Kulturbudgeten och arkeologin

[...] vad vi alla väntar på är tydligare indikationer på vad regeringen tänker göra med kulturpolitiken. På samma sätt som Godot härskar över Becketts rollfigurer även i sin frånvaro, så härskar Kulturutredningen över såväl Alliansens kritiker som tillskyndare [...], skriver Sanna Rayman på Ledarredaktionens blogg, apropå kulturbudgeten.
-
Jag ögnar igenom kulturbudgeten och inser att den moderatstyrda regeringen inte intresserar sig ett dyft för kultur, i varje fall inte för Kultur für Alle (ett mycket kritiskt inlägg apropå moderaternas obefintliga kulturpolitik). Nu till det som fångade mitt "arkeologiska öga". Vad menas med detta:
-

Detta är lag 2007:1091. Innebär det att regeringen har för avsikt att släppa in ännu fler privata aktörer inom exploateringsarkeologin/uppdragsarkeologin?

-

Utomlands, till exempel i Tyskland, finns privata aktörer som är oseriösa och bryter mot fornminneslagen för att tjäna pengar (jag har jobbat på ett sådant privat företag). I Sverige har vi en av de äldsta forminneslagar i Europa (Världen?). Den är från 1666. Våga inte tafsa på den och låt Riksantikvarieämbetet sköta flertalet av de arkeologiska utgrävningarna i Sverige.

-
När ska moderaterna inse att det inte går att privatisera varje sektor? Skall vi ha oseriösa aktörer inom uppdragsarkeologin som använder grävskopor och struntar i dokumentering och fyndhantering, bara för moderaternas ideologi?
-
Kulturnisse - Också kultur behöver budget
Kulturbloggen

1 kommentar:

Anonym sa...

Att Riksantikvarieämbetets utgrävningsverksamhet skall av skiljas från övriga myndigheten bestämdes av föregående regeringen. I detta fullföljer den nuvarande regeringen den föregåendes politik.