Quinoa

Jag läser en underhållande krönika, skriven av Hanna Nilsson på ETC, titulerad Förbjud quinoa. Nilsson skriver bland annat:
-
Quinoa är inte gott. Det smakar surt ogräs. Kall Quinoa smakar dött ogräs. Varm Quinoa smakar varmt ogräs. Quinoa är tortyr. Quinoa är som att suga på en sur tvättlapp eller en vante. Affären Kajsa Warg som säljer Quinoasallad borde utsättas för bojkott eller utlokaliseras till Järna.
-
Precis som Nilsson har jag ätit vedervärdiga quinoarätter, men det beror snarare på tillagningen än på själva quinoan. Det första man över huvud taget måste göra när man använder quinoa, är att skölja quinoan i hett vatten. Det finns nämligen ett saponinämne i yttersta delen av fröet som gör att det smakar bittert. Genom att skölja quinoan i hett vatten, innan man kokar det, så försvinner ämnet.
-
Efter denna behandling smakar egentligen inte quinoan så mycket. Här kommer därför två tips på hur man får quinoan att smaka mer: ska färdigkokt quinoa användas i en kall sallad, bör den marineras i olivolja, vinäger/ättika/citron, salt peppar och örter innan den läggs ner i salladen. Om man ska använda quinoan istället för ris eller pasta, så bör quinoan koka tillsammans med en buljongtärning.
-
Därtill finns det tre olika quinoasorter att välja på - röd, vit eller svart. Det gäller med andra ord att hitta den man gillar bäst. Jag vill uppmana Hanna Nilsson att koka min Queergryta, där kommer verkligen quinoan till sin fulla rätt.
-

Inga kommentarer: