klara, eftersom de vet att de inte har mycket till spelrum, så de lämnar in uppgiften i tid medan icke-föräldern fortfarande letar mer material och ångrar att han/hon accepterade två andra rapportarbeten samtidigt.
2. Företagsdagis kan vara en god idé om det inte vore för att många barn har TVÅ föräldrar (minst), som kanske inte jobbar på samma plats. Om den ena föräldern jobbar där dagis finns kommer hon - medge att du förutsätter att det ansvaret ligger på mamman Billy - inte bara var den som ansvarar för både hämtning och lämning, utan dessutom alltid vara den som kontaktas först om barnet blir sjukt under dagen. Kvinnofälla är bara förnamnet på förslaget - arbetsgivarna kan lugnt luta sig tillbaka och fortsätta särbehandla kvinnor eftersom papporna, som börjat visa oroväckande trender för att ta ansvar för sina barn, kommer hindras från att ta lika stort ansvar för barnen.
-
Jag vill naturligtvis ha en delad föräldraförsäkring, men funderar på hur den kommer att fungera för regnbågsfamiljer. Någon som vet?
-
And by the way... jag hatar ordet "dagis". Varför inte använda ord som "förskola" eller "Kindergarten"?
-

1 kommentar:

KB sa...

Det heter inte dagis längre, ordet är bara svårt att få bort. Det heter faktiskt förskola och jag vet att lärarana förderar oredet förskola eftersom det även höjer statusen för dem