Det blåser äckliga vindar i Europa - Del II

Österrikes två högerextrema partiet, FPÖ och BZÖ, fick tillsammans 30 procent av rösterna i söndagens val, samtidigt backade socialdemokraterna (SPÖ) och de konservativa (ÖVP) till historiskt rekordlåga siffror. Det blåser högerextrema vindar i Europa och det skrämmer mig.
-
Betryggande är dock att SPÖ:s nye ledare Werner Faymann helt har uteslutit ett samarbete med FPÖ, som är känt för sina kampanjer mot invandrare och islam. ÖVP har lämnat dörren öppen på villkor att FPÖ tonar ner sin anti-EU-politik. ÖVP kan alltså tänka sig att samarbeta med FPÖ. Se på valaffischen till vänster. Susanne Winter har till exempel kallat profeten Mohammed "Kinderschänder" (20 minuten)

-
I valet i går blev socialdemokraterna SPÖ visserligen största parti och det moderata högerpartiet ÖVP kom tvåa. Men båda partierna, som suttit i en gemensam regering de senaste åren, tappade kraftigt i väljarstöd. Extremhögern fick tillsammans nästan en tredjedel av rösterna. Detta visar vilka risker som är förenade med breda blocköverskridande regeringar. När väljarna inte ser skillnad på den ”städade” högern och vänstern stärks extrema partier. SPÖ och ÖVP har i årtionden delat makt och offentliga jobb mellan sig enligt ett system kallat Proporz, skriver Aftonbladets ledare
.
-
Det finns en risk med stora block anser Aftonbladet. I Sverige ser vi riksdagspartierna slåss om mittenväljarna. Jag hoppas innerligt att vi inte får se samma utveckling här som i Österrike. Tillsammans med miljöpartiet lovar socialdemokraterna att inte samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet 2010 (DN). Jag vill att den svenska högern avger samma löfte!
-
Expressen, Dagens Arena, DN
-
Tidigare inlägg: Det blåser äckliga vindar i Europa, Moralkonservativa vindar blåser i Italien

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att precis samma sak kommer att hända med Sverigedemokraterna här i Svedala 2010. :-) Bäst att du förbereder dig på det.

Anonym sa...

Du menar att (sd) kommer in i riksdagen med 4.2%, sitter isolerade i fyra år och sedan åker ur 2014 utan att ha gjort annat än att ha höjt sitt partistöd?

Kommer förresten du att kandidera för någon post 2010?

Alexandra Einerstam sa...

Nej, Nicklas. Jag tänker inte kandidera till någon post. Jag gillar att jobba bakom kulisserna. Kan tänka mig att bli politisk tjänsteman på Regeringskansliet eller Riksdagen.

Roger Svensson sa...

Våra nordiska grannar, och för den delen i princip alla Europeiska länder, förutom de med majoritetsval eller restriktiv invandring, har redan ett nationalistiskt/invandringskritiskt parti i parlamentet. Finns ingen anledning att Sverige skulle vara unikt, utan Sd har troligen kommit för att stanna. Anledning till att det dröjt längre här än i andra länder att få ett invandringskritiskt/nationalistisk parti i parlamentet beror nog till stora delar på NyD:s sammanbrott tillfälligt stoppade denna utveckling.

Försöker de övriga partierna ”isolera” Sd så kommer de troligen bara att stärkas. De kommer då att för många att framstå som den enda utmanaren mot, och alternativet till, ett desperat maktfullkomligt, korrupt etablissemang som gör allt för att försvara sina privilegier. Det var den taktiken man mot Fremskrittspartiet i Norge och de har nu har uppåt 30% väljarstöd …

(Mohammed kan ju med fog kallas en "Kinderschänder", han hade ju sex med en 9-åring, hans fru Aisha som han gifte sig med när hon var 6. Se t.ex. här: Länk)

Anonym sa...

Till rasisten Nicklas Eriksson:

1. Sd kommer att få mellan fyra och tolv procent.

2. Mycket talar för att alliansen kommer att samarbeta med sd om partiet får en vågmästarroll, inte minst eftersom varken Reinfeldt eller Hägglund har avfärdat detta.

3. Det är för tidigt att säga att sd åker ur 2014, men det är inte särskilt mycket som talar för att det blir en repris av NyD eller att sd går samma väg till mötes som mp. Jag tror att sd kommer att växa markant efter riksdagsinträdet 2010.

4. Nej, jag är inte ens medlem.

Anonym sa...

Där förelåg visst ett misstag. Jag vände min fråga till den partisponsrade fulbloggaren "Tobias".

Vem fan bryr sig om vad en gubbe som varit död i niohundra år gjorde eller inte, Roger?

Roger Svensson sa...

@ Nicklas Eriksson:

Nu finns det ju ett antal miljoner muslimer som fäster väldigt stor vikt vad denna ”gubbe” gjorde för 900 år sedan …