Åsa! Ska vi gifta oss 1 maj 2009?

SR/Ekot:

Riksdagen får besluta om homoäktenskap
Det blir inget regeringsförslag om könsneutrala äktenskap eftersom kristdemokraterna vägrar att vika sig. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att man nu går via riksdagen i stället.
Statsminister Fredrik Reinfeldt

– Sverige kan få könsneutrala äktenskap från 1 maj 2009. Alliansregeringen har enats om en hantering som innebär att vi lägger en grundproposition om äktenskap till riksdagen. De tre partier som vill se könsneutrala äktenskap lägger en följdmotion för att få detta på plats till 1 maj 2009.
Varför gör ni så?
– Vi har inte haft samma uppfattning mellan Alliansens partier. Jag vill markera en respekt för att man kan tycka olika i den här typen av frågor trots att det inte har varit otydligt hur majoritetsläget ser ut. Kristdemokraterna har uttryckligen sagt att man inte önskar reservera sig i en proposition och då tänker jag som en resultatpolitiker.
– Jag vill få det på plats men jag respekterar olikheter och jag förutser också att det i mitt eget parti kommer att finnas dem som avviker i syn och som jag tycker i den här typen av samhällsfrågor, man ska visa respekt, att det också kan komma till uttryck när omröstningen kommer.

-
Nu kommer alltså en ”grundproposition” från Regeringen och därefter en ”följdmotion” från moderaterna, centerpartiet och folkpartiet om könsneutralt äktenskap.

Den så kallade alliansen har misslyckats med att enas om en könsneutral äktenskapsbalk. Reinfeldt överlämnar allt till riksdagen. Det innebär vidare att Reinfeldt bollat över frågan till oppositionen. Nu får vi hoppas att oppositionen inte gör partipolitik av frågan (vilket jag beskyllt högeralliansen för i ett tidigare inlägg) och väljer att rösta nej eller avstå från sin röst.

Vi vet att kristdemokraterna kommer att rösta nej alternativt avstå från sin röst i kammaren, men om de övriga, oavsett partifärg, röstar för en könsneutral äktenskapsbalk, så kan Sverige få könsneutrala äktenskap redan 1 maj 2009.

I mitt inlägg Det personliga är politiskt från i våras skrev jag:

Eftersom kristdemokraterna firar sitt jla vårdnadsbidrag och moderaterna har sin vedervärdiga kampanj denna vecka, beslutade Åsa och jag oss för att förlova oss igår. Vi inhandlade ringar, god mat, rosor och champagne och firade vår kärlek.

Vi har bestämt att vi kommer att vara förlovade fram tills dess att lagen ändrar sig. Vi kommer således inte att registrera partnerskap. Nu ska jag bara vänja mig vid orden "fästmö" och "blivande fru". Hädanefter tänker jag inte hänvisa till min fästmö och blivande fru med ordet "partner".Så, Åsa – ska vi gifta oss 1 maj 2009?
-------------------
Under strecket:
Alldeles nyss ringde Petter från Ekotredaktionen och sökte samkönade par som gick i giftastankar. Efter en stund sade Petter att han sökte par som inte var full så partipolitiska som jag uppenbarligen var. Det personliga är ju politiskt och om vi nu ska göra partipolitik av det hela - varför inte förslå för partiordförande Mona Sahlin att förätta vigseln i samband med 1 maj? Inom snar framtid får arbetarrörelsens lesbiska döttrar gifta sig.

7 kommentarer:

Anonym sa...

bra datum också :)

Björn Fridén sa...

gratulerar! dock kan jag inte låta bli att påpeka det nördiga i att fria på bloggen.

i dn förresten:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=848346&rss=1399

Anonym sa...

vad fina ni var i tidningen

Jessica sa...

Grattis!!!
Såg just dig och din blivande fru i DNs nätupplaga och hittade hit från qx för att gratta dig. Vad kul med giftermålet!
Äntligen är det töntiga partnerskapandets tider över!!!
Allt gott! Kram syrran (fast jag är korthårig numer...)

Jonas Larsson sa...

Grattis!

Det känns som pyrr i hela kroppen när jag hör att ni äntligen ska kunna gifta er. Själva har vi alltid kunnat göra det, friandet är klart, men själva akten har liksom inte blivit av än. Men det kommer, gärna med Mona som vigselförrättare också om det går. Hur som - STORT GRATTIS o många kramar! May you live happily ever after! //Jonas

Anonym sa...

Grattis så in i bänken!!! Hoppas ni får ett fint bröllop och ett underbart liv tillsammans!!

Och du: jag vill banne mig se bröllopsfoton!;)

Anders Utbult sa...

Stort grattis!