Julklappstips: Dom blåa är fejk

Nej, det handlar inte om de "nya" moderaterna, utan om boken Dom blåa är fejk: Om undulaters fantasiska liv och tragiska död. Författarna heter Maja Hammarén och Einar Korpus. Här kommer en beskrivning av boken:
-
En undulat kanske inte är det tuffaste husdjuret. Men det är minst och tar störst plats. Speciellt i sin ägares hjärta. Nästan alla har haft en, eller flera. Farmor såklart. Mammas nya kille och din bästis. Det finns miljarders med minnen av undulater som räddat liv, blivit fulla, terroriserat sina ägare, tjuvkäkat pizza, rymt och kommit hem igen. I Dom blåa är fejk blir dessa minnen till oförglömliga historier om undulaters fantastiska liv och tragiska död.
-
Jag hade undulater när jag var liten. De flesta var gröna och hette Jakob. De flesta av mina undulater dog en tragisk död. Ett exempel är när jag glömde att stänga såväl burdörr som fönster. Vid den tiden hade jag två undulater. Den ena undulaten rymde och satt en dag utanför fönster i vårt gigantiska körsbärsträd. Jag försökte locka på honom, men han vägrade och flög vidare. Tre dagar senare dog den andra undulaten av sorg.
-
På YouTube finns en uppsjö med klipp på undulater som gör tricks och pratar. Titta till exempel på Johnny the talking budgie #1. Det kanske inte är det tuffaste djuret, men en undulat har, trots (eller på grund av) sin ringa storlek, en stark personlighet.
-
Kuriosa: Vilda Undulater finns spridda över större delen av Australiens inland och är gräsgröna till färgen. John Gould (se Gouldsamadin) förde de första Undulaterna till England 1840. Dess villighet att häcka i fångenskap och dess förmåga att härma ljud och tal gjorde den snabbt mycket populär. I dag är det den mest populära burfågeln världen över och den finns i otaliga färgvarianter. Kamilaroifolket i Australien kallade undulaten för Betcherrygah som betyder "god mat". Detta har gett upphov till det engelska namnet på fågeln, Budgerigar.

1 kommentar:

Sara Ödmark sa...

Snygg layout var det på den.