"Politiska pajaskonster"

Precis som Johan Sjölander, tycker jag att det är skönt när en politiker ryter ifrån.
-
Moderaterna, med Kristina Alvendal i spetsen, har bjudit in sossarna för att förhandla om Stockholms bostadspolitik. Alvendal, som uppenbarligen inte har kommit ut ur oppositionsgarderoben, säger: Om socialdemokraterna menar allvar med sina förslag kan vi få till ett blocköverskridande arbete för att möta de utmaningar som bostadsmarknaden i Stockholm står inför. Vi sossar kommer aldrig att stå bakom moderaternas vansinniga bostadspolitik, eller som Carin Jämtin uttrycker det:
-
Det här handlar tyvärr om politiska pajaskonster. Den dagen moderaterna tar ställning mot marknadshyror, slutar sälja ut lägenheterna i Stockholms innerstad till reapris och på allvar börjar värna blandade boendeformer är vi de första att sträcka ut en hand för ett samarbete.
-
För är det något som Stockholm behöver så är det blandade boendeformer, såväl i innerstaden som i förorterna. Framför allt behöver det byggas hyreslägenheter, men moderaternas bostadspolitik går ju ut på att sälja ut allmännyttan och förvandla hyresrätter till bostadsrätter.
-
I en av kommentarerna till ett tidigare inlägg skriver liberalen Anders Gardebring följande:
-
Vad tyvärr båda sidor i diskussionen helt missar är en av rötterna till dagens problem. Många vill bo i innerstaden. Därför blir köerna långa och priserna höga. I förorten är priserna lägre och köerna kortare, eftersom det inte är lika attraktivt att bo där.
-
Varför drar ingen slutsatsen att en stor del av problemet handlar om att vi inte bygger som folk vill bo? Varför tror politiker på båda sidorna blockgränsen, liksom politiska aktivister ute i stugorna att dagens stadsgränser är någon slags oskriven lag? Det är som att man tror att vi tappade förmågan att bygga städer någon gång i mitten av förra seklet, när förorterna började breda ut sig.
-
En del av lösningen är naturligtvis att börja styra om nyproduktionen av bostäder så att det byggs just nya levande stadsmiljöer. Det har börjat så smått, men det byggs fortfarande långt mycket mer utströsslade punkthus i skogsbackar två mil från stan, än nya stadsmiljöer i direkt anslutning till den gamla innerstaden, eller i förorternas centrum.
-
Styr om bostadsproduktionen till stad! Det är det enda sättet som vi kan lösa dessa problem på lång sikt. Och jodå, det finns folk som gillar förorten också. Men vi kan bygga uteslutande stad de närmaste 50 åren och ändå har mer förort än vad som behövs utifrån efterfrågan
-
Jag är benägen att hålla med honom. Om så många vill bo i innerstaden, så bygg där och bygg inte bara bostadsrätter!
-
SvD

1 kommentar:

gardebring sa...

Trevligt med lite medhåll :)
Just blandningen av upplåtelseformer är också något som tyvärr ofta har missats, och det från båda sidor i politiken. De borgerliga bygger gärna områden med bara bostadsrätter, medan man i vänsterblocket gärna bygger enahanda bostadsområden med enbart hyreshus. För att få igång social integration och levande stadskvarter måste det naturligtvis blandas. Kanske skulle man kunna sätta någon regel om att max 70% av resp. upplåtelseform får förekomma i nybyggda områden, så säkerställer man en blandning. Att sätta 50% rakt av är nog en alldeles för rigid hantering som riskerar att bli kontraproduktiv. Undantag bör naturligtvis då göras om man förtätar i områden som domineras av någon av upplåtelseformerna.

Själv tror jag inte att marknadshyror kan lösa problematiken med bostadsmarknaden i Stockholm. Men att behålla hyresregleringen kommer inte heller att lösa dem. Vi måste bygga det som folk vill ha, och på så sätt minska trycket i systemen. Gör man inte det spelar det ingen roll hur hyran sätts, det kommer ändå att handla om pengar, kötid eller kontakter.