En Socialdemokrati för storstäderna

Idag läser jag Mats Engströms inlägg Vässa (S)-kritiken av orättvisorna med stort intresse. Engström skriver bland annat:
Moderaterna vann valet 2006 på att låta som socialdemokrater. För de rödgröna verkar det vara tvärtom. När (S) omfamnar marknadslösningar och skattesänkningar blir de ideologiska skillnaderna mindre och andra frågor avgör väljarnas val. [...] Därför är det förödande när ledande (S)-företrädare som Ilija Batljan låter som moderater, eller när (S) tävlar med de borgerliga partierna om vem som kan sänka fastighetsskatten mest. Då undrar naturligtvis väljarna hur stora de ideologiska skillnaderna egentligen är.
Jag håller med Engström att det är förödande när S-företrädare låter som Moderater, vilket jag har skrivit om här. Marika Lindgren Åsbrink har skrivit ett läsvärt inlägg som heter Myten om stockholmaren. Lindgren Åsbrink har också skrivit ett inlägg som heter Skyhögt pris för missuppfattningen att högerpolitiken är bra för storstaden. Faktum är att en röd politik gynnar såväl stad som land.

Dock vill jag att vi Socialdemokrater (tillsammans med de andra oppositionspartierna), när det är mindre än 100 dagar kvar till valet, slutar kritisera högerns orättfärdiga politik och istället talar om vår politik och våra visioner. Visst ingår det i oppositionsrollen att kritisera samt analysera regeringens politik, men just nu uppfattas vi som gnälliga när vi kritiserar kalla handens politik. Inget parti vinner val på att gnälla på andras politik. Den läxan lärde sig slutligen de "nya" Moderaterna inför valet 2006. De slutade gnälla på Socialdemokraterna och började istället tala om sin egen politik. Det tror jag var en bidragande faktor till att de vann valet 2006.

Vad vi nu måste bli bättre på är att föra ut vår politik. Det finns en Socialdemokrati för storstäderna och som Lindgren Åsbrink skriver i sitt inlägg är högerpolitik inte bra för storstaden. Högerns politik gynnar inte den genomsnittliga Stockholmaren. Det gör däremot en rödgrön politik.

Tidigare inlägg om Stockholm (ett axplock):
I Moderaternas Stockholm, (S)torstad? , Så vackert är Stockholm, Usla hemsidor, rapporter i pappersversion och äntligen en rapport som nu finns tillgänglig, Vem fan är storstadsväljaren?, Stockholm, We've Got a Problem, Vårdslakt Stockholm (Del II), NK-Expressen, Socialdemokraterna vill ha ett hbt-borgarråd, "Politiska pajaskonster", Stockholms stadshus behöver Carin Jämtin
Bild: Den politiska tunnelbanekartan/SvD

Inga kommentarer: