Egalia - en fristad för unga hbt-personer

Ovanstående artikel publicerade SvD 2007. Äntligen hade unga hbt-personer i Stockholm fått en central mötesplats.
-
I dagens pappersversion av SvD läser jag en insändare (s. 23) som berör. Egalia är nämligen nedläggningshotad utan stöd från Stockholms stad. Stockholms stad (läs Moderaterna) vill inte skjuta till mer pengar, då de anser att RFSL ”redan är en av stadens största bidragstagare och borde omprioritera sin budget” (QX.se). Ett felaktigt påstående som kommer att drabba unga hbt-personer. På sin blogg skriver RFSL ungdoms ordförande Felix König:
-
Vi lever i en paradox. Finansborgarråd Sten Nordin och finanslandstingsråd Catharina Elmsäter-Svärd vill göra Stockholm känt för sin hbt-vänlighet och öppenhet. På Citys debattsida i augusti gick man samman med StockholmPride för att få World Pride till Stockholm 2012. Trots detta står de ett halvår senare och ser på när en viktig del av Stockholms öppenhet riskerar att försvinna. Det som krävs är en miljon per år. [..] (MP) och (S) kräver att resurser avsätts. Men Alliansen fattar tydligen inte. Hur skulle man annars kunna förorda en nedläggning av ett andningshål som Egalia?Att svika både vision och hbt-ungdomar andas inte öppenhet.
-
Tillbaka till insändaren i dagens SvD. Den är skriven av två unga hbt-personer och då den inte finns utlagd på nätet, lägger jag ut insändaren i sin helhet här på bloggen:
-
Vart ska HBT-ungdomar ta vägen?
Egalia är en fritidsgård för HBT-ungdomar (homosexuella, bisexuella och transpersoner mellan 13 och 20 år) som drivs av RFSL Stockholm. Egalia fungerar som en mötesplats för unga HBT-personer från hela Storstockholmsområdet. För många av oss som regelbundet går till Egalia var vårt första besök på fritidsgården också det första mötet med andra ungdomar i samma situation. På Egalia kan vi vara de vi är utan att behöva försvara vår sexuella läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck. Där behöver vi inte heller oroa oss för att bli illa behandlade, utan möts av respekt och förståelse.

Fram till nu har verksamheten drivits som ett treårigt arvsfondsprojekt. I september tar projektet slut, men RFSL Stockholm och vi som går till Egalia vill att projektet ska bli permanent. Problemet är finansiering. Egalia är en välfungerande verskamhet som är otroligt viktig för oss eftersom den ger stöd, hjälp och uppmuntran som vi inte alltid får på annat håll.

Skolan är den plats där vi unga sepnderar större delen av vår tid. Skolmiljön är ofta tuff och intoleransen mot oss som är annorlunda är stor. Studier har visat att just HBT-ungdomar är extra utsatta. Det är få som vågar vara öppna i skolan, hemma och inför vänner och släktingar. Det kan ta flera år innan man vågar berätta. Många av oss som kommer till Egalia väljer att inte berätta att det är just dit vi går två gånger i veckan. För vissa av oss är Egalia den enda plats där vi vågar berätta vilka vi är.

Vi tycker det är offatbart att Egalia, en unik och välbehövd HBT-fritidsgård, nu är nedläggningshotad. Att man väljer att inte satsa på den grupp ungdomar som är mest utsatt. Snälla, rädda vår fritidsgård!
SIGRID ABELLI, EMELIE ÅSELL, Bromma
-
Moderaterna i Stadshuset och Landstinget borde genast tänka om. Egalia behövs, inte bara i Stockholm, utan även i andra delar av Sverige.
-
Christian Valtersson har även bloggat om detta.

Inga kommentarer: