Arbetsförmedlingen

Jag fick en kallelse av Arbetsförmedlingen, att jag ska upprätta en ny handlingsplan. Jag kom till Arbetsförmedlingen i Farsta 10:02 idag. Då var det redan fullt med arbetssökande i lokalen. Arbetsförmedlingen har öppet 10-16. Klockan åtta öppnar kundarbetsplatserna och jag misstänker att några av de, som befann sig i lokalen, varit där sedan åtta.

Till disken var det kö, när det var min tur, förklarade jag mitt ärende och fick en kölapp. Nummer 94. Jag satte mig ner på en stol och såg mig omkring. Jag önskade att statsminister Fredrik Reinfeldt hade gjort mig sällskap dit. Ungdomsarbetslösheten är ingen synvilla.

Klockan blev 10:30. Klockan blev 11:00. När nummer 92 ropades upp, kom ingen, så även för nummer 93. De hade tröttnat på att vänta. De kommer troligtvis att avregistreras som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. De kommer att försvinna i arbetslöshetens statistik och istället ansluta sig till det som ibland kallas för utanförskap. De kanske hankar sig fram med tillfälliga anställningar, svartjobb eller kriminalitet - vad vet jag? Jag väntar bara på min tur.

Klockan 11:10 ropas mitt nummer upp. Denna gång heter min handläggare Mats. Förra gången hette handläggaren någonting annat (Catharina kanske?). Dessa handläggare påminner mig om stafettläkare. De läser min "journal" och därefter kommer frågan "hur många jobb har du sökt under den här tiden"...

Mats uppmanar mig att skaffa en jobbcoach. Jag tror att det är tredje eller fjärde gången jag erbjuds en jobbcoach. Jag säger till honom att jag är tveksam till att skaffa en jobbcoach efter Aftonbladets artikelserie.

Han säger att de har "rensat upp". När han ger några exempel på jobbcoacher, dyker ändock en NLP-coach upp på hans dataskärm. Jag frågar varför den jobbcoachen finns kvar om de har rensat. Jag säger till Mats, att om jag skaffar en jobbcoach måste jag vara säker på att det är en seriös jobbcoach. Jag vill inte belasta skattebetalarna med en jobbcoach som är oseriös (tre miljarder har den Moderatstyrda regeringen anslagit till jobbcoachernas verksamhet).

Mats håller med om att det är en lukrativ bransch. Jag frågar honom hur jag ska kunna välja en jobbcoach bland 1000 aktörer. Googla, kolla hemsidor... är hans svar. Bara att kolla dessa - skulle vara mer än en heltidsanställning.

Klockan 11:38 har Mats upprättat en handlingsplan åt mig. Vi tar i hand och klockan 11:40 kliver jag ut från Arbetsförmedlingen och tar ett djupt andetag. Frisk luft.

3/4 av alla jobb förmedlas inte av Arbetsförmedlingen utan genom kontakter. Just nu anser jag att det är viktigare att upprätta och vårda mina kontakter, än att hitta en jobbcoach. Hjärntvätt någon?

Inga kommentarer: