En vigselakt i Svenska kyrkan utan ordet "äktenskap"?

SR/Ekot: Svenska kyrkan föreslår att ordet äktenskap ska tas bort från vigselakten i framtiden. Anledningen är att kyrkan vill anpassa ceremonin så att den kan gälla även när homosexuella par blir vigda i kyrkan. Ärkebiskop Anders Wejryd, som var gäst i Ekots Lördagsintervju, tror att Svenska kyrkan kommer att säga ta till att viga homosexuella.
Till SvD säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL: Jag har svårt att se det som något annat än att kyrkan försöker förhindra samkönade par från att säga att de ingår äktenskap.Det är sorgligt och anmärkningsvärt att kyrkan vill ta bort ett ord som använts så länge. Det verkar som de tycker att det är ett ord som ska skyddas till vilket pris som helst.
-
DN: Först i höst kan kyrkomötet besluta om förslaget ska antas. Men den nya lagen om könsneutrala äktenskap kommer antagligen att börja gälla redan i maj. För kyrkans del betyder det att fram till att det finns en ny vigselordning färdig kommer inga homosexuella par att kunna gifta sig "på riktigt" i kyrkan. Tidigast i höst kommer kyrkklockorna att ringa även för homosexuella par.
-
Staten råder över det offentliga, och kyrkan råder över sina ordningar. En präst har vid prästvigningen lovat att följa kyrkans ordning. Det lär inte bli några homosexuella vigslar förrän vigselordningen är ändrad. Om kyrkomötet beslutar att man kan avlägga löftena i kyrkan kan det bli i höst någon gång, säger Anders Wejryd.
-
Låt mig till syvende och sist återigen citera språkvetaren Catharina Grünbaum:
-
ÄKT- I ÄKTENSKAP är ett gammalt germanskt ord med betydelsen 'lag' och speciellt 'förbindelse om samlevnad som ingås under lagliga former'. (Det är samma ord som i tyskans Ehe, 'äktenskap'.) Att ta någon till äkta är att ingå en sådan förbindelse. Adjektivet äkta med betydelsen 'riktig', 'genuin', 'inte konstgjord', är en senare utveckling av grundordet (DN).
-

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad har äktenskap med kärlek att göra och vice versa? Snart kommer muslimerna ändå att ta över europa och sverige, lika bra att INTE ge offentligt uttryck för eventuell homosexualitet, kan vara farligt för hälsan då. Ironiskt bara att samma krafter som försvarade islamisterna i Gaza, samma vill att homolobbyns 5% av befolkningen ska styra livet för de andra 95%, och samma grupp kommer att bli de första att utraderas av samma islamister, i Sverige. Snacka om nyttiga idioter.