De som inte kommer ihåg det förflutna, är dömda att upprepa det

Jag har svårt att hata, därför har jag svårt att förstå hur människor kan hata vänstern respektive högern. En person som genuint hatar vänstern är Dick Erixon. Svensk vänster beundrar terroristen Ulrike Meinhof heter ett av hans inlägg. Enligt Erixon är Åsa Linderborg "svensk vänster". Åsa Linderborg har skrivit en bokrecension som heter Protest & motstånd. Den recensionen gillar inte tokhögern (=Dick Erixon. För att använda samma retoriska figur).
-
Frågan nu är väl hur länge det dröjer innan svenska vänstern begår en terrorhandling som dödar. För mig bevisar den här hållningen att väntern saknar argument. Man vet att man inte vinner debatten mot frihet och demokrati. Då tar man till andra metoder. De mest primitiva. Sådan är vänstern, skriver Erixon i sitt inlägg.
-
Jag vet inte vilka Erixon innefattar i "svensk vänster". Jag vet att det i Sverige finns såväl vänsterextremister som högerextremister. Jag vet att Björn Söderberg, fackligt aktiv, mördades av två högerextremister. Det skulle inte falla mig in att skriva "sådan är högern".
-
Kristoffer Ejnemark har skrivit ett mycket bra inlägg om såväl Linderborgs recension som Dick Erixons inlägg. Ejnemark skriver bland annat:
-
Vulgärliberaler kan storma hur mycket de vill kring RAF och dess bekräftelse på den egna mytiska synen på "vänstern". Det förändrar dock inte att RAF var ett fenomen i ett sammanhang. Ett sammanhang som visserligen förklarar fenomenet men icke destro mindre ursäktar individens moraliska ansvar [...] Högerpajasen och provokatören Dick Erixon är en sådan, som genom en egenkonstruerad misstolkning får Linderborgs uppmaning om större förståelse för den historiska kontexten att metamorfosas till ett "försvar" av terrorism "mot demokrati och yttrandefrihet". Vulgärliberalen är sannerligen en tragisk okunnigpredikant, som i kamp mot förändring inte räds att ta till sig oförnuftets ideologiska intolerans mot upplysning och framstegstro.
-
Under strecket:
Jag vill tacka alla vänsterbloggare som uppväger borglig "gammalmedia". I Metro passar Johan Staël von Holstein på att ösa ur sig sitt hat mot socialdemokratin (till exempel här) och DN och SvD är numer regeringens språkrör genom att upplåta sina debattsidor till regeringspartierna.
-
Henrich Bölls bok Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum är lika aktuell idag.
-
I helgen köpte vi bakboken A Piece of Cake. I förrgår gjorde Åsa dumlemuffins och igår gjorde jag New York blueberry cheesecake. Här hittar du receptet på kaloribomben.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Alexandra, Jag är mycket tydlig med vilka som åsyftas: de som utförde matförgiftningsattacken mot personalmatsalen i Näringslivets Hus - något som SSU hyllar med att ge blommor till dem som såg till att 140 blev sjuka, varav flera fick uppsöka sjukhus och någon hade kunnat dö.

Om du ursäktar detta beteende, samtidigt som du kritiserar min kritik av beteendet, då är du en del av vänsterextremistmen.

Anonym sa...

Det anmärkningsvärda är att vanliga medias högerskribenter/liberala skribenter inte kritiserar artikeln. Förklaring: Åsa Linderborg har makt, och hennes kommunism uppfattas inte som ett hot.

Alexandra Einerstam sa...

Jag ursäktar inte SSU:s beteende! Läs mitt inlägg: http://hbt-sossen.blogspot.com/2008/09/ssu-stockholm.html

Anonym sa...

"Jag har svårt att hata, därför har jag svårt att förstå hur människor kan hata vänstern respektive högern" - men kära nån, vem var mer hatisk än Ulrike Meinhof? Var inte hon betydligt mer hatisk än Dick Erixon? Lite proportioner, snälla!

Anonym sa...

Åsa Linderborg är lite försiktig i sin artikel, medan Athena Farrokhzad går längre. Så länge folk inte hycklar tycker jag att man ska kunna diskutera våld eller inte våld sakligt.

Alexandra Einerstam sa...

Förtydligande: Jag har svårt att förstå Ulrike Meinhofs hat och det våld hon tog till.

Anonym sa...

Har aldrig känts bättre att vara en del av extremvänstern än när det stör Sveriges fegaste bloggare, Dick Erixon. Grattis Alexandra!!!=)

Anonym sa...

Dick: "de som utförde matförgiftningsattacken"

Vilken attack? Namnet på den grupp som ska ha tagit på sig "dådet" har ännu inte offentliggjorts.

Varför inte kräva korten på bordet från Säpo innan du kallar det för "attack"?

Försvaret ser ubåtar i syne, säpo ser terrorister bland muslimer och vänsterfolk i syne, det hör liksom till sakens natur.

Slarvig mathantering går ju inte att utesluta bara för att bakterien inte har hittats i maten.

Anonym sa...

Det finns manga som pastar att hogerextremismen egentligen inte ar hogerextremism alls. Nazisternas parti hette ju nationalsocialistiskt parti. Later det som ett hogerparti... ;)

Jag tror att problemet med rasism i dagens debattklimat handlar om att det blivit viktigare att ta avstand och satta ettiketter an att erkanna att detta ar mer ett problemet som genomsyrar samhallet.

Det finns sa manga asikter som rymms i ett politiskt "block". Att forsoka monopolisera pa att ens asikter alltid ar ratt for att man ar liberal, socialist eller konservativ forblir lika tontigt oavsett.

Sjalv ar jag liberal och jag blir lika irriterad om det hogern eller vanstern som buntas ihop pa det sattet.

Du anvander san retorik sjalv med jamna mellanrum, Alexandra (och jag med for den delen). Men till skillnad fran manga (for det mesta bloggare i yttre vanstern) sa har du vettet att diskutera sakfragor, aven om jag tycker att du kunde vara sakligare ibland, och det ska du ha cred for.

Anonym sa...

Jag måste också förtydliga mig. Jag har nämligen ganska lätt att förstå Ulrike Meinhofs hat. Det är lite svårare att förstå att hon gick över gränsen till att bruka våld, men hatet som sådant är det lätt att begripa, utifrån den historiska situationen. många nazister kvar i ledande ställning efter kriget. och det är många som har skrivit om den nästan sjuka effektiviteten produktiviteten och glömskan/förljugenheten efter kriget.

Anonym sa...

Men jag tycker absolut INTE att hon är "värd beundran för sin rationalitet och konsekvens". Jag tycker det är läskiga åsikter.

Anonym sa...

Snälla, snälla, snälla se vad det är ni läser innan det är för sent.

Anonym sa...

Eh... Ullis, ja? Jag tror jag ser vad jag läser - nämligen nyanser.

Anonym sa...

Vilka nyanser? Det är så otroligt löjligt när Åsa Linderborg svarar på kritiken genom att säga att tokliberalerna är barnsligt fixerade vid Ulrike Meinhof. När de precis har haft ett gäng positiva artiklar om henne. Jag kan ge mig katten på att Linderborg aldrig kommer att riskera sin position med att försvara svarta masker här i Sverige, samtidigt som hon definierar motstånd som våld. Det är helt vrickat.