En arbetsgivares ansvar


I arbetsmiljölagen (1977:1160) finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

När vi läser Paul Ronges inlägg Littorin - en iskall cynisk krishantering, inser vi att arbetsgivaren tillika statsministern Fredrik Reinfeldt inte följt arbetsmiljölagen i fallet Sven Otto Littorin. Reinfeldt har ett ansvar som arbetsgivare.

Moderaterna har under mandatperioden lagt ner Arbetslivsinstitutet samt skurit ner rejält på arbetsmiljöinspektionerna i landet. Att Reinfeldt nu inte följer arbetsmiljölagen, är enligt vår mening inte särskilt förvånande. Den som drabbas är arbetstagaren, i det här fallet Littorin.

Det sägs att Littorin har sagt till Reinfeldt att han har mått dåligt en tid. Hur mår egentligen Littorin nu, när hans eget parti och hans partiledare har förklarat honom persona non grata, innan han ens har förklarats skyldig?

Reinfeldt har sagt under en presskonferens att Littorin har förklarat sig oskyldig och ändock slängs han ut med buller och bång. Bilder av honom har tagits bort från regerings hemsida. Det är som om han aldrig varit på Rosenbad.

Vid en jämförelse med Carl Bildt och Lundinaffären, så har Reinfeldt agerat helt annorlunda i Littorinaffären. Vari ligger skillnaden dessa affärer emellan?

Åsa Einerstam Alexandra Einerstam

Relaterat: Anders Svensson, Kulturbloggen, Staffan Dopping, Röda Berget

5 kommentarer:

Jens sa...

Håller fullständigt med.
Det är visst skillnad på folk och folk och det är vi ju i Moderataernas värld fått veta.

Anonym sa...

Hallå, när ni snackar om lagar o sånt, varför tar ni bilder på google, och lägger in i picnik och gör dom svartvita, när ni sitter på tåget mot Falun.
Känns väldigt idiotisk att sno bilder utan upphovstillstånd.

Alexandra Einerstam sa...

Anonym: du kan ju för det första lämna en kommentar som inte är anonym (så jag vet vem du är) och du har rätt... eftersom vi satt på tåget till Falun och jag visste att bilderna fanns i picnik redan, så fanns det inte tid att länka till de/den som har upphovsrätten. Det var bara några minuter kvar till att vi skulle gå av tåget. Det är fel. Jag brukar vara noga med att uppge varifrån jag tagit bilderna.

Nicklas Eriksson sa...

Skillnaden ligger i att Fredrik Reinfeldt är scared shitless för Carl Bildt. Så enkelt är det. Carl Bildt är SJÄLVA moderaten. Så enkelt är det. Han har urton gånger mer stöd i deras vämjeliga parti än vad Fredde Rundfunk någonsin kan hoppas på, statsminister eller ej, och det vet han.

Anonym sa...

Vem är jag ?

"Anonym: du kan ju för det första lämna en kommentar som inte är anonym (så jag vet vem du är)"