Tryggare kan ingen vara

Igår publicerade LO en ny rapport om sjukförsäkringen - Otrygghet som konsekvens? Synen på den förändrade sjukförsäkringen.

Om rapporten har bland annat Peter Högberg och Ulrika Falk skrivit om. Hur regeringen Reinfeldts reform (läs försämring) av sjukförsäkring drabbar människor har vi läst om många gånger inte minst på denna blogg.

I opinionsmätningar (som jag inte har mycket till övers för) leder Reinfeldt & Co. Det förvånar mig. De försämringar, som högerregeringen har gjort i våra trygghetssystem, borde vara a wake up call, men icke. Vad beror det på? Jag håller det för troligt att väljarna inte vet vilka förändringar vi Socialdemokrater tillsammans med V och MP vill göra i sjukförsäkringen.

En person, jag talade med om sjukförsäkringen, sade att det spelade ingen roll vem som innehar regeringsmakten. Skillnaderna är så små. De är milsvida, svarade jag och berättade vad vi, inom det rödgröna samarbetet, vill göra.

Vi vill ge människor en verklig chans och se till att de inte fastnar mellan olika myndigheters ansvarsområden. Vi vill därför samla Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och delar av kommunernas insatser för sjuka och arbetslösa i en och samma organisation på kommunnivå – vi kallar det för En dörr in. Medborgaren ska på ett och samma ställe få hjälp och stöd, utan att behöva bollas mellan olika myndigheter. Trygghetssystem i vårt samhälle finns där av en anledning. Om du, av någon orsak faller (till exempel om du blir sjuk eller blir av med ditt jobb), så ska det finnas skyddsnät som tar emot dig.

Veronica Palm skriver:
Jag vill ha en helt annan politik. Den som kan jobba ska självklart göra det. Men vi kan alla bli sjuka eller drabbas av en skada. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till en sjukförsäkring som ger snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. En socialdemokratiskt ledd regering kommer att avskaffa stupstocken och införa en ny sjukförsäkring som tar hänsyn till varje individs unika situation.
Valet 2010 handlar ytterst om vilket samhälle du vill ha och valet handlar om vilken människosyn politiken ska utgå ifrån för den regering som ska leda vårt land in i framtiden. Vill du ha en politik som ökar klyftorna i samhället ( åt den som har ska varda givet och av den som inget har, ska tas också det han har) eller en politik som strävar efter ett jämlikt samhälle - ett samhälle som tar emot dig även om du faller?

Inga kommentarer: