[Intervju] Alexandra Einerstam, snart halvtids- eller heltidsarbetslös

Är det sant att du inte får jobba kvar som ombudskvinna på S-kvinnor i Stockholm?!
Ja, tyvärr förhåller det sig så. S-kvinnor har valt att inte förnya min projektanställning (vilket de gjort en gång tidigare). Orsaken är dålig ekonomi. De har helt enkelt inte råd att ha en ombudskvinna anställd på halvtid året runt.

Det ryktas om att du, utåt sett, har haft en alldeles för stark profil för S-kvinnors smak. Du har synts mycket i media, din blogg är populär och att det faktiskt varit en av anledningarna till att de inte vill att du ska vara kvar som ombudskvinna.
Som sagt, det är ett rykte. Jag och många med mig, anser att det är bättre att synas i olika sammanhang, till exempel i media och bloggosfären än inte alls. Att jag har synts och hörts mycket har bara gagnat S-kvinnor Stockholm och partiet i stort och jag håller det för troligt att S-kvinnor är medvetna om det. Men visst kan jag förstå att ett sådant rykte har uppkommit. Jag är inte den ”typiska” ombudsmannen, men det är nya tider nu. Vi måste värva nya medlemmar, vi måste också ägna oss åt medlemsvård. Om vi inte har några medlemmar, upphör vårt existensberättigande. Vi måste framför allt lämna en stor del av de interna mötena. Vi måste sluta sitta på läktaren och recensera. Vi måste vara ute bland folket. Vi har varken makten eller media på vår sida, men vi har mötet med människan och vi har andra plattformar än DN och SvD. Vi måste våga mer, även politiskt! Därför krävs det en ny typ av politiska tjänstemän.

När slutar du?
Egentligen skulle jag sluta redan 28 maj, men då det är valrörelse förlängdes anställningen med en månad. Så de kommande tre veckorna kommer jag att vara i valstugan vid Åhléns City, cirka tre dagar i veckan. Även vissa helger kommer jag att befinna mig i valstugan. Jag hoppas att många vill komma och bemanna vår valstuga. De andra partierna har inga som helst problem att bemanna sina valstugor, så varför vi Sossar har svårt att bemanna denna valstuga, har jag faktiskt svårt att förstå. Efter valet, ska jag ägna några dagar åt att avsluta mina förehavanden på S-kvinnor i Stockholms expedition. Jag hoppas även på några dagars semester efter valrörelsen.

Är du arg och besviken på S-kvinnor nu?
Nej! Jag har haft förmånen att få jobba som ombudskvinna i över ett år. Det har varit intressant, roligt, krävande och mycket lärorikt. Jag har fått möjligheten att jobba med en massa olika saker och med en massa människor. Det är en mycket bra merit att ha i mitt curriculum vitae, nu när jag söker nytt jobb. Jag kommer att fortsätta vara en aktiv medlem, framför allt i Unga S-kvinnor Rebella som har många aktiviter, till exempel studiecirklar och bokcirklar, för sina medlemmar. Dock kommer min främsta, politiska plattform framöver att vara HBT-socialdemokrater i Stockholm.

Men hur känns det egentligen?
Naturligtvis känns det jättetråkigt. Jag hade så mycket kvar som jag ville göra som ombudskvinna. Jag var vidare tvungen att säga upp min heltidstjänst som vakt och gick ner till halvtid, för att kunna jobba halvtid som ombudskvinna. I och med att det är jobbkris och lågkonjunktur i Sverige, Europa, ja hela världen, så känns det extra tufft att bli halvtidsarbetslös, ja, kanske till och med heltidsarbetslös om det vill sig riktigt illa. Jag är naturligtvis orolig för hur det kommer att bli i framtiden. Jag oroar mig för min ekonomi och att jag kanske måste ta ett arbete, som jag vantrivs med.

Vad ska du göra nu då?
Jag kommer inte att få tillbaka min heltid som vakt, men jag har meddelat mitt bevakningsföretag att jag vill jobba fler timmar än 20 i veckan. Om det blir färre timmar i veckan blir jag väl tvungen att stämpla upp, men det kan jag ju inte göra hur länge som helst. Jag kommer att ägna mycket tid och energi till att hitta ett nytt jobb - helst ett heltidsjobb. Att ha två halvtidsjobb, har inte varit det lättaste. Jag och min fru ska åka till Almedalsveckan i slutet av juni och början av juli och då ska jag även passa på att ”ragga” jobb.

Vad vill du jobba med?
Mitt CV ser väldigt brokig ut. Jag är en mångsysslare. Jag är ju utbildad arkeolog, men nu har jag fått blodad tand och vill helst jobba med politik och samhälle och då som politisk tjänsteman. Jag älskar att skriva och jag älskar kampanjer, manifestationer och demonstrationer. Jag vill också jobba med projekt, där det finns en början och ett slut. Jag vill helst fortsätta att jobba inom SAP, men om LO, något av fackförbunden eller någon annan organisation eller myndighet vill ha mina tjänster, tackar jag naturligtvis inte nej.

Lycka till i jakten på ett nytt jobb!
Tack!

2 kommentarer:

giganan sa...

Hej Alexandra och alla andra,
S-kvinnor klarar inte ekonomin, det vet du mycket väl. Du har haft en projektanställning. Det visste du redan från början. En projektanställning är inte en idealisk form. Det kliar efter mer trygghet, det förstår jag. S-kvinnor Stockholm stad är för trygga avtal och ordentliga arbetsvillkor. Att det handlade om en projektanställning var tydligt, och du visste att det i och med projektets avslutande att även anställningen skulle upphöra. Jag är djup bekymrad att du inte berättade sanningen. Du visste från början att det handlade om en projektanställning och att vi har inte pengar för en fast tjänst. S-kvinnor behöver en ombudskvinna på heltid, men pengarna räcker tyvärr inte till. Det är fakta. Det vet du Alexandra. Det är det som är sanningen.

Åsa Andersson sa...

Till giganan

Om nu S-kvinnor i Stockholms stad är för ordentliga arbetsvillkor, men beroende på ekonomin inte kan betala för en heltidstjänst, så kanske man ska låta bli att anställa någon på 20 h i veckan för ett arbete som i realiteten inte hinns med inom den tidsramen. Då kan ni som arbetsgivare nämligen inte längre leva upp till dessa ordentliga arbetvillkor som du säger att ni är för..
Tråkigt men sant.