Reinfeldtska för nybörjare

Det var många med mig som tyckte att lanseringen av moderaterna som "det nya arbetarpartiet"var lite väl magstarkt och att väljarna skulle genomskåda de "nya", "ljusblå" moderaterna. Propagandaminister Per Gerhard Schlingmann & Co. har dock lyckats med den retorik som vi kan kalla för "reinfeldtska". Media använder sig flitigt av reinfeldtskan. Ord som utanförskap, avknoppning, ombildningar och vårdval ser vi dagligdags. Ord som "arbetsrätt", "den svenska modellen" och "rättvisa" används också av borgarna.
-
I ett tidigare inlägg skrev jag: I The F Word, är syftet med serien att visa en annan sida av "den arga kocken" Gordon Ramsay. Jag har sett något enstaka avsnitt av The F Word och ryser varje gång Ramsey ler (ett leende som inte når hans ögon) eller när han försöker vara en mjukis. Exakt samma rysning går genom min kropp när statsminister Fredrik Reinfeldt eller någon av de andra partiledarna i högeralliansen talar om "den svenska modellen", "kollektivavtal" och framför allt ordet "rättvisa".
-
Nu vill moderaterna inkorporera ytterligare ett slagord från arbetarrörelsen, nämligen UPP TILL KAMP: I ett internt brev från moderaternas partisekreterare Per Schlingmann använder partiet nu slagorden “Upp till kamp för ett rättvist Sverige!”. Under den parollen ska moderaterna “möta väljarna och ta debatten om rättvisan i Sverige” (Politikerbloggen).
-
Moderaternas nytolkningar av klassiska "vänsterord" är bara i inkubationsstadiet. Vi kommer att få se en retorisk epidemi av sällan skådat slag. Högt på listan över nytolkningar finns "rättvisa", "välfärd" och "solidaritet".
-
För de som fortfarande sväljer denna retorik och tror att en ny förpackning innebär ett nytt innehåll finns det botemedel. Författarna till artikeln Med nyspråk mot 2010 skriver:
-
För att vaccinera sig mot den kommande retoriska epidemin rekommenderas Det sovande folket, en bok Reinfeldt skrev som 28-årig riksdagsledamot. Berättelsen börjar med att en ung man dör och hans bortgång noteras enbart av den datoriserade övervakningen. Dödsorsaken: ”2000-talets farligaste och dödligaste epidemi. Fullt jämförbar med pest, smittkoppor och aids. Han dog välfärdsdöden”. Reinfeldt beskriver välfärdsstatens försvarare som ”mentalt handikappade” och medborgarna som ”döva kravmaskiner”. Han sammanfattar: ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”. När boken utkom 1993 tillfrågades Reinfeldt i tv om var gränsen för socialbidrag borde dras, och han svarade vid ”svältgränsen”.
-
Ytterligare en bok som tränger bakom högeralliansen retorik är Åtta år med Reinfeldt.
-
Se också höstens skräckfilm - Carl Bildt, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt i sin ungdom. En ung Carl Bildt utser sig till rektor över en skola, på 1980-talet ville Anders Borg avskaffa staten och Fredrik Reinfeldt talar om sin bok Det sovande folket (1993). Filmen är gjord av Anders Utbult för Skick.

Inga kommentarer: