"Jag läser inga bloggar"

Det är skrämmande när man hör partikamrater (även de som har "kommunikation" framför titeln) säga "jag följer inga bloggar", "jag tycker att Facebook är löjligt" och "Twitter - va fan är det?!"... Ja, listan kan göras lång. Kan de med "kommunikation" i titeln sluta hylla Barack Obamas kampanj, när de inte fattar varför den var så lyckad?
-
Sluta genast med denna strutspolitik (och om ni anser att de nya medierna är bullshit - säg det inte högt)! Inse fakta - det är på internet det händer.
-
Tänk om man kombinerar gammal, "hederlig" dörrknackning, torgmöten, valstugor et cetera med nya medier? Vilken genomslagskraft!
-
All heder åt Johan Ulvenlöv, Marita Ulvskog och andra sossar som inser hur viktiga de nya medierna är, men... det räcker inte!
-

VDAY STHLM 26 APRIL

Rumpologi?

Ibland dimper det ner mejl i min inkorg som gör mig svarslös. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt ovanstående mejl. Därefter gjorde jag misstaget att läsa själva artikeln i Cosmopolitan. Vilket jla dravel.

Silvio Berlusconi - Italiens svar på George W. Bush

Silvio Berlusconi har gjort det igen. Han har uttalat sig oerhört dumt. Det senaste uttalandet kan man läsa om i Metro. Hur har han blivit Italiens rikaste man? Varför har italienarna valt Berlusconi till sin främsta företrädare? Kan det Demokratiska partiet vara Italiens hopp. Tillåt mig att vara tveksam
-
SvD - Italiens politiska system går ständigt i baklås
Palmecenter - Italien inför nyval lider av strukturella problem

Bli medlem!

Jag är med i två underbara S-föreningar - HBT-socialdemokrater och S-kvinnor. Nu vill jag naturligtvis värva fler medlemmar till mina två föreningar. Förutom att värva medlemmar anser jag att medlemsvård är viktigt. Därför tänker jag locka nya medlemmar med de två årsmöten som går av stapeln inom snar framtid. Årsmöte kanske låter tråkigt och trist och jättetråååååkigt, men kan vara alldeles underbaaaaaaaart!
-
HBTs i Stockholm har sitt årsmöte nu på lördag, 31 januari. Vi börjar klockan 17:00 på Sveavägen 68. Vi kommer att bjuda på två fantastiska soppor (plus baguetter, ost och smör) och efter mötet går vi (som vill) vidare och dricker ett glas och skålar för den nya styrelsen och det nya verksamhetsåret.
-
S-kvinnor i Stockholm har sitt årsmöte, lördag, 21 mars, klockan 09:30-17:00 på Sveavägen 68. Vi kommer att ha intressanta talare (om jag inte missminner mig kommer vi att prata om kvinnor, krig, konflikt och en av talarna är Lena Ag). Vi kommer troligtvis att ha ett litet mingel efter årsmötet.
-
Årsmötena är bara början. Det här året kommer bli ett oerhört spännande år! Vi har tre valrörelser framför oss (EU-val, Kyrkoval och Riksdagsval). 8 mars, Internationella kvinnodagen, har S-kvinnor i Stockholm tillsammans med LO-distriktet, ABF, Långholmens folkhögskola, AK, Partistyrelsen med flera ett stort hulabaluba på Långholmens folkhögskola.
-
1 maj kommer att bli stort och mäktigt.
-
Under våren kommer vi vidare att ha föredrag, föreläsningar, kurser, seminarier, kampanjer med mera.
-
För att bli medlem i HBT-socialdemokrater se bild. För att bli medlem i S-kvinnor mejla mig så fixar jag (Alexandra.Einerstam[at]socialdemokraterna.se).

Die Partei hat immer recht



Jag sökte på "Arbeiterlieder" på YouTube och hittade en gammal slagdänga från DDR-regimen (se ovan). YouTube är verkligen något för dem som vurmar för DDR-diktaturen. DDR:s nationalhymn Auferstanden aus Ruinen finns också på YouTube.
-
För er som nu tror att jag är en "ostalgiker" - läs mitt inlägg Mauer im Kopf.

Ben & Jerry's

Om jag vill lyxa till det köper jag Ben & Jerry's. Tyvärr saluförs inte min favoritsmak The VerMonster längre (åtminstone inte i Sverige). VerMonster består av lönnsirapsgräddglass med rostade pekannötter och kolasås.
-
En natt, när jag inte kunde sova, slog jag på teven och såg ett avsnitt av Gilmore Girls. De hade köpt två hinkar med Ben & Jerry's. I det ögonblicket önskade jag att jag bodde i USA.
-
Förutom fantastiska namn och smaker på glassarna så arbetar företaget efter tre deviser eller missioner - produktmission, ekonomisk mission och social mission.
-
Yes Pecan! är en glass, som anspelar på Barack Obamas Yes we can!. Intäkterna går till Common Cause.








Aftonbladet

Kvinnorna i det krigsdrabbade Gaza

Lena Ag (generalsekreterare Kvinna till kvinna) har skrivit en mycket bra artikel i Sydsvenskan som heter Involvera kvinnorna. Läs den!

Åldersstrukturen inom SAP

Det har skett en halvering av antalet partimedlemmar sedan 90-talet. Ja visst har vi haft lyckade kampanjer och värvat medlemmar till socialdemokraterna, men med tanke på att majoriteten av sossarna är gamla, räcker det inte.
-
Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år, har Mona Sahlin sagt. Sahlin har även sagt Bara det att jag själv tillhör de yngre i partiet säger en del. Sahlin är 50+.
-
I lördags var jag på en medlemskonferens i Bagarmossen. 180 personer hade anmält sig till denna konferens och Stora salen var fullsatt. Dock blev jag lite nedstämd när jag såg hur hög medelåldern var.
-
Mikael Kinnunen och jag skulle hålla i seminariet Valrörelsen på nätet. Jag skulle främst prata om bloggar, twitter, bloggy, YouTube och Facebook. Vi skulle hålla samma seminarium två gånger denna dag och vår kommunikationsombudsman hade bokat den Stora salen till oss.
-
Om jag ska vara ärlig, så kom det inte så många på vårt seminarium. Medelåldern var återigen väldig hög. Dock fanns det vissa ljusglimtar. Några "gamlingar" fanns faktiskt på Facebook och nästa dag såg jag att några av dem, som varit på vårt seminarium, hittat till Twitter. Vad jag fick erfara är att det är en utmaning att tala om de "nya medierna" med människor som föredrar papperstidningar.
-
Jag har all respekt för de äldre inom mitt parti. De har stor erfarenhet och kunskap, men det finns något oundvikligt och det är döden. Därtill finns det ett visst motstånd mot"det nya". Hellre dörrknackning, valstuga och torgmöte än Twitter, YouTube-filmer och blogg. Min förhoppning med den kommande valrörelsen är att kombinera dessa.
-
Partitopparna är lyriska över Barack Obamas kampanj (ja, det gäller förresten alla partitoppar oavsett parti). Jag undrar bara hur SAP ska försvenska denna kampanj och genomföra den, då medelåldern i vårt parti är så hög?
-
Den brinnande frågan är dock Hur ska vi gå till väga för att rekrytera yngre till vårt parti?
-
Uppdatering:
Lite gladare blir jag när jag läser i AiP S medlemsras stoppat – 100 639 medlemmar
(Bild: Old People In 2050 by Lore Sjöberg)

Lyssnar Sahlin för mycket på de mediala spinndoktorerna?

Den frågan ställer Helle Klein i Aftonbladets ledare Sahlin måste återta sitt självförtroende. Mitt svar på Kleins fråga är ja. Sahlin lyssnar alldeles för mycket på sina snurrmästare. Klein skriver även:
-
Och plötsligt var hon just den där fantastiska Mona som intog scenen, talade politiskt och personligt och berörde publiken på ett alldeles enastående sätt. Hon hade tryck i rösten och utstrålade självförtroende. Många konstaterade efteråt att de inte hade sett Mona Sahlin så bra på länge.
Varför ser vi inte denna Sahlin i riksdagen? Är det en självpåtagen censur i någon sorts iver att verka statsmannalik? Lyssnar Sahlin för mycket på de mediala spinndoktorerna i stället för att samtala med politiska tänkare om idéer och samhällsbygge?
-
Jag vill inte se en laid back, cool statsmannalik Mona Sahlin i riksdagens talarstol. Jag vill ha en oppositionsledare! Jag vill se Sahlin arg, jag vill att hennes ögon ska glöda av ilska. Jag vill att hon höjer rösten. Jag vill att väljarna här i Sverige ser en människa som brinner för rättvisa, solidaritet, frihet, jämlikhet och feminism.
-
Peter Akinder har ställt frågan Vem ska vi lyssna på? i Östran (Klein tar även upp Akinders artikel i sin ledare). Vad beträffar Akinders artikel, håller jag också med honom. Även för den som är partipolitiskt aktiv i SAP, är det svårt att veta vem som är talesperson för ett specifikt område. Jag håller det för troligt att, efter partikongressen i år, kommer detta att utkristalliseras.
-------------------------
Under strecket

Ekolådan

Jag har läst om den, några i min bekantskapskrets är lyriska när de talar om den, så bestämde jag mig - jag ska också prova en ekolåda.
-
Företagsidén med Ekolådan är bra. Ekolådan drivs av Stiftelsen Biodynamiska Produkter. På hemsidan står det:
-
Med Ekolådan vill vi göra ett brett och högkvalitativt sortiment av ekologiska livsmedel tillgängligt för många. Detta sker på ett sätt som ska hjälpa odlarna – och då speciell de små och mellanstora – att nå intresserade kunder med sina produkter. De som odlar och de som handlar får genom Ekolådan möjlighet att lära sig mer om varandras villkor. Med Ekolådan som länk minskar vi avståndet mellan producenter och konsumenter.
-
I fredags kom således Ekolådan och jag blev besviken. Jag hade förväntat mig så mycket mer. Morötterna såg hängiga ut, en rotfrukt har jag ingen aning om vad det är (majrova?), rädisorna var små och smaklösa, tomaterna stenhårda och smaklösa. Därtill fick jag selleri (enda gången jag använder selleri är när jag gör en Bloody Mary och det sker en gång per år) och två fänkål. Jag avskyr fänkol! Färsk pepparrot. Vad ska jag göra med färsk pepparrot? Zucchinin, salladshuvudet, paprikan och rödlöken är det jag kan använda mig utav.
-
Nej, för min del fallerar idén med Ekolådan, då man inte får välja grönsaker själv. Det vill säga vilken sorts grönsaker och att stå vid grönsaksdisken och välja ut de bästa grönsakerna. Nästa gång tar jag med mig den tomma lådan till en livsmedelsbutik i min närhet och fyller den med de biodynamiska och ekologiska grönsaker som jag vill ha.
-
Jag googlade lite snabbt på "ekolådan" och många artiklar och blogginlägg hyllar Ekolådan. För egen del passade inte Ekolådan mig (vare sig innehållsmässigt eller ekonomiskt), men kanske passar den dig?
-
DN

FEMINISTISKT FORUM 2009

Feministiskt forum
Program

Barack Obama stödjer helhjärtat hbt-personers fri och rättigheter (Del II)

Samma dag som Barack Obama svor presidenteden och George W. Bush åkte hem till till Texas, började förändringarna märkas. Det är underbart att (som hbt-person) läsa på Vita husets hemsida följande:

Support for the LGBT Community

"While we have come a long way since the Stonewall riots in 1969, we still have a lot of work to do. Too often, the issue of LGBT rights is exploited by those seeking to divide us. But at its core, this issue is about who we are as Americans. It's about whether this nation is going to live up to its founding promise of equality by treating all its citizens with dignity and respect."
-- Barack Obama, June 1, 2007

* Expand Hate Crimes Statutes: In 2004, crimes against LGBT Americans constituted the third-highest category of hate crime reported and made up more than 15 percent of such crimes. President Obama cosponsored legislation that would expand federal jurisdiction to include violent hate crimes perpetrated because of race, color, religion, national origin, sexual orientation, gender identity, or physical disability. As a state senator, President Obama passed tough legislation that made hate crimes and conspiracy to commit them against the law.
*Fight Workplace Discrimination: President Obama supports the Employment Non-Discrimination Act, and believes that our anti-discrimination employment laws should be expanded to include sexual orientation and gender identity. While an increasing number of employers have extended benefits to their employees' domestic partners, discrimination based on sexual orientation in the workplace occurs with no federal legal remedy. The President also sponsored legislation in the Illinois State Senate that would ban employment discrimination on the basis of sexual orientation.
* Support Full Civil Unions and Federal Rights for LGBT Couples: President Obama supports full civil unions that give same-sex couples legal rights and privileges equal to those of married couples. Obama also believes we need to repeal the Defense of Marriage Act and enact legislation that would ensure that the 1,100+ federal legal rights and benefits currently provided on the basis of marital status are extended to same-sex couples in civil unions and other legally-recognized unions. These rights and benefits include the right to assist a loved one in times of emergency, the right to equal health insurance and other employment benefits, and property rights.
* Oppose a Constitutional Ban on Same-Sex Marriage: President Obama voted against the Federal Marriage Amendment in 2006 which would have defined marriage as between a man and a woman and prevented judicial extension of marriage-like rights to same-sex or other unmarried couples.
* Repeal Don't Ask-Don't Tell: President Obama agrees with former Chairman of the Joint Chiefs of Staff John Shalikashvili and other military experts that we need to repeal the "don't ask, don't tell" policy. The key test for military service should be patriotism, a sense of duty, and a willingness to serve. Discrimination should be prohibited. The U.S. government has spent millions of dollars replacing troops kicked out of the military because of their sexual orientation. Additionally, more than 300 language experts have been fired under this policy, including more than 50 who are fluent in Arabic. The President will work with military leaders to repeal the current policy and ensure it helps accomplish our national defense goals.
* Expand Adoption Rights: President Obama believes that we must ensure adoption rights for all couples and individuals, regardless of their sexual orientation. He thinks that a child will benefit from a healthy and loving home, whether the parents are gay or not.
* Promote AIDS Prevention: In the first year of his presidency, President Obama will develop and begin to implement a comprehensive national HIV/AIDS strategy that includes all federal agencies. The strategy will be designed to reduce HIV infections, increase access to care and reduce HIV-related health disparities. The President will support common sense approaches including age-appropriate sex education that includes information about contraception, combating infection within our prison population through education and contraception, and distributing contraceptives through our public health system. The President also supports lifting the federal ban on needle exchange, which could dramatically reduce rates of infection among drug users. President Obama has also been willing to confront the stigma -- too often tied to homophobia -- that continues to surround HIV/AIDS.
* Empower Women to Prevent HIV/AIDS: In the United States, the percentage of women diagnosed with AIDS has quadrupled over the last 20 years. Today, women account for more than one quarter of all new HIV/AIDS diagnoses. President Obama introduced the Microbicide Development Act, which will accelerate the development of products that empower women in the battle against AIDS. Microbicides are a class of products currently under development that women apply topically to prevent transmission of HIV and other infections.
-

"Superlönen"

Superlönen är här, basunerade gårdagens Metro ut. Jag får runt 270 kronor mer i lön varje månad.
-
I januari får vi svenskar ut 1,4 miljarder kronor mer än i december förra året. Dessa extra hundralappar får endast vi som arbetar. Vi behöver inte ens anstränga oss för att få dem. Det är resultatet av högeralliansens skattesänkningar.
-
Samtidigt, här i Stockholm, ska 40 tjänster bort inom Socialtjänsten i år. Stockholms mest utsatta blir de största förlorarna. Det är också resultatet av högeralliansens skattesänkningar.
-
Skattesänkningar på bekostnad av den generella välfärden - Nej, tack!
-

Våldtäkt som vapen

Övergrepp och systematiska våldtäkter på kvinnor används som krigsvapen i konflikten i Kongo. Situationen för kvinnor i Kongo är så fruktansvärd att den ska ses som brott mot mänskligheten.
-
Sida och Olof Palmes minnesfond har bjudit in 2008 års Palmepristagare Dr. Denis Mukwege för samtal om sexuellt våld som en del av systematisk krigföring - Våldtäkt som vapen. Seminariet äger rum onsdag 28 januari klockan 14:00-15:30 på Sida, Valhallavägen 199.
-
Europaparlamentet - Våldtäkter och övergrepp fortsätter i DR Kongo
DN - Varje gång strider blossar upp våldtas kvinnorna
DN - Våldtäkt som vapen
Afrikabloggen - Våldtäkt ett vapen, kvinnan bara en ägodel
Kvinna till kvinna - Mäns våld som vapen

"Homoäktenskap" diskuterades i SR Metropol idag

Åsa och jag var med i SR Metropol idag. Inte min bästa insats, men jag var jättenervös.
17.00 - 17.30 torsdag 22 jan 2009 (19 minuter in i klippet).

Förstasidan i Metro idag

Dagens Metro i pdf, Metroartiklarna Homosprickan & Nu planerar de bröllop

Helle Klein, Jonas Morian, Alliansfritt Sverige, Erik Laakso (vars blogginlägg jag egentligen vill skriva en replik på, men nu måste jag ägna mig åt S-kvinnor några timmar).

Sex av sju riksdagspartier kommer att skriva historia


Det har varit många turer kring könsneutrala äktenskap. Nu verkar det dock som om dragkrampen mellan de två blocken slutar oavgjort.
-
Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet har i dagens utspel fått stora delar av media att tro att det är dessa tre partier som kommer att avgöra frågan om en könsneutral äktenskapsbalk.
-
Trots att jag är partipolitiskt aktiv har jag hela tiden önskat att de sex riksdagspartier, som är för könsneutrala äktenskap, gemensamt arbetat fram ett lagförslag redan från första början. Nu kanske min önskan går i uppfyllelse, då Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sträcker ut handen.
-
För om oppositionen hade velat, kunde de ha jävlats riktigt med M, C och Fp. Om de två motionerna hade ställts mot varandra i kammaren, så skulle oppositionens motion ha vunnit, då oppositionen är i majoritet i just denna fråga. Utan Kd, befinner sig M, C och Fp nämligen i minoritet. Inte i min vildaste fantasi kan jag se att Kd rösta på en borgerlig motion som är för en könsneutral äktenskapsbalk.
-
Nu kommer frågan om könsneutrala äktenskap att behandlas av Civilutskottet (om jag nu har förstått saken rätt). Civilutskottet kommer att få i uppdrag att utarbeta ett lagförslag. Det innebär således att sex av sju riksdagspartier kommer att skriva historia och vi får en könsneutral äktenskapsbalk.
-
Detta kommer (om allt går vägen) att ske 1 maj 2009. I ett tidigare inlägg frågade jag min fästmö Åsa om vi ska gifta oss 1 maj. Nu kanske det blir så. Vi vill ju äkta varandra, inte registrera partnerskap.
-

RFSL:s pressmeddelande beträffande könsneutrala äktenskap

Vårbröllop möjligt för Alexandra och Åsa

Idag är den sista dagen för att motionera i frågan om äktenskap. Då regeringen inte kunde komma överens i frågan lämnades den över till riksdagen.

Samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna har lagt partimotioner där de vill införa en könsneutral äktenskapslag. En av de skillnader som finns är när lagen skall träda i kraft.

- Vi som har väntat så länge på en likställdhet inför lagen vill uppmana riksdagens partier att lägga blockpolitiken åt sidan i en frågan där det finns bred politisk enighet, säger Sören Juvas förbundsordförande i RFSL.

I den motion som läggs av Centerpartiet, folkpartiet och moderaterna föreslås lagen träda i kraft redan första maj. Den motion som sedan tidigare har funnits från socialdemokraterna, vänsterpartiet och Miljöpartiet var förslaget att lagen skulle träda i kraft 1 januari 2010.

- Det planeras redan bröllop på flera håll i landet, det skulle vara ovärdigt om de här paren inte skulle få möjlighet att gifta sig på grund av prestigefylld blockpolitik. Ta nu det beslut som innebär att dessa par kan få gifta sig redan i Maj, avslutar Sören Juvas förbundsordförande i RFSL.

Moderaternas, centerpartiets och folkpartiets pressmeddelande om könsneutrala äktenskap

Idag lämnar moderaterna, centerpartiet och folkpartiet in en gemensam motion om könsneutrala äktenskap. "Motionen/förslaget innebär att Sverige kan få könsneutrala äktenskap från 1 maj 2009", skriver Moderaterna på sin hemsida.
-
Sydsvenskan, SR/Ekot, DN, SvD, Aftonbladet

Pressmeddelande från S, V och MP beträffande könsneutral äktenskapsbalk

S, V och MP - Vi vill bidra till en snabb ändring av äktenskapslagen med bredast möjliga majoritet

Idag går tiden ut för motioner med anledning av regeringens proposition om äktenskapsfrågor. I propositionen avstod regeringen från att lämna förslag om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Den uppgiften överläts åt riksdagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lämnade i höstas in en motion om införande av en könsneutral äktenskapslagstiftning. M, FP och C ville inte stödja den rödgröna motionen, utan valde att gå fram med en egen motion, där Kristdemokraterna lämnas utanför. Utan stöd från KD saknar de borgerliga partierna majoritet i riksdagens civilutskott och i samband med att frågan behandlas i utskottet får den socialdemokratiska ordföranden i utskottet Carina Moberg utslagsröst.

– Vi inom S, V och MP har varit tydliga i vår ambition om att få en könsneutral äktenskapslagstiftning på plats så snart som möjligt. Vi vill lösa den här frågan snabbt, utan prestige och få till stånd en uppgörelse som sex partier i riksdagen kan stå bakom. Vi är givetvis öppna för samarbete med de tre borgerliga partier som vill ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Vi beklagar att regeringen inte kunnat enas i frågan och att det fördröjt beslutet. Den här frågan förtjänar en snabb och bred lösning, säger Carina Moberg (S), LiseLott Olsson (V), och Jan Lindholm (MP) i ett gemensamt uttalande.

Vilka bloggar tycker DU är Sveriges bästa bloggar?

Vi som har suttit i Bloggpanelen för Stora bloggpriset har nu gjort vårt arbete. Nu är det din tur att rösta! Vilka bloggar tycker du är Sveriges bästa bloggar? Rösta!
-
Något som jag anser är märkligt är att man kan rösta en gång per dag:

Även Jonas Morian tycker att det är ett "tveksamt röstförfarande":
-
Personligen tycker jag att detta är ett tveksamt röstförfarande. Då förskjuts tävlingen till att handla om envist röstraggande snarare än att prestera läsvärda blogginlägg. Samtidigt är jag fortfarande helt för att bloggare och deras skapelser får uppmärksamhet och jag hoppas självklart att tävlingar som denna bidrar till att öka människors nyfikenhet på den mångsidiga bloggosfären, inspirerar fler att börja blogga – och totalt höjer kvaliteten på bloggandet.
-
Erik Laakso vill förstås att du ska rösta precis som honom. Här är de bloggar jag har röstat på idag (men du får naturligtvis rösta på vilken blogg som helst):
-
Nöje & Kultur - Kulturbloggen
Sport & Fritid - Bara ben på Glenn Hysén
Livsstil - Matälskaren
Prylar & Teknik - Beta Alfa
Vardag - stationsvakt
Politik & Samhälle - Oscar Swartz
-
Kulturbloggen röstar jag på, inte enbart för att Rosmari är sosse, utan för att det är en bra kulturblogg. Modebloggar har jag inte för vana att läsa, så idag blev det Kling. Jag röstar på Bara ben för namnets skull. Matälskaren röstar jag på för att jag älskar mat. Vad beträffar Pryl- och teknikbloggar, röstar jag på Beta Alfa idag, men i morgon kanske jag röstar på Prylfeber. Stationsvakt röstar jag på för att han är min arbetskollega. Vidare är det en rolig blogg och han har alltid tid att tipsa mig om saker som förbättrar bloggen. Då ingen s-bloggare finns bland dem som går att rösta på, så röstar jag på Oscar Swartz blott och bart för hans artikel HBT-samhället måste ta strid mot FRA-lagen.
-
Jag ser fram emot den stora Galakvällen , måndag 2 februari på Nalen. Då bjuds det på mingel, underhållning, mat och dryck. Jag hoppas att vi ses där!

Barack Obama stödjer helhjärtat hbt-personers fri och rättigheter

Barack Obama kommer imorgon tisdag att skapa historia. Obama blir USA:s första, afroamerikanska president. Obama blir vidare en mycket hbt-vänlig president. Läs Tony Grews Analysis: Obama's comprehensive support for gay equality, där Grew avslutar sin analys med följande ord: Not since Tony Blair took office in 1997 has a national leader indicated such across-the-board support for LGBT rights.
-
Edgeboston - Obama inspires hope among LGBTs around the world

Kulturutredningen har havererat...

... anser Susin Lindblom, som i protest har hoppat av litteraturgruppen. Lindbloms motiv är Kulturutredningens stora brister i kontakter med referensgruppen. Skulden lägger Lindblom främst på sekreteraren Keith Wijkander. I somras avgick dåvarande sekreteraren David Karlsson och informationschefen Yvonne Rock (med samma motivering som Susin Lindblom).
-
Keith Wijkander verkar vara en svår person att samarbeta med:
-
Keith Wijkander har varit i blåsväder många gånger förut. Som överantikvarie på Riksantikvarieämbetet i slutet av 90-talet råkade Wijkander i konflikt med personalen. RA:s arkeologer protesterade mot omorganisering och förtroendet för ledningen var obefintligt. År 2005 fick Wijkander avgå från sitt jobb som överintendent på Statens maritima museer efter en längre tids konflikter (DN).
-
Jag undrar vad Kulturutredningen pysslar med? Läs till exempel fler exempel på konstigheter här och här.

Val till Europaparlamentet, 7 juni 2009

Valet till Europaparlamentet är ett val som mer än två av tre svenskar inte känner till. Det visar en Gallupundersökning. Varannan svensk anser sig även vara helt ointresserad av valet.
-
Hanna Hallin (ordförande i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer) och Björn Kjellström (chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige) skriver i DN:
-
I förra valet till Europaparlamentet, 2004, röstade 38 procent av de svenska väljarna. Det är lägre än genomsnittet i Europa på 46 procent och det betydligt lägre än valdeltagandet i de svenska riksdagsvalen som de senaste åren legat på drygt 80 procent. Bland yngre väljare, mellan 18-25, röstade bara drygt var fjärde person i förra valet till Europaparlamentet.
-
Vi har en gemensam utmaning 2009. Det duger inte att bara var tredje person vet om att det är val den 7 juni 2009 och det duger inte att en majoritet inte känner till vilket inflytande EU:s folkvalda församling - och världens enda internationella parlament - har på vår vardag och omvärld. Vi måste gemensamt försöka förändra den bilden. Vi börjar nu.
-
Endast 38 procent röstade i förra valet. Det är alarmerande!
-
Jag vill härmed uppmana alla att läsa Margot Wallströms och Göran Färms bok Elitprojekt - nej! Folkets Europa (läs mer i AiP om boken).
-
Sidvind skriver att ett lågt valdeltagande kan gynna Piratpartiet, men även Sverigedemokraterna.
Reza Javid - Ingen bra förutsättning för socialdemokratin inför Europaparlamentsvalet i juni
Ordförandebloggen - Fler unga till valurnorna 7 juni
Alesia Goncharik - Viktiga val

Väninnan – Rapport från Rosenbad

Nu vill jag verkligen läsa Eva Franchells bok Väninnan – Rapport från Rosenbad! Boken har fått stor uppmärksamhet i media. Här kommer ett axplock:
-
Helle Klein - Stolt chef & ledarkrönikan Många ansvariga för Egyptenaffären
Aftonbladet - Hotad – av USA
SvD - Anna Lindh kände sig grundlurad
Metro - Anna var inte ensam ansvarig
Aftonbladet - Beviset mot Bodström
DN - Väninnan avslöjar maktspelet runt Lindh
Nyhetskanalen.se - Lindh inte ensam om Egypten-beslut
Östersunds-Posten - Lindh pressades innan avvisning
Aftonbladet - Skandalen saknar motstycke
Play Rapport - Eva Franchell om avvisningarna av egyptierna & Ny bok om Anna Lindh



Rödgrön feminism (Del II)

Det är inte länge sedan som Åsa Petersen ställde frågan Rödgrön feminism – var tog den vägen? på Aftonbladets ledarsida (29/12 2008). Därför känns dagens ledare (signerad ÅP = Åsa Petersen) i Aftonbladet - Slarva inte med feminismen, som en upprepning av Petersens tidigare ledare. Slutklämmen på dagens ledare är återigen varför Mona Sahlin är så tyst:
-
De rödgröna, som består av tre uttalat feministiska partier, borde ta upp kampen mot könsorättvisorna. Men Mona Sahlin är tyst. Varför tvekar hon att gå på feministisk offensiv? Varför slarvar alliansbyggarna bort jämställdhetsfrågan?
-
Att den rödgröna feminismen lever och frodas kan ni läsa om i inläggen Rödgrön feminism och Sahlinist = feminist.

Jag vill inte (tjuv)lyssna!

Cordelia Walderstens bok Bokstavligt talat. Samtal i stan är en oerhört rolig bok. Här är ett exempel ur boken:
-
13 april, 14:35. Mobiltelefon. Café, Dalagatan.
- Asså Fredrik, jag mår som ett ägg som är värpt och kläckt. Vet du hur mycket vin jag drack asså... Ja shit. Han var så full! Jag har aldrig sett en människa va så full. När vi va på 7-Eleven och du hade smugit iväg och gömt dig för oss då raggade han upp nån kille på 7-Eleven som han skulle ta med till festen hos Kajsa. Sen försvann han... Asså shit han hade värsta vinmunnen, vinläppar. Så här skitfull! (skratt) Du fattar inte! Sen mådde han skitdåligt och ba: Jag blev antastad hela kvällen, sexuellt trakasserad! Men han får fan skylla sig själv. Han satt ju i ett hör och försökte vara såhär svår. Ja, sen när jag låg nere på knä vid honom, han ba: Jag är bara kåt! Kåt och full! Då ville inte jag va med honom mer...
-
Tjuvlyssnat.se är en sajt som just "tjuvlyssnar" på andras samtal.

Konsumbloggen berättar om vad som händer i en affär (och är en av mina favoritbloggar). Lars Göran Johansson har suttit bakom Lennart Sacrédeus på tåget och hört varenda ord som Sacrédeus har sagt under tågresans gång.
-
För några dagar sedan fick inte bara jag, utan en hel vagn, höra en kvinnas mobilsamtal. Vi var många som skämdes å hennes vägnar. I november hörde jag två solnamoderater tala om sitt parti. De trodde väl att ingen var intresserad, men till slut vände jag mig om och sade till den ena mannen "vilken fin partinål", varvid han såg min sossejacka som jag hade på mig. De blev knäpptysta efter det.
-
Visst finns det tillfällen då jag vill tjuvlyssna (helst vill jag läsa om andras "tjuvlyssningar), men på senare år har det omvända hänt - det är ofta som jag inte vill lyssna.
-

Att titta under lugg

Synonymer för snegla: kasta sidoblickar, titta förstulet, titta skyggt, titta under lugg, ge förstuckna ögonkast, plira, skela...
-
En sak har Mona Sahlin och Anna Ternheim gemensamt - att titta under lugg. I den sistnämndas fall är det klädsamt. Det är något som tillhör Ternheims image. Hon är något av ett skyggt rådjur.
-
När Mona Sahlin tittar under lugg, gör hon det som partiledare för Sveriges största parti och hon gör det som oppositionsledare. När Sahlin tittar under lugg ser det ut som blyghet. Ett skyggt rådjur i Riksdagens talarstol? Nej, Sahlin. Sluta titta under lugg! Titta rakt på din meningsmotståndare med dina melerade ögon . Göm inte dina ögon! Visa att dina ögon kan mörkna av ilska, när högeralliansens företrädare talar om "rättvisa", "utanförskap", "vårdval"... Och om inte dina ögon räcker, luta dig fram i talarstolen, grip tag i talarstolens kanter så att knogarna vitnar och använd din röstkapacitet.

Det är tur att oppositionen inlett ett samarbete...

... annars hade jag varit tvungen att byta partitillhörighet. Nej, skämt åsido. Resultatet ovan kommer från Bloggparti och tillförlitligheten är mycket tveksam. En person som återkommer i toppen på socialdemokratiska bloggar är i varje fall Alesia Goncharik (se hennes resultat här). SSU blev vänsterpartist.
-
Andra som bloggat om detta: Mymlan, Beta Alfa, Stationsvakt, Sidvind

Skräckscenario: Sacrédeus till Sverigedemokraterna

Politik är ett lagspel och Lennart Sacrédeus är en individuell idrottare och det skapar ganska mycket problem i ett parti.
Göran Hägglund
-

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund skrädde inte med orden, när han avlossade sin salva mot frifräsaren Lennart Sacrédeus:
-
* Han är svår att samarbeta med.
* Han respekterar inte demokratiskt fattade beslut.
* Han är mer EU-skeptisk än sitt parti.
* Han säger oöverlagda saker som skadar partiet.

-
Lennart Sacrédeus har varit tokkonservatismens främsta förespråkare. Han menar på fullaste allvar att om vi tillåter könsneutrala äktenskap, är inte steget långt från månggifte, barnäktenskap och sex med djur. Läs mer om hans åsikter om äktenskap i mitt inlägg Det sluttande planet.
-
Aftonbladet: I höstas försökte Sverigedemokraterna värva Sacrédeus till sin EU-lista. Han sa nej och det beslutet står fast trots gårdagens bråk med partiledningen, enligt Lennart Sacrédeus.
– Jag är kristen och tror på människors lika värde och är och förblir kristdemokrat – oavsett vad partiledaren säger.

-
Jag förstår varför Göran Hägglund petar Lennart Sacrédus från valbar plats på Kd:s EU-lista. Hägglund säger även om Sacrédeus: Han har genom åren gjort en rad uttalanden som jag har fått äta upp. Då får man snabbt be om ursäkt så att man kan gå vidare, men en del personer har svårt för det och Lennart Sacrédeus är en sådan. Men...
-
Den kristdemokratiska partitoppens agerande gentemot Sacrédeus kommer att gynna Sacrédeus. Han kommer att bli ännu mer populär bland den moral- och värdekonservativa falangen inom kristdemokraterna. Jag håller det för troligt att Sacrédeus nu kommer att kryssas in i EU-parlamentet i och med partiledningens utspel. Utspelet är med andra ord kontraproduktivt.

-
De tokkonservativa känner sig inte längre hemma i kd. Om Sacrédeus tar sitt pick och pack och går över till Sverigedemokraterna, kommer denna falang att följa med honom.
-
Kd dras redan med usla opinionssiffror. Vad kommer att ske om Sacrédeus ansluter sig till Sverigedemokraterna? Skräckscenariet är att kristdemokraterna åker ut ur riksdagen och Sverigedemokraterna kommer in.
-
DN, SvD, Dagen, Dagens ledarblogg, In your face, Jonas Morian

Slopa informationsplikten för HIV-positiva

HBT-socialdemokraterna i Stockholm skrev förra året ett hbt-politiskt program. Programmet håller nu på att omarbetas och kommer i en ny version under detta år (förhoppningsvis även antaget av HBTs Sverige). Bland mångt och mycket vill vi att informationsplikten för hiv-positiva tas bort ur Smittskyddslagen.
-
Vi är inte ensamma om att tycka det. Även RFSL, Hiv-Sverige och RFSU vill avskaffa informationsplikten. Så här skriver Lena Lennerhed i en krönika:
-
Men det finns delar av smittskyddslagen som RFSU ställer sig kritiska till och som aktualiserats när det gäller hiv, till exempel informationsplikten. Den innebär att den som lever med hiv alltid måste informera en tilltänkt sexualpartner om sin hiv-status. RFSU anser att informationsplikten bör avskaffas därför att den kan vara kontraproduktiv. Informationsplikten riskerar att invagga människor i en falsk trygghet, där man utgår från att den som inget säger är fri från hiv. Smittskyddslagen lägger hela ansvaret på den smittade.
RFSU anser istället att alla människor måste ta ansvar för att inte utsätta sig själva eller andra för risker
.
-
Hans Olsson skriver:
-
Det är en inhuman lag. Hur ska exempelvis en 16-åring som är hiv-positiv och precis ska inleda sin första relation (med eller utan kärlek) kunna berätta? Hur många gånger orkar man bli avspisad för att man är ärlig? Och varför har inte (de som tror de är) hiv-negativa ett eget ansvar att skydda sig. Varför använder de inte kondom istället – eller väljer celibat. Det är bara att välja, men skyll för guds skull inte på hiv-positiva. Det är bara fegt, ynkligt och utstötning av klassiskt snitt.
Det är hiv-negativa som är problemet. Informationsplikten är inte till för att folk ska ha säker sex, utan för att vi (som tror vi är) hiv-negativa ska kunna säga nej och tack och hej.

-
I dagens Aftonbladet har Åsa Petersen skrivit en ledarkrönika om hiv och informationsplikten -Man är tvungen att vara ensam med hiv. Läs den!

Jan Björklund är antipatisk

Håll tyst, Jan! heter dagens ledare i Expressen. Ledarredaktionen skriver bland annat:
-
Så äntrade Jan Björklund talarstolen och klantade till allt.Det enda hindret till fred i Mellanöstern är Hamas, förklarade Björklund, och lät nästan som ett språkrör för den israeliska regeringen. Lika ensidigt som Ohly lagt skulden på Israel skyllde Björklund allt på Hamas. Oppositionen kunde andas ut. Björklunds soloutspel var inte bara obalanserat i sak, utan visade att inte heller regeringen talar med en röst i utrikespolitiken. Kanske kände sig Björklund manad att bjuda de egna medlemmarna på något, som säkert har gnisslat tänder åt Bildts balanserade uttalanden under Gazakriget. Han borde ha haft omdöme nog att avstå.
-
Ytterligare en artikel i dagens Expressen handlar om Jan Björklund. Rubriken lyder Jan Björklund till attack mot Mona. Ovanstående bild illustrerar artikeln (i pappersupplagan).
-
I gårdagens partiledardebatt stod han och skrek i talarstolen. Han såg arg ut. Ni som såg partiledardebatten igår – såg ni hans ögon och hans blick? Jag blev i den stunden rädd för Björklund. Ska man vara rädd för en politiker?
-
Törhända har Björklund svårt att träda ut ur rollen som militär och in i rollen som politiker, om än att jag har svårt att tro att Försvaret uppmuntrar ett dylikt ”militärt” beteende som det Björklund (allt som oftast) uppvisar.
-
Det är inte första gången Björklund gör bort sig. Han har till och med ljugit. Det får mig osökt att tänka på president George W. Bush som försvarade invasionen i Irak med de ”uppgifter” han hade fått. Samma sak händer här i Sverige, men här handlar det om skolan. Vidare får Björklund mig att tänka på andra män i historien som stått och skrikit från talarstolen.
-
Folkpartiet anses vara ett liberalt parti. Innan Lars Leijonborg och Jan Björklund var det i det närmaste ett socialliberalt parti som mitt parti mycket väl kunde ha inlett ett samarbete med. Ja, kanske till och med bildat en allians med.
-
Vad vi ser nu är ett parti som kanske inte längre är så liberalt som det vill ge sken av. Varför har detta parti så svårt för att få en partiledare som representerar dessa liberala och socialliberala tankegångar? Bengt Westerberg – var är du? Vad har hänt med ditt parti (eller har du slutat rösta på fp)?

Gårkvällens citat

Jag avslutade onsdagen med att ligga i sängen och läsa en kokbok och därefter Expressen.
Egentligen är hela Marie Söderqvists krönika Konstigt att ingen kollar vad han sa ett citat. Några utdrag:
-
Det kanske bara är frågan om huruvida homosexuella ska få vigas i kyrkan och om det ska kallas äktenskap som är det enda viktiga kyrkan sysslar med.
-
Nästan varenda bloggare tillsammans med alla gudshatande kolumnister har gått i gång på påståendet att påven skulle ha sagt så. Det har han inte. [...] Men konstigt är att ingen av alla dem som ogenerat hävdat att påven liknat homosexualitet vid klimatförstörelse bryr sig om att kolla vad han faktiskt sa.
-
Jag förutsätter att en journalist på DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, GP eller Sydsvenskan gör sitt jobb. Journalisten har betalt för detta. Jag, som bloggare, utgår ifrån att journalisten skriver "sanning".
-
Och nej, Söderqvist! Kyrkan är så mycket mer än frågan om en könsneutral äktenskapsbalk. Läs mitt inlägg Ett manifest för kristen vänster

Ska man skratta eller gråta?



Vad anser du om ovanstående klipp? Under Guldbaggegalan igår, gjorde Björn Gustafsson och Johan Glans egna versioner av aktuella filmer. En av sketcherna var Patrik 1,5. Räcker det inte med att de förstörde ABBA med sitt medley?
-
Är homoerotik lika med humor? Jag tillstår att jag drog på mungiporna när jag såg sketchen, men jag gapflabbade inte (vilket den publik, som befann sig på Guldbaggegalan, gjorde).
-
Läs även mitt inlägg Homoerotik 2.0

Jag och mina converse (egentligen del III)

Länge har jag varit ute efter ett par specifika converse (se bild i inlägget Jag och mina converse). Till Pride 2008 köpte jag ett par converse med regnbågshjärtan (se bild i inlägget ÄNTLIGEN PRIDE!)
-
Idag gick jag förbi SkoUno och hittade ovanstående converse. Visst är de snygga?!
-

Nu finns äntligen Katrine Kielos på Aftonbladet

Vi har inte råd med Borg som sexsymbol skriver Katrine Kielos på Aftonbladets ledarsida. Kielos är en fantastisk skribent. Det är bra att Kielos nu skriver för Aftonbladet. I min och Åsas årskrönika blev hon Årets vassaste penna. Året innan var det Åsa Petersen som blev Årets vassaste penna. Båda dessa kvinnor återfinns på Aftonbladet.
-
By the way... även jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om finansminister Borg - Anders Borg & hästsvansen.
-
Aftonbladets ledarredaktion finns numer även på Twitter.
-
(Foto: Expressen)

Sveriges bästa vardagsbloggar och politiska bloggar är nominerade

Av de fem som jag nominerade i kategorin Vardag är tre med. Inte dåligt, då jag främst läser politiska bloggar. De nominerade är (och det är de tre sistnämnda som fanns med bland mina nomineringar):
-
Att vara Alex Schulman
bloggfrossa & Mannen som blev trött…
Stationsvakt
the real mymlan
Tonårsmorsa
-
Jag hoppas att min kollega (trots att han inte är partikamrat) vinner denna kategori.
-
Besvikelsen är dock stor över de fem nominerade bloggarna i kategorin Politik & Samhälle. Varför finns inte ArvidFalk, Alliansfritt Sverige eller Jonas Morian med bland de nominerade?
-
Det stora bloggpriset, Aftonbladet, Aftonbladet2, Det stora bloggpriset2, Aftonbladet3, Aftonbladet 4

Moderaternas miljöpolitik - att INTE delta i Earth Hour

Lördag 28 mars 2009, klockan 20:30 äger Earth Hour rum runt om i världen. I DN står ett annat datum och en annan tid. Jag förlitar mig dock på Earth Hours hemsida. Stockholm kommer inte att delta.
-
I Stadshuset frågade Tomas Rudin (s) finansborgarrådet Sten Nordin (m) varför inte Stockholms stad vill delta i Earth Hour. Nordins svar var högst otillräckligt:
-
Staden ansluter sig gärna till energibesparing, men frågan är hur effektivt det är att släcka lyset under en timme.
-
Energianvändningen i Sydney, Australien, minskade med 10 procent under Earth Hour 2007. Lägg även till det stora symbolvärdet med att städer deltar i Earth Hour. Om Stockholms stad ska bli Europas (världens?) miljöhuvudstad borde moderaterna i Stadshuset tänka om och delta i Earth Hour.

(Klicka på bilden så kommer du till hemsidan och kan skriva på)


Andra som bloggar om detta: Till er tjänst, Pimli i vardagen, Kreativtklimat.se, Länsbygderådet X-ing i Gävleborg, En liten bloggjävel

En vigselakt i Svenska kyrkan med ordet äktenskap?

En vigselakt i Svenska kyrkan utan ordet "äktenskap"? är ett inlägg jag skrev för någon dag sedan. Nu har dock Svenska kyrkan svängt om beträffande äktenskap.
-
SR/Ekot: Svenska kyrkan svänger om äktenskapsbegreppet. Efter ett avgörande möte i måndags väljer nu kyrkostyrelsen att lyfta in ordet äktenskap i förslaget till ny vigselordning som snart ska ut på remiss inom kyrkan.
-
Än är inte det sista ordet sagt. Den nya vigselordning ska ut på remiss inom kyrkan.

Sveriges bästa sportbloggar är nominerade

Kategorin heter Sport & Fritid, men det var endast sportbloggar som blev nominerade (vilket Mina moderata karameller är mycket kritisk till). Två av dessa fanns bland mina fem nomineringar och betänk då att jag ytterst sällan (läs aldrig) läser sportbloggar.
-
De nominerade är:
Bara ben på Glenn Hysén
Fotbollsbloggen
Henrik Rydström
Marcus Birro
Sportbloggen
-
Att jag nominerade bloggen Bara ben... beror naturligtvis bara på namnet.
-
Stora bloggpriset, Aftonbladet, Kulturbloggen, Erik Laakso,
Sportbloggen,

Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet (Del IV)

Många gånger har jag skrivit Jag har absolut inget emot hushållsnära tjänster, så länge de inte subventioneras på bekostnad av skola, vård och omsorg. Jag ser absolut inte ner på folk som arbetar som lokalvårdare, hygientekniker, städare (eller vad de nu vill kalla sig).
-
Min partikamrat Karin Berg tycker däremot att hushållsnära tjänster är bra.
-
För en tid sedan läste jag en artikel i Aftonbladets bilaga Mat & Vin (här och här finns liknande artiklar), där Aftonbladet berättade att man kunde göra ett hushållsnära avdrag för en kock.
-
I anslutning till artikeln fanns en tävling, där första priset var just att en kock från företaget Rent a chef kommer hem till vinnaren och lagar en trerättersmiddag för två personer. Gissa vem som gick och vann den tävlingen? Paradoxalt nog var det jag. I februari kommer således en kock hem till mig och Åsa. Vi bor i en etta på 31 kvadratmeter med "världens minsta kök". Innan kocken kommer ska jag och Åsa storstäda och trots tidsbrist, kommer vi att avsätta tid för städningen. Vi kommer inte att anlita en städffirma och göra avdrag för en hushållsnära tjänst. (Jag återkommer med ett blogginlägg när kocken har varit hos oss).
-
För några dagar sedan läste jag i SvD att Mian Lodalen var pedant och när "pigdebatten kommer på tal mulnar Mian":
-
Jag kan nästan inte prata om det för att jag blir så förbannad. Jag har funderat på varför jag blir så berörd. Kanske är det för att min mormor var piga – och nu är vi tillbaka där igen, med det klassamhälle som växer fram. Det är ju fullständigt sinnessjukt att staten går in och subventionerar hushållsnära tjänster. Det är ett överklassbidrag, en omvänd Robin Hoodpolitik, där man tar från de fattiga och ger till de rika. Jag tror att de har budgeterat 2-3 miljarder för det här. För den summan skulle man ha kunnat anställa 3 200 biträden på heltid inom den offentliga sektorn i Sverige. Dessutom handlar det om prioriteringar. Om att ta ansvar för sitt eget liv och sin egen skit. Det är väl ändå en grundläggande sak man lär sig som liten, att plocka undan efter sig. Sen när man blir trettio och har en medelinkomst på 45 000 kronor i månaden, då ska man plötsligt lägga över det på nån annan. Är inte det väldigt barnsligt och omoget?
-
SR/Ekot, SvD, DN, Ledarredaktionens blogg
-
Tidigare inlägg:
Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet - Del III
Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet - Del II
Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet
Hushållsnära tjänster: attraktiva städerskor med spännande attiraljer
-
Foto: Spicia

Vad har Riksantikvarieämbetet gemensamt med Konstrådet?

Jag fasar för "Den stora kulturutredningen". Min rädsla för denna utredning är inte obefogad. Jag läser i SvD och DN att Riksantikvarieämbetet ska slås samman med Konstrådet. Idioti!
-
Ting och Tankar skriver på sin blogg: I nuläget lider arkeologin ganska svårt av att sakna en fristående kontrollerande myndighet som kan säkerställa kvaliteten på utgrävningar, i uppdragsarkeologins tidevarv. Dessutom behövs det en organisation som på ett seriöst och långsiktigt sätt kan värna om information, databaser och fornlämningsuppgifter för studenter, forskare och en intresserad allmänhet. I nuläget flyter det uppdraget lite mellan RAÄ, Vitterhetens bibliotek, ATA och Historiska museet - det enda som är gemensamt är underfinansiering för en långsiktig strategi som bör inbegripa digitalisering och tillgängliggörande av arkiven och samlingarna i större utsträckning än idag. Jag hoppas att utredningen inte kommer föreslå en vision av RAÄ som främst inriktad på att putsa runstenar och piffa upp fäbodar.
-
Jag håller med Åsa M. Larsson till fullo!
-
Kulturutredningen kommer den 12/2 och Museiutredningen den 16/2.
-
Kulturekonomi har också bloggat om detta.
-
Tidigare inlägg:

Jag twittrar på grund av twitterlavinen

"Hur många ställen ska man hänga på?" sade en bekant till mig och suckade. Nu är Twitter det hetaste i Sverige. Tack och lov finns det en applikation som gör det möjligt att ändra status på Facebook via Twitter.
-
Om du vill följa mitt "twittrande" - i den gröna högerspalten finns en "gadget" som heter Twitter och en länk som heter follow me on twitter. Klicka på den.
-
-
Läs mer om Twitter här:
SVD:/Ledarredaktionens blogg - Nu twittrar vi!

De nominerade i kategorin Nöje & Kultur

De fem bloggar som är nominerade till det Stora bloggpriset i kategorin Nöje & Kultur är:
-
Två av dessa bloggar fanns med bland mina fem nomineringar. De tdigare nomineringarna för kategorin mode finner ni här.
-

Dags för partiledardebatt

Vi blev lite bortskämda under Superveckan, men nu är det äntligen dags för partiledardebatt. Kommer måhända Fredrik Reinfeldt att svara på frågan hur han och moderaterna kommer att förhålla sig till Sverigedemokraterna?

Kleerup & Kokain

Jag har redan suckat över Andreas Kleerups utbrott på Grammisgalan. Det fanns en anledning till att han protesterade så högljutt. Hans urinprov testades positivt för kokain.
-
Malin Roos har skrivit en bra artikel i Expressen om detta:
-
"Tänk om man själv skulle vara på personalfest och behöva kissa i en mugg". Ja, tänk om. Har jag missat nåt här? Men är inte narkotika förbjudet i det här landet? Det här handlar inte om att man blir koko, kastar glas och beter sig illa av att ta droger.Det är ett brott. Man kan tycka vad man vill om det, men man får inte knarka.
-
Jag undrar om Andreas Kleerup vill uppsöka en påtänd läkare, eller åka i en taxi där chauffören är drogpåverkad?
-
I bevakningsbranschen, där jag jobbar halvtid, får man genomgå ett drogtest innan anställningen börjar. Därefter genomförs stickprov med jämna mellanrum. Jag har inga problem med att kissa i en burk.
-
I och med att Kleerup köper kokain stödjer han kriminell verksamhet. Kleerup är kriminell själv! Om inte Kleerup kan producera bra musik utan knark, borde han söka ett annat jobb.
-
Jag uppmanar krogkommissionen och polisen att fortsätta med sina knarkrazzior!
-
Karin har också bloggat om detta.

Hur kommer en högerallians att se ut, utan kristdemokraterna?

Jag förlitar mig aldrig på opinionsmätningar. Läs mitt inlägg Opinionsbildning viktigare än opinionsmätning, så vet ni min inställning till dylika mätningar.
-
Den senaste opinionsmätningen fick mig dock att börja tänka på hur en högerallians skulle se ut, utan kristdemokraterna. Finns det en anledning till att statminister Fredrik Reinfeldt vägrar svara på frågan om hur han och moderaterna kommer att förhålla sig till Sverigedemokraterna? Se klippet nedan, där Luciano Astudillo ställer frågan till Reinfeldt och Reinfeldt vägrar svara:


Neoredaktionen har också tänkt i samma banor och skriver i artikeln Manuset ingen vill skriva:

I Neo:s artikel målas också tre scenarier upp - Samling i mitten, Tjuren vid hornen och Stabilitetspakten.


Jag föredrar kristdemokraterna framför Sverigedemokraterna, men just nu ser det mörkt ut för kd. Hur ska kd gå tillväga för att inte hamna under fyraprocentsspärren?

Om kristdemokraterna åker ut i riksdagsvalet 2010 och Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen är det ett som är säkert - politikerscenen kommer radikalt att förändras. Sverigedemokraterna, som hitintills verkat i kulisserna, kommer plötsligt att stå på scenen.
-