Hybris

Wikipedia: Hybris var inom grekisk mytologi att vilja efterlikna och/eller överträffa gudarna. Hybris kan då användas som en synonym till storhetsvansinne. I det antika dramat utmanar ofta hjältarna den rådande rättsuppfattningen och gudarnas. Då begår de hybris och går oftast under. Ett annat ord för hybris är övermod och människan straffas när hon försöker göra sig till gudarnas jämlike. För att få nåd hos gudarna var man tvungen att förstå vad man gjort för fel, känna vördnad, fruktan och medlidande inför gudarna och på så sätt rena sin själ = katharsis.
-
Igår såg jag Maud Olofsson i Rapport. Hon talade om hur häftigt det kommer att bli att leda 500 miljoner människor när Sverige tar över som EU:s ordförandeland. Jag som trodde att Sveriges statsminister är Fredrik Reinfeldt. K-G Bergström kommenterade även Maud Olofsson i Rapport. Bergström har även skrivit om detta:
-
Centerstämman avslutades i dag av en kaxig och närmast euforisk partiledare:Centern ska tredubbla antalet EU-parlamentariker.Centern ska bli nästa största parti i kyrkovalet.Centern ska dubblera antalet röster i riksdagsvalet. [...] TT:s reporter på plats skrev om ett parti som jäser av självförtroende för att inte säga självgodhet. Det ligger mycket i det. De tre målen är djärva för att inte säga orealistiska. [...] Bakgrunden till stöddigheten är i huvudsak partiets medverkan i regeringen. När man lyssnar på partiledningen på stämman skulle man kunna tro att det är Centern som är det ledande regeringspartiet. Maud Olofsson talar entusiastiskt om hur häftigt det blir att leda 500 miljoner européer under det svenska ordförandeskapet. Och vilken nyckelroll miljöminister Andreas Carlgren har i lösningen av de globala miljöproblemen. Att Sveriges statsminister kommer att ha en långt tyngre roll under ordförandeskapet andas man inte om.
-
Maud Olofsson har fått hybris!
-
Lennart Holmlund - Grönt blir blått

1 kommentar:

Karin Berg sa...

Jag såg också på nyheterna igår när han sa det. Hybris för Maudan är rätta ordet.