Val till Europaparlamentet, 7 juni 2009

Valet till Europaparlamentet är ett val som mer än två av tre svenskar inte känner till. Det visar en Gallupundersökning. Varannan svensk anser sig även vara helt ointresserad av valet.
-
Hanna Hallin (ordförande i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer) och Björn Kjellström (chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige) skriver i DN:
-
I förra valet till Europaparlamentet, 2004, röstade 38 procent av de svenska väljarna. Det är lägre än genomsnittet i Europa på 46 procent och det betydligt lägre än valdeltagandet i de svenska riksdagsvalen som de senaste åren legat på drygt 80 procent. Bland yngre väljare, mellan 18-25, röstade bara drygt var fjärde person i förra valet till Europaparlamentet.
-
Vi har en gemensam utmaning 2009. Det duger inte att bara var tredje person vet om att det är val den 7 juni 2009 och det duger inte att en majoritet inte känner till vilket inflytande EU:s folkvalda församling - och världens enda internationella parlament - har på vår vardag och omvärld. Vi måste gemensamt försöka förändra den bilden. Vi börjar nu.
-
Endast 38 procent röstade i förra valet. Det är alarmerande!
-
Jag vill härmed uppmana alla att läsa Margot Wallströms och Göran Färms bok Elitprojekt - nej! Folkets Europa (läs mer i AiP om boken).
-
Sidvind skriver att ett lågt valdeltagande kan gynna Piratpartiet, men även Sverigedemokraterna.
Reza Javid - Ingen bra förutsättning för socialdemokratin inför Europaparlamentsvalet i juni
Ordförandebloggen - Fler unga till valurnorna 7 juni
Alesia Goncharik - Viktiga val

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att en anledning till ett lågt valdeltagande kan vara att väljarna helt enkelt inte ser poäng i att rösta eftersom man förmodar att svenska parlamentariker röstar lika i parlamentet oavsett partifärg. Man pratar allt för ofta om "Sveriges representanter", ett uttryck som nämns många gånger inte minst i Hanna Hallins och Björn Kjellströms debattartikel. Vi måste bli bättre på att prata om skillnaden mellan vänstern och högern i EU, och att de svenska moddarna faktiskt är en del av högern i parlamentet och gång på gång röstar mot de för Sverige traditionellt viktiga frågor.

Alexandra Einerstam sa...

Det värsta är att de "nya" moderaterna är mörkblå i EU-parlamentet. Där är de samma, gamla moderater.

TF sa...

Ett bra sätt att visa på skillnaden mellan EPP-högern och ESP-vänstern i EP vore ju om man först fick de två organisationerna att skilja sig åt. Sedan 1 juli 1987 bildar de som bekant Stora koalitionen ("Grand coalition"), jfr länk och länk, och gör tillsammans upp om alla de viktiga frågorna.

I princip är det alltså lönlöst att rösta i EU-valen. EPP+ESP får ALLTID mellan 50 och 70% av mandaten.