Moderaterna gillar inte den svenska välfärdsmodellen


Nedmonteringen av den svenska välfärdsmodellen sker i rekordfart. Moderaterna slår sig för bröstet och skryter med att de har uppfyllt över hälften av sin vallöften när halva mandatperioden har gått. Det innebär att nedmonteringen av den svenska välfärden kommer att fortsätta i samma raska takt under den andra halvan av mandatperioden. Moderaternas politik går ut på att öka klassklyftorna. Moderaterna vill ha ett samhälle uppbyggt på Herrskap & Tjänstefolk.
-
Arbetarna i Sverige ska veta sin plats. De skall bo i betongförorter så som Rågsved och sedan ska arbetarna åka in till stan och serva herrskapet. Herrskapet vill inte att någon arbetare ska bo granne med dem. Därför vill moderaterna ha marknadshyror (DN). Herrskapet ser gärna att tjänstefolket tvättar, städar, ansar rosenbuskar och sitter i kassan på ICA. Helst av allt vill moderaterna att Sverige ska bli som USA, ett låglöneland, där arbetarna måste ha två eller tre jobb för att överhuvudtaget klara sig och där servitriserna måste vara övertrevliga mot herrskapet, då de lever på dricksen (läs boken Barskrapad för ytterligare exempel).
-
De vill absolut inte att tjänstefolket beblandar sig med herrskapet. Därför väljer herrskapet att sätta sina barn i privata skolor och därför ser vi nu en överexploatering av de så kallade förskolorna, på bekostnad av de kommunala skolorna. Därför ser vi privata vårdcentraler ploppa upp som svampar på Östermalm. Vårdval Stockholm är vårdval för de rika och vårdslakt för de fattiga.
-
Moderaterna vill gärna ha en arbetskraftsinvandring, men de arbetare som är välkomna, är bara välkomna om de tjänstgör i servicesektorn för betydligt mindre pengar. Lönedumpning! Att regeringen inte bryr sig om de papperslösa, är också ett tydligt tecken på vilket Sverige de vill ha.
-
I Stockholm City läser jag om Vre education och Läxhuset. Här kommer läxhjälp att säljas för 3000 kronor. Det här är ingenting som är tänkt för enbart höginkomsttagare, säger Charlotte Alkeborn som är VD för företaget. Tack gode gud för chefredaktören Mikael Nestius inlägg Farligt med ökade klyftor på samma sida, annars hade jag skrivit högt på bussen. Det privata barnsjukhuset Martina, är också helt i linje med nedmonteringen av den generella välfärden.
-
Generell välfärd är nämligen inget för moderaterna. Survival of the fittest är det som gäller. På 1980-talet ville Anders Borg avskaffa staten (Aftonbladet), nu har han dock ändrat sig något, men den politik som moderaterna för påminner väldigt mycket om de gamla, mörkblå moderaterna. Därför är socialdemokraternas valfilm från 1985 lika aktuell nu som den var då. Moderaterna kan byta förpackning, men innehållet är detsamma. Därför är dags att ta tillbaka demokratin, som Ann-Marie Lindgrens skrämmande rapport heter. Läs den!
-
Apropå "gamla" moderater, i Sverige låtsas de vara ljusblå, t.ex. med ett utspel om utsläppstak (SvD), men i EU-parlamentet försöker de stoppa ett förslag om bilutsläpp. Är inte det konstigt?!
-------
Under strecket
Arbetarperspektiv - När pigavdraget blir till att köpa sig en egen liten piga.
Kulturbloggen och Eva-Lena Jansson skriver om Fredrik Reinfeldts ovilja att möta Mona Sahlin.
Linneas blogginlägg på Rebella, Skydda kvinnorna - förbjud heterosexualitet och spärra in männen rekommenderar jag varmt. Jag gillar som bekant när man vänder på steken. Mitt inlägg Låt heterosexuella par få registerar partnerskap är ytterligare ett exempel.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det filmen visar på Youtube visar mycket bra vad en socialdemokratisk politik kommer att leda till

gardebring sa...

Vad tyvärr båda sidor i diskussionen helt missar är en av rötterna till dagens problem. Många vill bo i innerstaden. Därför blir köerna långa och priserna höga. I förorten är priserna lägre och köerna kortare, eftersom det inte är lika attraktivt att bo där.
Varför drar ingen slutsatsen att en stor del av problemet handlar om att vi inte bygger som folk vill bo? Varför tror politiker på båda sidorna blockgränsen, liksom politiska aktivister ute i stugorna att dagens stadsgränser är någon slags oskriven lag? Det är som att man tror att vi tappade förmågan att bygga städer någon gång i mitten av förra seklet, när förorterna började breda ut sig.
En del av lösningen är naturligtvis att börja styra om nyproduktionen av bostäder så att det byggs just nya levande stadsmiljöer. Det har börjat så smått, men det byggs fortfarande långt mycket mer utströsslade punkthus i skogsbackar två mil från stan, än nya stadsmiljöer i direkt anslutning till den gamla innerstaden, eller i förorternas centrum.

Styr om bostadsproduktionen till stad! Det är det enda sättet som vi kan lösa dessa problem på lång sikt. Och jodå, det finns folk som gillar förorten också. Men vi kan bygga uteslutande stad de närmaste 50 åren och ändå har mer förort än vad som behövs utifrån efterfrågan.

Anonym sa...

Du var mig en rätt trångsynt stackars människa. Välkommen till 2000-talet där allt inte handlar om härrskap kontra arbetarklass.

Och vad är det för fel med att företag erbjuder tjänster för ett visst pris, är folk villiga att betala så låt dem göra det. Jag är inte sugen på att lägga ner x antal tusen kronor för en tjänst, men andra kanske är.

Samma regel tycker jag gäller för bostäder, om en person inte vill betala 6000 kr i månaden för sin hyresrätt, så flytta... för det kanske finns människor som vill betala det. Varför ska hyresrätter vara en så billig bostadform? Bostadsrätterna kostar mycket mer i innerstaden, då borde hyresrätterna göra likaså.

Marknadshyror kommer att lösa många problem!

Anonym sa...

Privatkonsumtion per person i USA 2002: 190 285 kr; i Sverige 93 153 kr

Bostadsyta i kvm per person: USA 67 kvm; Sverige 42.7 kvm

Kvinnors obetalda arbete i hemmet: USA 18 timmar/vecka; i Sverige 28,5 timmar/vecka

Kvinnors förvärvsarbete: USA 35 timmar/vecka; Sverige 24 timmar/vecka

Anonym sa...

Den svenska socialdemokratin var exakt orsaken till att jag flyttade fran Sverige. Den ar alltid genomgod hur fruktansvard den ar.

Sa dar ser ju Sverige ut idag, och det har den gjort pa grund av socialdemokratisk politik.

Att vara artig i Stockholm ar ju att be om att bli trampad pa idag.

Jag haller med Petter och Gardebring.

Jag gillar inte den svenska valfardsmodellen for sossarna for det mesta heller. Det ska lona sig att vanta pa ett jobb tills ingen vill anstalla en igen.

Ar man ungdom sa ska man forbli arbetslos, och det ar dom aldre vars positioner ska skyddas.

Hojning av a-kassan for dom rikaste tyckte Mona Sahlin var ett bra forslag.

En genomrutten bostadsmarknad i Storstaderna forsvaras och man tvingas betala 400 om aret i tjugo ar om man vill ha en trea i innerstan.

Socialdemokraterna ar bara ett gang hycklare nar det galler att kritisera hur klyftorna okat.

Det ar ju trots allt dom som har skapat och uppehallt den illa fungerande offentliga sektorn som ar sa dalig att jobba i sa att jag hellre skulle bli prostituerad an att jobba som underskoterska.

Jag ar inte forvanad att folk borjat rosta pa sd istallet.