En av anledningarna till att jag gick ut ur Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är homofob. Det får jag återigen bekräftat när jag såg dokumentären Jenny - Gud och Tystnaden i SVT igår. För man kan lätt tro att det är gamla stofiler inom kyrkan som är kvinnoprästmotståndare och homofober, men Jennys kursare, många i 20-årsåldern, kan inte tänka sig att viga ett samkönat par (och jag tror att en och annan även har svårt för kvinnliga präster).
-
Att Jenny ändock väljer att slutföra sin utbildning och vidare att arbeta i en organisation som förnekar henne, är för mig svårt att förstå, men hon tror på sin Gud, hon vill jobba inom kyrkan och hon är övertygad om att om Jesus hade levt idag, hade han stått på hennes sida. Det tyder på en inre styrka hos henne. En styrka, som många av hennes kursare saknar. Att läsa till präst är ett kall och det visar Jenny i och med denna dokumentär.
-
Nu i september är det 50 år sedan kvinnor tilläts att bli präster. Det är inte tack vare kyrkan vi har kvinnliga präster. Under kyrkomötet 1957 avslogs förslaget om prästvigning för kvinnor och då gick regeringen in och påminde kyrkan om att att dess anställda var statsanställda och därför kunde ingen könsdiskriminering förekomma.
-
Jag hoppas dock att Svenska kyrkan tar tillfället i akt och slår på stort för att fira detta jubileum. Jag hoppas vidare att fler inom denna organisation jobbar för att minska diskrimineringen av kvinnor och homosexuella.
-
Jag vet att många inom Broderskapsrörelsen (Sveriges kristna socialdemokrater) gör ett otroligt bra jobb för att motverka mörkermännen inom kyrkan.
-
Aftonbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fel att påstå att Svenska kyrkan är homofob. Svenska kyrkan rymmer massor med åsikter och tankar om homosexualitet. Hela spektrumet. Allt från våra många homosexuella präster, som Jenny, till öppensinnade hetrosexuella, till konservativa fundamentalister. Dra inte hela kyrkan över en kam på grund av en kategori! Johannelund, Jennys skola, är dessutom knappast representativ för hur det ser ut i de övriga av kyrkans prästutbildningar. Det är en unik miljö, som attraherar många konservativa. Men Johannelund rymmer också många präststuderande som tycker att homosexualitet är helt okej, och också de som själva är homo- eller bisexuella. (Förutom Jenny) Ha lite tilltro till Svenska kyrkan och döm inte ut den. Den rymmer mycket positivt och den kämpar otroligt mycket med det som är negativt. Svenska kyrkan står faktiskt bland de främsta kyrkorna i världen när det gäller öppenhet mot homosexualitet. Den kämpar! Döm inte ut den!

Alexandra Einerstam sa...

Ok. Jag tog i. Den svenska kyrkan är faktiskt en av de mest öppensinnade kyrkorna i världen, men det räcker inte. Jag dömer inte ut den. Jag hoppas bara att organisationen tar varje tillfälle i akt att motverka mörkermän och jobbar för att underlätta för kvinnor och hbt-personer att jobba i denna organisation. Jag har själv varit aktiv i Missionskyrkan när jag var mindre, så jag har inget emot tro och religion.

Robert W sa...

Om Jenny har inställningen "om Jesus hade levt idag" är det väl tveksamt om hon passar som präst. Den kristna uppfattningen är nämligen att Jesus lever.

Det är lätt att skrika "homofobi" så fort som någon vågar ha en avvikande uppfattning. Problemet för Svenska kyrkan, om man vill välsigna/viga samkönade par, är att det saknas stöd i Bibeln för detta. Tvärtom är Bibeln oerhört avståndstagande mot homosexualitet. Vi finner det både i GT och NT.

En glad humanist och ateist kan då säga att ifall Bibeln inte ger det svar jag vill ha, får jag väl låta bli att läsa den och följa vad som står där. För Svenska kyrkan är det lite annorlunda. Än så länge har Svenska kyrkan inte deklarerat att den avvisar Bibeln som det uppenbarade Gudsordet. Så vad ska kyrkan göra? Följa "mörkermännen" och deklarera att Bibeln fortfarande är Guds Ord, eller följa ateisterna och säga att Bibeln bara är en sagobok, vars innehåll man inte behöver bry sig om?

Anonym sa...

Väl skrivet Robert W.

Kan man inte ta avstånd från det som i Bibeln betecknas som synd, får man i liberal anda söka svaren på annat håll. Det är ett val.

Svenska Kyrkan har också ett val; att följa Guds ord och förbli en kyrka inom kristendomen, eller vika sig och följa människans påhitt och förneka Guds ord. Tyvärr ser det sistnämnda ut att vara på väg att vinna.