Blocköverskridande svårare än könsöverskridande (Del II)

En uppmaning från mig till alla partier: Oavsett vilken partifärg motionen för en könsneutral äktenskapsbalk har - RÖSTA JA TILL DEN! GÖR INTE DEN HÄR FRÅGAN TILL EN VI OCH DOM-FRÅGA!
-
Det var min uppmaning, efter Fredrik Reinfeldts utspel om könsneutrala äktenskap.
-
I mitt blogginlägg Blocköverskridande svårare än könsöverskridande? anklagade jag borgarna för att göra denna fråga till en Vi och dom-fråga. Nu är det dags för oppositionen att göra samma misstag (pressmeddelande):
-
-Det är ett uppenbart misslyckande för regeringen att den inte klarat av att enas om en könsneutral äktenskapslag. Det har däremot vi i oppositionen klarat. Som läget är nu blir det vi som i riksdagen kommer få ta ansvar för att få slut på den diskriminerande äktenskapslagstiftningen. Det ansvaret tar jag gärna tillsammans med mina kollegor i oppositionen, säger Lars Ohly.
- Det är en skam att regeringen låter ett tre-procents-parti hindra en så viktig lagstiftning. Nu har riksdagen fått frågan och vi i oppositionen har redan ett färdigt förslag. Vi bjuder gärna in moderaterna, centerpartiet och folkpartiet att tillsammans med oss lagstifta, säger Mona Sahlin.
- Oppositionens förslag har det största stödet i Riksdagen. Om de borgerliga partierna vill slippa att bli nedröstade bör de rösta för vårt förslag, säger Peter Eriksson.

-
Sydsvenskan: ”En historisk walkover att en regering inte klarar av att ta beslut utan vänder sig till riksdagen”, trumpetade Thomas Bodström, justitieutskottets socialdemokratiske ordförande, skadeglatt häromdagen.
-
Samma formulering och skadeglädje har Bodström även visat i nyhetssändningarna.
-
Nu ska till och med KU:s ordförande Berit Andnor ta upp hanteringen av könsneutral äktenskap i KU (SvD). När moderaterna var i opposition, använde de sig av KU i helt fel syfte. Nu när vi är i opposition gör vi exakt samma sak. Det är dumheter! I mitt inlägg Pajkastning i KU skrev jag att politikerna skulle låta KU vara KU. Jag håller fast vid den åsikten!
-
Vad som just nu pågår i oppositionspartierna är helt fel taktik. Oppositionen riktigt frossar i detta och försöker göra oppositionspolitik av denna fråga. Det är småsint av dem och de som läser, ser och hör oppositionens uttalanden genomskådar detta.
-
Om jag hade fått skriva oppositionens pressmeddelande hade det blivit något i stil med detta:
-
Det må vara ett misslyckande från högeralliansen att inte leverera en proposition, men Fredrik Reinfeldt gör det nu möjligt för riksdagen att fatta ett blocköverskridande beslut om en könsneutral äktenskapsbalk.

För oss i oppositionen är frågan om människors lika rättigheter så viktig att vi är villiga att rösta igenom en motion om en könsneutral äktenskapsbalk, oavsett partifärg på motionen. Vi tänker inte slå mynt i frågan.

Vi har dock lagt ner tid och kraft på en flerpartimotion om könsneutrala äktenskap för att göra den just tvärpolitisk.

Om moderaterna, centerpartiet och folkpartiet väljer att göra det till en Vi och dom-fråga och inte röster på denna motion, får stå för dem.

Vi kommer i det läget att rösta på den motion som c, fp och m presenterar i riksdagen. Det möjliggör nämligen det faktum att beslutet om en könsneutral äktenskapsbalk har en förkrossande majoritet i riksdagen (och det oavsett partifärg).

Inga kommentarer: