Igår fest, idag kultur & integritet

Humörsänkare
Publiken applåderade, den var på gott humör.
Det är möjligt att det humöret slokar lite i dag på kongressens sista dag. I sådana fall kan det bero på gårdagskvällens klassiska kongressfest. Kulturen kan i och för sig också bli en humörsänkare i dag, för den debatten kommer att handla om FRA, Ipred och integritet på nätet. Frågor som brukar väcka starka och kompromisslösa känslor.

-
Ovanstående skriver Eva Franchell i dagens ledare i Aftonbladet. Socialdemokraterna är en frihetsrörelse, därför sitter jag i NetRoots hörna och följer Jobbkongressen intensivt. Idag handlar nämligen debatten om något som jag brinner för - frihet! Erik Laakso och jag (med flera) har blivit intervjuade av Sydsvenskan om detta. Läs artikeln!
-
I mitt inlägg Friheten är röd skriver jag:
-
Fortfarande har ombuden på Jobbkongressen möjlighet att köra över partistyrelsen. Ett moratorium för integritetskränkande lagstiftning kan bli verklighet om ombuden säger ja till den motion som vi, Sossar mot Storebror, förespråkar. Min uppmaning till ombuden på Jobbkongressen: Friheten är röd. Säg ja till motionen om ett moratorium för integritetskränkande politik. Gör om, gör rätt!
-
Partistyrelsen har lyssnat på kritiken och mött oss halvvägs. Är det tillräckligt?
-
Eva Rundkvist har skrivit om formuleringarna som hon är "rätt nöjd med".
-
Åsa Eriksson och Åsa Westlund har också bloggat om detta.
Tidigare inlägg:
FRA-lagen kan leda till personförföljelse av homosexuella
Friheten är röd (Del II)
-
[UPPDATERAT]
Socialdemokraterna:
* IPRED bör förändras så att rättssäkerheten och integritetsskyddet stärks, samtidigt som upphovsrätten värnas och kulturskaparnas rätt att kräva ersättning för sina verk garanteras
* En upphovsrättskommission för att belysa frågor om upphovsrätt, fildelning, teknisk utveckling och integritet ska inrättas.
* En integritetsombudsman ska inrättas.

-
SR/Ekot, SvD, DN
Fler som har bloggat om integritet: Kulturbloggen, Björn Sundin, Erik Laakso, Sossar mot Storebror, Ulrika Sandberg, Eva-Lena Jansson, Johan Westerholm, Staffan Svärd, Peter Andersson, Johanna Graf

2 kommentarer:

LeoB sa...

@Alexandra:

Jag tycker det verkar positivt med en kommission som berör upphovsrätten. Jag hoppas att den (förutom rent Ipred-relaterade frågor) kan ta i den besvärliga frågan om de idiot-långa tiderna för upphovsrätten. De måste helt enkelt bort. EU?

Om man ser till vad som har hänt så har alltså först upphovsrätts-industrin (snyggt ord, inte sant?) fått igenom de omotiverat långa tiderna för upphovsrätten och sedan, när de flesta glömt den ändringen, så kör man vidare med saker som Ipred. Inte dåligt jobbat av dem, men jag hoppas vi kan överlista deras taktik (jag övertygad om att det var just taktik att göra det i den här ordningen!).

Pär S sa...

ag är knappast förvånad över att de unga delegater som ville få socialdemokraterna att bestämma sig för att riva upp Ipred-lagen får återvända hem från kongressen med misslyckat värv. Visserligen fick de igenom en kompromiss där det sägs att lagen ska förändras, men det kommer inte leda längre än en halvhjärtad utredning som kommer föreslå lite justeringar på ytan så länge S inte förstår att upphovsrätten aldrig kommer vara en garant för kulturellt skapande, utan att den är en garant för en bestående dominans av en förlegad mediaindustri.