Skräckscenario: Sacrédeus till Sverigedemokraterna

Politik är ett lagspel och Lennart Sacrédeus är en individuell idrottare och det skapar ganska mycket problem i ett parti.
Göran Hägglund
-

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund skrädde inte med orden, när han avlossade sin salva mot frifräsaren Lennart Sacrédeus:
-
* Han är svår att samarbeta med.
* Han respekterar inte demokratiskt fattade beslut.
* Han är mer EU-skeptisk än sitt parti.
* Han säger oöverlagda saker som skadar partiet.

-
Lennart Sacrédeus har varit tokkonservatismens främsta förespråkare. Han menar på fullaste allvar att om vi tillåter könsneutrala äktenskap, är inte steget långt från månggifte, barnäktenskap och sex med djur. Läs mer om hans åsikter om äktenskap i mitt inlägg Det sluttande planet.
-
Aftonbladet: I höstas försökte Sverigedemokraterna värva Sacrédeus till sin EU-lista. Han sa nej och det beslutet står fast trots gårdagens bråk med partiledningen, enligt Lennart Sacrédeus.
– Jag är kristen och tror på människors lika värde och är och förblir kristdemokrat – oavsett vad partiledaren säger.

-
Jag förstår varför Göran Hägglund petar Lennart Sacrédus från valbar plats på Kd:s EU-lista. Hägglund säger även om Sacrédeus: Han har genom åren gjort en rad uttalanden som jag har fått äta upp. Då får man snabbt be om ursäkt så att man kan gå vidare, men en del personer har svårt för det och Lennart Sacrédeus är en sådan. Men...
-
Den kristdemokratiska partitoppens agerande gentemot Sacrédeus kommer att gynna Sacrédeus. Han kommer att bli ännu mer populär bland den moral- och värdekonservativa falangen inom kristdemokraterna. Jag håller det för troligt att Sacrédeus nu kommer att kryssas in i EU-parlamentet i och med partiledningens utspel. Utspelet är med andra ord kontraproduktivt.

-
De tokkonservativa känner sig inte längre hemma i kd. Om Sacrédeus tar sitt pick och pack och går över till Sverigedemokraterna, kommer denna falang att följa med honom.
-
Kd dras redan med usla opinionssiffror. Vad kommer att ske om Sacrédeus ansluter sig till Sverigedemokraterna? Skräckscenariet är att kristdemokraterna åker ut ur riksdagen och Sverigedemokraterna kommer in.
-
DN, SvD, Dagen, Dagens ledarblogg, In your face, Jonas Morian

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju kul med kd-kritiker som tycker att det är ett problem när partiet gör upp med homofoberna. Damn if you do - damn if you don't.

Ta och bestäm dig. Jag antar att din kritik grundar sig i att kd i dina ögon är något som katten släpat in och att det är besvärligt när de gör något som är rätt i sak.

För övrigt måste man stå på en lista för att kunna kryssas in i parlamentet. Sacredeus var enligt uppgift föreslagen av ombuden först på plats 31, där han alltså inte kvalificerade sig...

Fred Anderson sa...

"Det är ju kul med kd-kritiker som tycker att det är ett problem när partiet gör upp med homofoberna. Damn if you do - damn if you don't."

Problemet är att det blir så mycket farligt med ett sådant whacko utanför partiet. Då kan KD hålla uppe sin illusion (som är ganska svag, minst sagt) av människokärlek och ödmjukhet. Utan Sacredeus så blir KD mer "vänligt" till ytan, men inuti partiet så är man lika tokiga som vanligt.

Så KD har knappast gjort upp med en homofob, de har bara räddat sitt eget skinn.

Anonym sa...

Att Sacrédeus skulle tänka sig att gå med i Sverigedemokraterna är nog det dummaste jag hört i år.

Hur kan man på allvar tro något så dumt? Snarare handlar blogginlägget om att förknippa KD med SD - klassisk "guilt by association". Trots att Sossarna är de som tappat flest väljare till Sverigedemokraterna.

Alexandra Einerstam sa...

Nej, Kd har inte gjort upp med homofoberna. Alf Svensson är också emot könsneutrala äktenskap: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=656299

Det finns beröringspunkter mellan Kd och SD, men vad jag menar är att jag föredrar Kd framför SD. Därför hoppas jag inte att Sacrédeus lämnar Kd för SD.

Och ja, fyra procent av LO:s medlemmar röstade på SD. Det har väl snarare med rädsla, okunskap et cetera att göra?

Anonym sa...

Alexandra... Du idiotförklarar 4% av Lo´s väljare. Kan det inte vara så att de känner sig överkörda av politiker som inte lyssnar på dem.
De som sitter i riksdagen idag ser inte till Sverige och svenskarnas bästa (inräknat de invandrare som har assimilerats i Sverige). Stoppa massinvandringen nu och ta hand om de som är här, så kanske vi har en chans att stoppa en integration som går åt skogen(Sd vill att invandrarna skall assimileras allså ta seden dit man kommer, som även regeringen menade förr) Men vad skulle du säga om Burundi översvämmades av invandrare från hela världen? Svenskar, holländare, japaner, indier, australier, italienare, spanjorer, fransmän, schweizare, pakistanier, britter etc så till den milda grad att burundierna blev undanträngda och åsidosatta i sitt eget land? SANN MÅNGFALD LÅTER ALLA FOLK ATT EXISTERA Skulle du kalla de burundier som gör motstånd mot detta för rasister? Precis samma process sker nu i Sverige. Med samma invandringstakt och högt barnafödande så kommer vi svenskar inom två generationer att vara i minoritet, i vårt eget land. Varje motstånd mot detta stämplas som rasism. Till alla er som envisas med att kalla Sverigedemokraterna för rasister.
I kommunalvalen 2006 hade SD större andel kandidater med invandrarbakgrund (16 %) än kristdemokraterna (15 %), socialdemokraterna (14 %), moderaterna (12 %) och centerpartiet (7 %).
Förresten du Alexandra, nästa val handlar det inte om 4% utav LO´s medlemmar som kommer att rösta på SD utan en himla många mer.
Hälsningar Daniel

Alexandra Einerstam sa...

Daniel - "idiotförklarar" gör jag inte. Jag skriver bara att främlingsfientlighet har att göra med rädsla och okunskap.

Anonym sa...

Alexandra. Ja en sak har du rätt i, jag är rädd att upploppen som tydligen bara utspelar sig i de invandrartäta områdena både blir fler och ökar i styrka. Se tex Frankrike. Nu har ni haft 30 år på er att visa att ett mångkulturellt Sverige fungerar, mig har ni inte övertygat i alla fall. Har du aldrig tänkt tanken på att mångkultur ej kommer att fungera? Inte ens efter 30 års misslyckande. För mycket folk på för kort tid, integration istället för assimilation där är felet. Kan det vara så svårt att förstå? Jag säger det igen,SANN MÅNGFALD LÅTER ALLA FOLK ATT EXISTERA. Det är det som är det fina med världen. Även om det låter hemskt i dina öron så är svenskar en folkgrupp som har all rätt att fortsätta att finnas till. Sen en sak till jag hjälper hellre 100 krigs/svältdrabbade i deras närområden, än en familj i bergsjön.
Hälsningar Daniel

Anonym sa...

Hur ska Sacréseus kunna kryssas in i EU-parlamentet om han inte står med på vallistan?
Jag tror snarare att behandlingen av honom leder till att många väljare inte röstar på Kd i EU-parlamentsvalet eller ens i riksdagsvalet.

Micke sa...

Kd har petat Sacrédeus och satt in Ella Bohlin som etta på EU-listan.

Ella Bohlin blev år 2005 utsedd som årets förvillare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Behöver man säga mer?

Anonym sa...

En liten "ögonvittneskommentar till Sacrédeus finns på - http://lgjohanssons.bloggsida.se/