Favorit i repris: Queergryta

Ca. 4-5 portioner

Ingredienser:

1/2-1 påse quornbitar
1-2 burkar bönor (jag använder helst canellinibönor). Det går också bra med linser (eller varför inte blanda?)
1 gul lök, hackad
1/2 zucchini i bitar
(en näve kalamataoliver)
1-2 tetror krossad tomat (om du använder smaksatt tomatkross, till exempel örter, så dra ner på örter, om du använder tomatkross med vitlök, ta en vitlöksklyfta mindre et cetera)
En eller två klickar tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1-2 dl quinoa (jag tycker att vit quinoa fungerar bäst i den här grytan)
1-2 tärningar grönsaksbuljong
1-2 dl torrt, vitt vin
Olivolja och eventuellt en klick smör
Pizzakrydda eller oregano, basilika, timjan 2 msk
Om det finns färska örter funkar det också (men då bör de tillsättas några minuter innan serveringen, för att inte tappa smak)
Flingsalt (vanlig eller smaksatt med citron), peppar och chiliflagor
Fetaost eller gräddfil till servering
Färsk persilja till servering

Tillagning:

Börja med att skölja quinoan i hett vatten (annars smakar quinoan bittert).
Fräs lök tillsammans med zucchini, lök och vitlök i olivolja och eventuellt smör. Om du vill bryna quornbitarna något, så ska de i efter någon minut. Var försiktig med vitlöken, så att den inte bränns, ibland brukar jag tillsätta vitlöken senare. Tillsätt de torkade örterna och rör runt. Häll på vinet. Tillsätt tomatkross (vitlök om inte den har fräst runt med löken), tomatpuré, eventuellt 2 dl vatten, quinoa, grönsaksbuljong och bönorna (och kalamataoliver om du gillar det), peppar och en gnutta chiliflagor. Eventuellt behövs 1/2-1 dl vatten. Låt koka tills quinoan är mjuk. Smaka av med salt och vanlig svartpeppar. Om grytan har en vattnig konsistens, löses det snabbt med Maizena snabbredning. Strö över 1-3 msk och rör runt några varv.

Servering:

Vid serveringen, strö över hackad persilja och fetaostbitar. Det går också att skippa fetaosten och servera grytan tillsammans med en klick gräddfil.

För vegangryta:

Om grytan ska bli helt vegan, byt ut grönsaksbuljongen mot en "vegan-märkt" buljontärning och skicka fetaosten/gräddfilen.
Quinoa.

Inga kommentarer: