Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet - Del II

Kommer ni ihåg den här debattartikeln och det här inlägget? Igår infann jag mig dock till den hearing som TCO hade inbjudit till. TCO hade inbjudit Jörgon Larsson från Sociologiska institutionen vid Göteborgs Universitet. Han har skrivit rapporten Om föräldrars tidspress - orsaker och förändringsmöjligheter. Larsson var mycket bra.
-
Sedan till författarna till debattartikeln i DN. Smarta som de är rabblade de upp nackdelarna med detta förslag, för att sedan ösa på med fördelarna. De utgick från att det största jämställdhetsproblemet var kvinnornas svagare förankring i arbetslivet. Därtill menade de att oppositionen anser att jämställdhet botar tidsbristen och att regeringen (politiker i stort?) inte tar på allvar att pappor ska ta ansvar för barnen. Tack och lov hade jag vid min sida riksdagsledamoten Matilda Ernkrans (s) och bakom mig Rossana Dinamarca (v). Bland de som medverkade, förutom en usel kristdemokrat som knappt sa flasklock förutom att hon sade att det kristdemokratiska kvinnoförbundet jobbade på ett slags manifest om detta, var till exempel Anna-Karin Bratt (som bland annat har skrivit boken Könsbalans tillsammans med Mian Lodalen), Tinni Ernsjöö Rappe (som har skrivit boken Rent hus) en bra miljöpartist (vars namn jag inte kommer ihåg) en folkpartist (jag och namn!) och SKTF:s förbundsordförande Eva Nordmark.
-
På sin blogg skriver Ulrika Hagström: Varför vidareutvecklar inte vänstern Myrdals idéer? Förskolornas storkök skulle kunna användas för att laga middagsmat till självkostnadspris. Samtidigt som man hämtar barn på förskolan, kan man hämta det antal portioner som man antecknat sig för i slutet på veckan innan. Det är dessutom betydligt mer klimatvänligt med storkok. Fler av de obetalda arbetsuppgifterna kan professionaliseras. Varför gör förskolan inte gemensam matsäck till barnen när de ska på utflykt? Tvättinrättningar (med lagning av kläder och knappar) kan också flyttas ut från hemmen och samtidigt göras mer miljövänligt. Det är bara städningen av hemmen som är svår att flytta, men det betyder inte att den inte kan utföras professionaliserat. Om man misstror städföretags förmåga att ge bra arbetsvillkor, kan man kanske tänka sig en utbyggd hemtjänst. -Värnpliktiga? Var är idéerna?
-
Men är det verkligen städning och matlagning som är problemet? Handlar det inte om låga löner, lågstatusarbeten, osäkra anställningar, icke flexibla arbetstider et cetera?
-
Tror artikelförfattarna verkligen att starkt subventionerade hushållsnära tjänster är hela lösningen på Livspusslet? Tror författarna att dessa hushållsnära tjänster är jämställdhet?!
-
Om jag någonsin skaffar barn, vill jag stå i köket och diska tillsammens med mitt barn. Jag vill laga mat tillsammans med familjen och jag vill faktiskt tvätta mina trosor själv.
-
Tidspress är så mycket mer än arbetet i hemmet. Det är att hämta och lämna på förskolan, skjutsa barn till simhall, träning, kompisar och andra aktiviteter.
-
Det talas även om "egentid". Är det den tid som föräldern skall ha för sig själv, för att använda denna tid att gå på yoga/pilates/boxercise?
-
Handlar inte tidspress om dålig planering och prioritering egentligen? Handlar verkligen tidspress om att det är tidskrävande och jobbigt att städa i hemmet? Ska vi lägga ut allt på entreprenad? Ska vi verkligen skapa ett samhälle med Herrskap & tjänstefolk? Behöver du tvätta, städa, laga mat, klippa rosor et cetera - anlita en tjänst. Ska medelklassen och överklassen inte befatta sig med dylika arbeten? Vad sänder det här ut för signaler egentligen?
-
En sak hade utredarna på TCO rätt om och det är att fackförbund och politiker inte har underlättat för ensamstående föräldrar. Där måste vi verkligen komma med konkreta förslag, men vilka vänder sig TCO till, jo, det är den heterosexuella kärnfamiljen. En familjebildning, där båda har jobb och småbarn. Hur i helvete kan inte två vuxna människor ta sig tid att städa någon timme i veckan och laga mat? Storkok hemma och frysa in?
-
Hushållsnära tjänster är inte vägen mot jämställdhet, varken i hemmet eller i arbetet. Sorry TCO, kom med nya förslag.
-
P.S. Men hushållsnära tjänster underlättar naturligtvis, men skall dessa tjänster vara så starkt subventionerade att det går ut över skola-vård-omsorg. Totalkostnaden för den här reformen är 10 miljarder. Tänk om jag hade 10 miljarder - de skulle jag satsa på genuspedagogik, utökade öppettider på förskola (t.ex. fler nattis)... Jag skulle med andra ord investera i förskolan och visst kan jag se att den gemensamma matsäcken för utflykten görs i förskolans kök. No problemas!

Inga kommentarer: