Vad ska Mona Sahlin säga i sitt tal i Almedalen?

På midsommarafton satt Åsa, Rosemari Södergren och jag på en filt i Farsta Gård och diskuterade politik (vad annars?). Vi var rörande överens om att för närvarande är det många partikamrater som gnäller och skäller på Moderaterna, men sällan talar om vad vi Socialdemokrater vill.

Inget parti vinner val på att gnälla och skälla på sina motståndare. Vi tre, som satt på filten, vill istället att vi lägger krut på att tala om vår politik. Vi bör även tala betydligt mer om ideologi och visioner.

I några tal som Mona Sahlin har hållit nyligen har mycket fokus varit på Moderaterna och mindre fokus har lagts på vår politik, vår ideologi och våra visioner. Så i fredags kläckte jag följande idé: Vad vill vi att Mona Sahlin ska säga i sitt tal i Almedalen? Inspirationen till idén fick jag när LO frågade på sin hemsida vad Wanja Lundby-Wedin skulle säga i sitt Första maj-tal.

Ett vet jag med all bestämdhet - jag vill inte se och höra ett tal, där 2/3 av talet ägnas åt Moderaterna. Jag vill knappt att 1/3 av talet ska ägnas åt våra motståndare. Jag vill att Sahlin håller ett ideologiskt tal. Jag ser gärna ett tal i stil med det som Sahlin höll i Sickla 2009.

Sahlin får gärna citera Anna Lindh och läsa högt ur Jenny Wrangborgs diktsamling Kallskänken. Kanske några rader från en låttext? Hon får med fördel komma med ett boktips -varför inte Jämlikhetsanden? Om hon ska angripa sina motståndare i talet - vill jag uppmana Sahlin att använda humor.

Vad säger du Rosemari på Kulturbloggen? Vad vill du att Sahlin ska säga i sitt tal? Ni andra Socialdemokrater inom NetRoots - har ni några önskemål?

Sedan får vi hålla tummarna att Sahlin och hennes talskrivare läser våra inlägg och tar till sig av kritiken.

[UPPDATERING]
Läs även Rosemaris inlägg på Kulturbloggen.
Nu har Peter Johansson antagit utmaningen... och Peter Högberg... och Peter Andersson... och Jämlikhetsanden... och Martin Moberg... och Kristian Krassman... och Johan Westerholm (har jag missat någon?)

Inga kommentarer: