När ett förhållande tar slut

I'm looking through you, where did you go I thought I knew you, what did I know You don't look different, but you have changed I'm looking through you, you're not the same
Kommer ni ihåg hur lyckliga de såg ut i Maud Olofssons badtunna? Segervissa satt Allians för Sverige i sina badkläder. Fyra personer som tillsammans gick till val med en politisk plattform.
-
Efter valet (som de vann, inte på grund av deras politik, utan för att svenska folket var trötta på Göran Persson) började det dock knaka i fogarna. Fredrik Reinfeldt ville ha en moderatstyrd regering, för hans parti var minsann störst bland de fyra. Två av de statsråd som Reinfeldt valde fick avgå omedelbart.
-
Trots att hans parti gått till val med att de ville höja avgiften till A-kassan, blev de förvånade över de protester detta föranledde Sedan har det i princip bara gått utför. Jag kan sammanfatta denna allians med ett ord - Regierungsunfähigkeit (regeringsoduglighet). FRA, Försvaret, de växande orättvisorna, misslyckade kompromisser (t.ex. vårdnadsbidraget)... Ja, listan kan göras lång.
-
Reinfeldt säger att han är en "lyssnande ledare", men för varje dag påminner han mer och mer om Göran Persson. "Han har en blygsam framtoning, men han är inte så blygsam. Fredrik Reinfeldt tycker att han är rätt storslagen och säger att det han har gjort är historiskt" säger journalisten Anita Kratz till DN.
"Ska skottet komma inifrån? Ska någon skjuta mot en moderat statsminister?" sade Reinfeldt i samband med FRA-debatten och hans partikollega Karl Sigfrids motstånd till FRA-lagen.
-
Jag önskar ibland att jag var en fluga på väggen i Rosenbad, när de fyra partiledarna träffas. Hur Fredrik Reinfeldt försöker övertyga Göran Hägglund att säga ja till äktenskap för samkönade par ("ja, men Göran, vi gav ju efter för det där förbannade vårdnadsbidraget"), hur Reinfeldt frågar Jan Björklund "va fan tänkte du på när du ljög om skolstatistik?!", eller hur Reinfeldt beklagar sig över att mauderaterna försöker sno moderaternas väljare...
-
Nu har vi en halv mandatperiod kvar. 733 dagar! Hur ska denna så kallade allians hålla ihop fram tills dess (och enligt de själva ytterligare fyra år)? Inser de inte att förhållandet dem emellan är över. Det är slut. Detta förhållande går inte att rädda. Istället är det väljarna som måste få dem att inse detta.
-

Inga kommentarer: