Mammamumrik gästbloggar: Näringsministern och dubbelmoralen

Näringsministern och dubbelmoralen

Det finns tillfällen man missar. Om man inte får till bloggskrivandet märker man det. Man går där på promenaderna och muttrar för sig själv. Men inget blir skrivet.

Bloggande är ett vattendrag. En liten bäck. Det är just här och just nu. Tre dagar senare är det för sent. Det vet ALLA. Men nu - nu tänker jag bryta mot denna basala regel. För det är nåt som "söker mig". Nåt jag inte kan släppa och låta driva som en pinna med strömmen, allt längre i fjärran.
-
Näringsministern hoppas att de som hotas av arbetslöshet har varit förståndiga och lagt upp en buffert."Ja det var väl ganska klokt tänkt" kan man faktiskt tänka. Buffert är bra. Ju mindre marginaler - ju bättre med buffert.Faktum är att det är gammal klassisk arbetaremoral. Skulderna hos handlarn, för det allra nödvändigaste, var ett av skälen att Konsum alls blev till.
-
Gunnar Emanuel Sträng bar inte med sig mer än vad han kunde göra av med, handlade inte på kredit och skötte nationens ekonomi precis som sin egen.Man behöver en buffert.
-
Under de - ganska många år - Mumrikan levde utan nämnvärda marginaler var det det ständiga målet. Att bygga en buffert och inte tulla på den i onödan. Jättebra att ha när enstaka katastrofer inträffar - trasig tvättmaskin, tandläkarbesök, hål i skon. Problemet är att det som nu drabbar människor är inte enstaka katastrofer, engångskostnader. Det är månad efter månad på - i bästa fall 75% av lönen. Det är som att byta tvättmaskin eller sätta in en krona i käften varje månad.
-
Men sen kommer vi till det verkligt stora problemet med Maud Olofssons välmenta råd: Dubbelmoralen. De flesta människor hyllar principen att man ska göra mot andra som man själv vill bli behandlad. Så låt oss fråga näringsministern, hon som med en handfull andra. har hand om allas ekonomi: du har väl en buffert? Men nej! Inte har hon det...Men hur skulle hon och resten av regeringen kunnat hinna - kan man invända. Krisen var ju en sån chock... Och den beror inte på svensk politik - det är de amerikanska hemlånen som ställt till det.
-
Tja dels kunde man ju stillsamt påminna om att vi trista sossar varnat för en annalkande kris - och nästan blivit tråkade för det av olika högerministrar och tänkare. Men betydligt viktigare är att näringsministern helt visst borde haft större möjlighet än de människor under svår press hon nu förnumstigt pekar finger på. Hon sitter på hela prognosapparaten. Och hon hade pengarna. Så sent som 2007 gick nationen Sverige med 134 miljarder i vinst (Källa: Riksdag & Departement).
-
Smart då hade varit att göra en buffert i statens budget. Men nej. I stället sänkte högerregeringen skatterna. Med 80 miljarder. Det är dessutom så att den absoluta merparten av pengarna gått till de 10% av medborgarna som har det bäst, men det är inte heller frågan för detta inlägg - att högern vill gynna de rika är kanske inte varken upprörande eller förvånande - så har det ju alltid varit.
-
Det som söker mig är just detta: Vi sossar fick stryk i förra valet. Medborgarna var inte nöjda. Bland annat tyckte människor att vi inte följde vår egen övertygelse. Att politiken inte hängde ihop med värderingarna. Svenska folket ville ge ett nytt gäng chansen. Det får man tåla. Det är strängt taget rätt mycket en läxa att lära av.
-
Men just därför måste den Moderatstyrda regeringen skärskådas. Hur handskas de nu med det finaste förtroende en svensk kan få: förtroendet att leda landet. Att vara allas ledare. Att sköta det vi har tillsammans. Jo dom slarvar. Dom vägrar att se verkligheten i vitögat. Dom sprätter iväg pengar till dem som redan har, utan att tänka sig för. När krisen - inte alls oväntat kommer (hallå - någon som hört begreppet "konjunkturcykel" förut?) då finns det ingen buffert.
-
Men till råga på allt har en av de högsta ministrarna mage att mästra de människor som nu drabbas av hennes slarv och säga att hon hoppas att de lagt upp en buffert. Skäms Maud Olofsson! Du är en av de mäktigaste i landet. Du är en av dem som ska leda oss i en mycket svår tid. Du har bett om uppdraget, slagits för det med alla medel. Men hur förvaltar du förtroendet? Genom att sparka på dom som ligger. Skäms!
----------------------------------------------
Mammamumrik har naturligtvis en egen blogg.
Fredrik Pettersson har skrivit ett inlägg på samma tema.

Inga kommentarer: