IKEAS blåa (ibland gula) kassar

Jag måste tillkännage att efter ett inlägg jag skrev i morse, mejlade jag LO-tidningens redaktion och voilá så finns nu artikeln De syr åt Ikea 60 timmar i veckan att tillgå på nätet. Dock är det inte min förtjänst. Svaret jag fick, lyder nämligen så här:
-
Hej,
roligt att du vill blogga om Ikeaartikeln. Den kommer ut på vår webb i dag. Vi sprider ut publiceringen av vår papperstidning lite grann under veckan för att ha stadigt snurr på nättidningen. Och det betyder att några historier kommer ut först på måndagen.
Vänliga hälsningar
Lena
Lena Blomquist, nyhetschef på LO-Tidningen
.
-
Nu till pudelns kärna...
-
Jag använder fem stycken kassar när jag har tvättstugan, jag har ytterligare två i förrådet (fyllda med skor och annat). Därtill finns den en mindre variant av kassen som jag ibland använder när jag handlar. Den kan till och med användas som datorkasse.
-
Jag verkar inte vara den enda som anser att dessa kassar har stor praktisk betydelse. I en fabrik i Vietnam sys 40 miljoner kassar varje år och volymen ökar för varje år.Fabriken har 1000 anställda som jobbar 60 timmar i veckan och för detta får de 1,7 miljoner dong i månaden (cirka 810 kronor), vilket i och för sig är mer än den lagstadgade minimilönen på cirka 350 kronor i månaden i statliga företag.
-
Efter att ha läst artikeln, blir moderaten Walburga Habsburg Douglas blogginlägg mycket intressant:
-
Idag besökte vi en IKEA-leverantör som tillverkar de välkända 'blåa kassarna' som varje kund tar med sig runt i varuhusen och fyller med varor. Kassen är inspirerad av rissäckar och på så sätt passar det rätt väl samman att tillverkningen sker just här i Vietnam som är världens näst största risexportör. Besöket var intressant och vi fick bland annat en genomgång om I-Way, som är IKEA:s program för socialt ansvar och kamp mot korruptionen. Det känns bra att se att svenska företag tar sitt ansvar!
-
Har Habsburg Douglas överhuvudtaget talat med någon av fabrikens sömmerskor (ja, det finns en och annan man som syr, men majoriten är kvinnor)!? Walburga Maria Helene Elisabeth Franziska Habsburg Douglas, född von Habsburg-Lothringen kanske inte vill beblanda sig med arbetare? Det kanske inte anstår en grevinna (född tysk ärkehertiginna)? Hon anser att IKEA tar sitt ansvar. Hmmmmmmmmm....

Inga kommentarer: