Sex & samtycke

Jag var på RFSU:s seminiarium Är tiden mogen för samtycke i förra veckan. RFSU har även lagt ut ett referat om seminariet på sin hemsida.
-
Det var en intressant panel som diskuterade samtycke: RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér, SvD:s ledarskribent Maria Abrahamsson, juristen och forskaren Eva Diesen, riksdagsledamot Johan Pehrson, (fp), advokaten och jämställdhetspolitisktalesman Claes Borgström (s), miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, och samtalet leddes av journalisten Ulf B. Andersson (ansvarig utgivare för Amnesty Press).
-
Juristen och forskaren Eva Diesen arbetar på en rapport om sexualbrott i Stockholms län. Rapporten offentliggörs denna månad. Det Diesen sade under seminariet är i mångt och mycket samma saker som hon har sagt till SR/Ekot och Metro. Diesen vill gärna att sexualbrottslagstiftningen ändras och blir mera normativ, där normen ska vara att det krävs samtycke.
-
För att vara Maria Abrahamsson, visade hon ödmjukhet (jämför med det här inlägget - Maria Abrahamsson önskar Beatrice "lycka till") och sade att hon hade stor förståelse för dem som förespråkar att sexualbrottslagen ska innefatta samtycke. Det har ett symbolvärde för många, men kommer inte att göra skillnad i domstolen. Abrahamsson menade också att ”samtyckeslagen” kommer att förlöjligas i media. Att förlöjliga samtyckeslagen har SvD själva bidragit med i och med Ledarredaktionens blogginlägg Youtubiana #25: Framtidens fem i tre-ragg?. Här länkas det till ett YouTube-klipp som numer är borttaget på YouTube, men jag hittade klippet på ett annat ställe:

-
Peter Eriksson är en av dem i panelen som var för samtycke i sexualbrottslagen. Eriksson hänvisade till miljöpartiets motion 2008/09:Ju426 Införande av samtyckeskravet, artikel på Brännpunkt/SvD och Samtyckesutredningen, som den genomgång av den svenska sexbrottslagstiftningen heter och som staffrättsprofessor Madeleine Leijonhufvud tagit fram. Varför Eriksson är för samtycke i sexualbrottslagen kan man läsa om bland annat här eller se här:

Under seminariet nämndes även män som offer och kvinnor som förövare. Här finns ett stort mörkertal. Gizela Pliebe (osäker på namnet) kommer med en avhandling i vinter. Därtill har den danska motsvarigheten till Folkhälsoinstitutet publicerat en undersökning som heter Unga och kaeresta våld (jag hittar varken Gizela Pliebe eller den danska undersökningen på nätet, någon som kan hjälpa mig med det?). I dessa tas män som offer och kvinnor som gärningsmän upp. I nuläget är kvinnliga gärningsmän och män som offer tabu.
-
Min personliga åsikt är att lagstiftningen har en viktig normativ funktion och därför ska vi ha en sexualbrottslag som också innefattar samtycke. För att förhindra och förebygga sexualbrott, krävs inte enbart en lagändring, utan ett omfattande handlingsprogram, där fackförbund, skolor, politiker, krogar, gym, rättsväsendet, arbetsförmedlingar med flera är involverade. Killars attityder kan man jobba med i ett mycket tidigt stadium.
-
Bättre gatubelysning är en sådan enkel sak som kan minska våldtäkter (läs till exempel Stockholm Citys artikel och gå in och rösta på Fortum).
-
Sedan kan man alltid fråga sig varför Beatrice Ask har tillsatt en utredning om sexualbrottslagen som skall vara klar 29/10 2010, det vill säga nästa mandatperiod. Strategi från hennes sida?
-
Tidigare inlägg:
Samtyckeskrav istället för tvångskrav i sexualbrottslagen?
--------------------------------------------
Under strecket:
Dagens Arena - Sexuell terrorism och vaginal destruktion
DN - Våld mot kvinnor på jobbet ökar
Ledarkrönika i Aftonbladet - Med vigselrätt följer ja till homoäktenskap
Anna Ardin - Vem bestämmer vänster eller höger? (Jesus?)
PM Nilsson - Mammorna vill behålla monopolet på barnen
Peter Karlberg - Partiapparat versus bloggare

1 kommentar:

Anonym sa...

Tjabba!
Jag har 2 tävlingar i min blogg.
Den ena tävlingen är: Att du kan vinna en valfri tv-serie box som ( the oc eller Sex and the city )
Den andra är: Att du kan vinna Tomb Raider Underworld Pre Release!
Gå in på bloggen och läs mer hur du ska vara med och tävla! Lycka till.
http://tomiic.se