Det har gått tandtroll i tandvårdsreformen

Jag tror att det var i serien Ordförande Persson, som Göran Persson sade att han ångrar att han inte hann sjösätta tandvårdsreformen. Nu var det istället en mycket stolt socialminister i den så kallade alliansen som presenterade högkostnadsskyddet för tandvården. Nu visar det sig dock att den tandvårdsreform som den moderatstyrda regeringen lade fram är fylld med undantag:
-
Kommunalarbetaren har gått igenom vad Hägglund sagt i tal, riksdagsdebatt och pressmeddelanden innan reformen behandlades av riksdagen i våras. Och hur hans departement sedan presenterade den för allmänheten i broschyren God tandvård till rimlig kostnad. Budskapet är identiskt och entydigt: "Ett skydd för kostnader för tandvårdstjänster införes. Skyddet innebär att kostnader mellan 3001-15000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent."Ingenstans finns minsta antydan till att berätta om att det finns inskränkningar vad gäller närmare 40 procent av tänderna. Om det inte räcker med enklare lagningar av de bakre tänderna så får du ställa upp med många tusenlappar själv. Eller så får du gå med dåliga eller inga tänder alls. Bara att framställa och sätta dit en krona kan kosta 10 000 kronor (Kommunalarbetaren).
-
Så här skriver Annika Creuzer, Privata affärer, om borgarnas tandvårdsreform:
-
Att gå med trasiga tänder är en mycket värre social stämpel än att gå med trasiga skor. Göran Persson talade på sin tid som statsminister med passion om tänder som en klasstämpel. Göran Hägglund är lika passionerad när han talade för den nya reformen.
Men det verkar som om vilken reform vi än får så blir det problem. Det går tandtroll i alla försök till förändringar.
Jag kan inte förstå varför tänder ska hanteras olika än resten av kroppen. Är det trasigt eller fel ska det lagas. Kostar det för mycket ska det finnas ett kostnadstak. Varför går det inte att ta med tänderna i den vanliga sjukvården? Vanliga operationer, vare sig det handlar om tänder eller höftleder bekostas av den allmänna sjukvården.
-
Tänder är i hög grad en klassfråga. Jag håller med Annika Creuzer till 100 procent och Göran Hägglund & Co. borde läsa Karius och Baktus.
-

Inga kommentarer: