Streaming, Ipred, film2home och Gerhard Versteegh

(Klicka på bilden så blir den större)
Socialdemokraternas Jobbkongress höll Sossar mot Storebror ett seminarium som framför allt kom att handla om övervakning, FRA, Ipred och den personliga integriteten. En man i publiken, Gerhard Versteegh, lobbyist för filmbranschen och grundare av företaget film2home reste sig upp och sade: Vi har luft under vingarna nu. Ipred har hjälpt oss något otroligt.
-
Oss? Upphovsmännen eller filmbranschen?
-
Efter seminariet, kommer Versteegh fram till mig och berättar hur bra Ipred är och hur ny teknik gör det möjligt att betala för film. Han berättar om sitt företag film2home, som fungerar som en videobutik fast på nätet. Kunderna har 1500 titlar att välja på och en film kostar 39 kronor att se eller 139 kronor för att behålla den.
-
Jag frågar honom om det är möjligt att se TV-serier via hans film. TV-serier som går i andra länder, men som det tar mellan ett halvår och ett år innan vi kan se dem i Sverige. Jag frågar honom även om han även har smalare filmer, som till exempel de som finns på Wolfe. Han svarar nekande, men han har förhoppningar om att "i framtiden..."
-
Versteegh ger mig två värdecheckar så att jag kan testa två filmer på hans sajt. På baksidan av värdecheckarna går det att läsa:
-
VI ÄLSKAR NY TEKNIK!
För att kunna dra full nytta av den nya tekniken behöver vi - precis som alla andra företag en marknad - grundläggande regler som skydd från illegal konkurrens, i form av TPB och andra aktörer samt äganderätt. Att ett grundläggande regelverk är av avgörande betydelse för vår utveckling visade sig inte minst efter IPRED-lagens införande. Den illegala fildelningen sjönk kraftigt och vi märkte en markant kundtillströmning till våra tjänster. Lagar kan alltså göra skillnad för tjänsteutvecklingen.
-
Realtid.se läser jag att Versteegh började hyra ut video på bensinstationer genom företaget Bonver 1983 och att han anser att film2home är en "sagolik förlustaffär". Det beror enligt honom på de olagliga fildelarna.
-
För någon vecka sedan använde jag och min fru den första av de två värdecheckarna. Efter mycket bök och stök kunde vi äntligen se filmen via datorn. I söndags tänkte vi använda värdecheck nummer två. Jag knappade in värdekoden och klickade på filmen vi ville se. Först fick jag upp en ruta att jag måste ladda ner ett program vid namn Silverlight.
-

Jag laddade ner programmet och startade om datorn. Efter 10 minuter gav jag upp och bad Åsa ringa film2homes kundtjänst. Ju mer jag hörde personen på andra sidan luren, desto mer arg blev jag. Har vi gjort det? Har ni det? Ni verkar ovilliga att göra som jag säger. Efter en halvtimme sade personen till Åsa att han skulle "luska i saken". Det blev ingen film den söndagen. Åtminstone inte via film2home. Åsa har heller inte hört av kundtjänst efter det. Service? Vi älskar ny teknik? Självklart är sajten en förlustaffär när det är så jla besvärligt att se en film via den.
-
För någon dag sedan tänkte jag se nyinspelningen av V. På abc:s sajt går det att se den streamad om man bor i USA. Nu har jag ändock lyckats se två avsnitt via en annan sajt. Jag vet inte om det är lagligt. Jag betalar gärna för en film eller ett avsnitt av en tv-serie och jag accepterar reklamavbrott om det är så filmen eller serien finansieras. Jag vill dock inte vänta ett år på tv-serien. Jag vill heller inte betala för film, när kvaliteten är undermålig och det tar 20 minuter att installera program och fixa och trixa innan jag kan se filmen.
-
Versteegh och övriga vill tacka politikerna för Ipred. Ipred kränker den personliga integriteten!Ipred är ett fiasko. Amatörer och oskyldiga drabbas, men det struntar filmbranschen i.
-
Sydsvenskan - Hård lobbyistkamp inför Ipredomröstning
Basic personligt - Gerard Versteegh fortsätter att ljuga, Gerard Versteegh ljuger sig blå
Tommy K. Johansson - Dåligt tekniskt stöd för hyrfilm på nätet
Johan Folin - Dåliga tjänster för hyrfilm på nätet är piraternas fel

Inga kommentarer: