Valet till Europaparlamentet är ett val som mer än två av tre svenskar inte känner till. Det visar en Gallupundersökning. Varannan svensk anser sig även vara helt ointresserad av valet.
-
Hanna Hallin (ordförande i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer) och Björn Kjellström (chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige) skriver i DN:
-
I förra valet till Europaparlamentet, 2004, röstade 38 procent av de svenska väljarna. Det är lägre än genomsnittet i Europa på 46 procent och det betydligt lägre än valdeltagandet i de svenska riksdagsvalen som de senaste åren legat på drygt 80 procent. Bland yngre väljare, mellan 18-25, röstade bara drygt var fjärde person i förra valet till Europaparlamentet.
-
Vi har en gemensam utmaning 2009. Det duger inte att bara var tredje person vet om att det är val den 7 juni 2009 och det duger inte att en majoritet inte känner till vilket inflytande EU:s folkvalda församling - och världens enda internationella parlament - har på vår vardag och omvärld. Vi måste gemensamt försöka förändra den bilden. Vi börjar nu.
-
Endast 38 procent röstade i förra valet. Det är alarmerande!
-
Jag vill härmed uppmana alla att läsa Margot Wallströms och Göran Färms bok Elitprojekt - nej! Folkets Europa (läs mer i AiP om boken).
-
Sidvind skriver att ett lågt valdeltagande kan gynna Piratpartiet, men även Sverigedemokraterna.
Reza Javid - Ingen bra förutsättning för socialdemokratin inför Europaparlamentsvalet i juni
Ordförandebloggen - Fler unga till valurnorna 7 juni
Alesia Goncharik - Viktiga val
Andra helgen i rad på konsert
2 veckor sedan
3 kommentarer:
Jag tror att en anledning till ett lågt valdeltagande kan vara att väljarna helt enkelt inte ser poäng i att rösta eftersom man förmodar att svenska parlamentariker röstar lika i parlamentet oavsett partifärg. Man pratar allt för ofta om "Sveriges representanter", ett uttryck som nämns många gånger inte minst i Hanna Hallins och Björn Kjellströms debattartikel. Vi måste bli bättre på att prata om skillnaden mellan vänstern och högern i EU, och att de svenska moddarna faktiskt är en del av högern i parlamentet och gång på gång röstar mot de för Sverige traditionellt viktiga frågor.
Det värsta är att de "nya" moderaterna är mörkblå i EU-parlamentet. Där är de samma, gamla moderater.
Ett bra sätt att visa på skillnaden mellan EPP-högern och ESP-vänstern i EP vore ju om man först fick de två organisationerna att skilja sig åt. Sedan 1 juli 1987 bildar de som bekant Stora koalitionen ("Grand coalition"), jfr länk och länk, och gör tillsammans upp om alla de viktiga frågorna.
I princip är det alltså lönlöst att rösta i EU-valen. EPP+ESP får ALLTID mellan 50 och 70% av mandaten.
Skicka en kommentar