På väg mot en ny, modern familjepolitik?

Befria mammorna, heter dagens ledare i Expressen. Det är en av de mest objektiva ledare jag har läst på länge och den är bra. Här slås det fast att Göran Persson var en ”kass familjepolitiker” och många socialdemokrater håller med om detta, framför allt kvinnorna i SAP. Ett trött, traditionellt och mycket manligt arbetarparti, där arbetarna naturligtvis var männen i LO-kollektivet.
-
Det enda Persson hade att komma med under valrörelsen var gratis förskola. Ingen valvinnare, då föräldrar anser att kvaliteten på förskolan är viktigare än kostnaden. Borgarna kom med konkreta förslag. Jämställdhetsbonus var en sådan reform, som lockade många väljare. Ledarskribenten skriver också att den inte räcker till: Fortfarande tar mödrarna ut 80 procent av ledigheten, vilket konserverar en arbetsmarknad där många kvinnor halkar efter när första barnet är fött.
-
I ledaren konstateras också att vårdnadsbidraget var en ”bitter eftergift” åt kristdemokraterna. Ledarskribenten skriver även att vårdnadsbidraget är misslyckat och har fått ”smått absurda konsekvenser” (läs mitt tidigare inlägg
här). Att vårdnadsbidraget nyttjas främst av invandrarkvinnor, vilket leder till att de fastnar i det så kallade ”utanförskapet” nämns också. Det står stick i stäv med regeringens arbetslinje.
-
Slutklämmen i ledaren lyder: Desto viktigare att alliansen nu tar tillbaka initiativet och enas kring en ny föräldraförsäkringsmodell som ger fler mammor möjlighet till en stark position på arbetsmarknaden.

-
Jag förstår att ledarskribenten vill att den moderatstyrda regeringen presenterar en ny familjepolitik, men jag är ledsen att berätta detta – borgarna är tämligen körda på den fronten i och med de värdekonservativa kristdemokraterna som vill trycka tillbaka kvinnorna till 1950-talet.
-
Socialdemokraterna har redan närmat sig positionen som ett modernt familjeparti genom förslaget om en tredelad föräldraförsäkring, där målet är en individualiserad föräldraförsäkring (se tidigare inlägg
här). Ett förslag är dock inte tillräckligt.

Vid en eventuell (här är jag ödmjuk) socialdemokratisk valvinst 2010 kommer det misslyckade vårdnadsbidraget att hamna på soptippen. Det är nämligen inte lösningen på Livspusslet (lika lite som avdrag för hushållsnära tjänster är det). Dock krävs det fler konkreta förslag, än enbart en tredelad föräldraförsäkring.
-
HBT-socialdemokraterna i Stockholm har antagit ett nytt hbt-politiskt program, där vi kommer med konkreta förslag.
-
Unga S-kvinnor i föreningar som Rebella och Avantgarde vill också se en mer radikal familjepolitik och Rebella kommer snart att presentera ett nytt, politiskt program.
-
Om socialdemokraterna visar sig vara allt annat än ett ”trött, traditionellt och mycket manligt arbetarparti”, det vill säga om partiet lyssnar på unga S-kvinnor och hbt-sossar och tar till sig av de förslag som redan finns, så har vi stor chans att, lagom till valrörelsen, presentera en ny, modern familjepolitik som attraherar många väljare.

------------------------
Under strecket

Johan Holmgren lanserar har börjat blogga i och med S-Buzz.
Alliansfritt Sverige bloggar om Filippa Reinfeldts debattartikel i DN.
Tycker moderaten Edvin Alam att han handlat rätt när han tagit över administratörsfunktionen för gruppen mot det privata barnsjukhuset och förvandlat sidan till en hyllningssida? Läs mer på Politikerbloggen.
Johanna Graf bloggar om vårdnadsbidraget, likaså In Your Face.

Inga kommentarer: