Åsa! Ska vi gifta oss 1 maj 2009? (Del II)

Åsa och Alexandra vill ha Mona Sahlin som vigselförrättare. Foto: Thomas Karlsson/DN
-

Mitt inlägg igår, Åsa! Ska vi gifta oss 1 maj 2009?, skapade ringar på vattnet. För kännedom, så svarade Åsa ja på mitt frieri. Därtill ringde journalisten Annika Hamrud mig igår och ville intervjua oss. Jag är väldigt nöjd med intervjun i DN - Friade minuterna efter propositionen.
-
Dock är jag orolig över att oppositionen, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vill försvåra ett blocköverskridande beslut i riksdagen. Jag har ju som bekant beskyllt alliansen för detta i inlägget Blocköverskridande svårare än könsöverskridande?
-
När jag läser QX idag står det bland annat:
Dragkamp om äktenskapslag
Oppositionen är skeptiskt till Reinfeldts lösning för hur det könsneutrala äktenskapet skall lösas. Misslyckade för regeringen, säger de tre oppositionspartierna och uppmanar regeringen att rösta på deras gemensamma motion.[...] Mona Sahlin talar om "skam" över regeringen som låter ett "tre-procents-parti hindra en så viktig lagstiftning" med hänvisning till senaste tidens opinionsundersökningars nivå för kristdemokraterna.- Nu har riksdagen fått frågan och vi i oppositionen har redan ett färdigt förslag. Vi bjuder gärna in moderaterna, centerpartiet och folkpartiet att tillsammans med oss lagstifta, säger Mona Sahlin.
-
En uppmaning från mig till alla partier: Oavsett vilken partifärg motionen för en könsneutral äktenskapsbalk har - RÖSTA JA TILL DEN! GÖR INTE DEN HÄR FRÅGAN TILL EN VI OCH DOM-FRÅGA!
-
Även ledarartikeln i Dagen påpekar detta:
-
För oppositionen lär det vara guldläge att påpeka splittringen i regeringsalliansen. Frågan är vidare om Sahlin, Ohly och Wetterstrand verkligen vill stödja en alliansmotion i riksdagen. Kanske är det bara början på en större splittring som vi har sett.
-
Annars är ledartikeln, med rubriken Reinfeldts hugg i ryggen, vedervärdig:
-
[Reinfeldt] berövar äktenskapet dess tusenåriga historia och specifika betydelse för samlevnad mellan man och kvinna, med koppling till barn och familjebildning, och bygger därmed in en spänning i det svenska samhället för lång tid framöver.
I sak är det att försvaga barnens position och att samtidigt köra över huvudstråken i de stora religionerna, inklusive den kristna kyrkan
.
-
En av mina favoritartiklar om äktenskap (som jag länkat till ofta i denna blogg) är skriven av språkvetaren Catharina Grünbaum (DN) och jag väljar att citera Grünbaum återigen:
-
ÄKT- I ÄKTENSKAP är ett gammalt germanskt ord med betydelsen 'lag' och speciellt 'förbindelse om samlevnad som ingås under lagliga former'. (Det är samma ord som i tyskans Ehe, 'äktenskap'.) Att ta någon till äkta är att ingå en sådan förbindelse. Adjektivet äkta med betydelsen 'riktig', 'genuin', 'inte konstgjord', är en senare utveckling av grundordet.Äktenskapet är alltså en juridiskt grundad form av samlevnad som reglerar och skyddar parternas egendom, avkomma och kvarlåtenskap.Att äktenskap aldrig tidigare har använts om samlevnad av personer av samma kön beror på att varken lagen eller kyrkan har erkänt en sådan livsform. Lika lite som giftermål för personer av samma kön, för den delen.
-
Stentorp, Skick, jj.n, QX1, QX2, DN2 , DN3, SvD,
SvD2,
SvD3

Jonas Morian, Alliansfritt Sverige

Under strecket:
Tack till alla som gratulerat oss via mejl, telefon, bloggen och facebook. Och du Björn... jag erkänner att det var "nördigt" att fria via blogg och facebook, men jag ringde faktiskt Åsa först.

7 kommentarer:

Krassman sa...

Alexandra: Såg bilden i DN idag och blev överlycklig. Grattis till er båda och hoppas att Mona har tid.

stationsvakt@gmail.com sa...

Grattis.

Björn Fridén sa...

Bra att du ringde och förankrade, det hade ju varit jobbigt om hon tackat nej med en länk från sin blogg och sedan pingat knuff.

Anonym sa...

För oss som inte vill ha det som du så lär oss denna debatt att de mest trångsynta och elaka av alla debattörer har funnits på "din" sida. Det tillåts inte nån avviande uppfattning till det PK.
DET är en demokratisk fara.

Nicke Grozdanovski sa...

Ett stort grattis önskar jag er.
:-)

Anonym sa...

Sahlin som vigselförrättare... Fy fan vilken mardröm!:S

Anonym sa...

Hej och grattis. Äktenskap för alla. Härlig bild i DN. Appropå Mona vill jag läka till mins bloggsida, mina kamraters "skullehavaritbröllop-menänsålängebarapartnerskap´s blid"
http://stentorp.wordpress.com/2008/10/09/host-gift-o-mona/