Allt om min mamma

För några dagar ringde min mamma (född 1931) och meddelade mig att hon skulle rösta på Piratpartiet i EP-valet. Min mamma ser sig själv som Centerpartist. Hon har dock röstat på Ny Demokrati när de var som mest populära och i valet 2006 röstade hon på Moderaterna. Låt mig säga att jag är inte förvånad över att hennes val denna gång faller på Piratpartiet.
-
En annan vital 30-talist är Farmor Gun som DN har skrivit om idag. Farmor Gun är en mycket aktiv bloggare. Min mamma har inte ens en dator. Jag håller det för troligt att Farmor Gun vet mer om FRA-lagen, IPRED och Telecom, än vad min mor gör.
-
Nåväl, om PP lyckats få de unga (och då menar jag inte min mamma, utan de som har för vana att inte använda sin rösträtt), att gå och rösta är de väl värda ett mandat i Europaparlamentet. Då har de nämligen lyckats med något som riksdagspartierna inte har lyckats med och jag ser hellre en Pirat än en Sverigedemokrat i Europaparlamentet.
-
Jag kommer i varje fall att rösta på Socialdemokraterna. Idag damp det förresten ner ett mejl från Göran Färm i min inkorg som just handlar om integritet:
-
Hej,
IPRED, FRA och TELEKOM. Bokstavskombinationer som har stor inverkan på dina medborgerliga fri- och rättigheter. Jag är i dag allvarligt oroad över dessa lagstiftningar som nu i snabb takt genomförs nationellt och inom EU. Lagarnas samlade effekt på vår rättssäkerhet är alldeles för oklar.

Tillsammans med övriga svenska s-parlamentariker vill jag därför ge en lättillgänglig översikt av de nationella lagar och den EU-lagstiftning som rör den personliga integriteten.

Idag kl. 10.00 presenteras vår rapport om integritetsfrågorna. Du kan läsa den här och nu: Integritetsrapport 2009

Vår utgångspunkt: att brott som begås på Internet självklart ska utredas och beivras, precis som andra brott.
Vår ambition: har aldrig varit att kriminalisera en hel generation ungdomar som sysslar med småskalig nedladdning på ett sätt som de uppfattar som legitimt.
Vårt mål: att forma ett regelverk som möjliggör effektiv brottsbekämpning, utan att hota den personliga integriteten på Internet.


Ett av våra konkreta förslag är att inrätta en integritetsombudsman i Sverige och i EU.

Göran Färm

PS) Du vet att du redan i morgon kan förtidsrösta i Europavalet? Ta med dig en kompis och gå och rösta!

14 kommentarer:

Tor sa...

"Vår ambition har aldrig varit att kriminalisera en hel generation ungdomar som sysslar med småskalig nedladdning på ett sätt som de uppfattar som legitimt."

Småskalig nedladdning har varit kriminellt sedan socialdemokraterna beslutade det år 2005. Alliansens Ipred-lag tillåter inte integritetsintrång vid småskalig nedladdning.

Det där är litet för mycket av politikersnack för min del. Politikerna kan detaljerna i Ipred-lagen och undgår noga att konfronteras med de besvärliga delarna. Tex. så säger lagen i princip att all uppladdning, och därmed fildelning, per definition är storskalig oavsett hur många filer som delas. Socialdemokraterna är nog i mångt och mycket nöjda med dagens utformning av lagen. Det skulle förvåna mig om det finns några större meningsskiljaktigheter egentligen, om man bortser från några mindre populistiska utspel.

Alexandra Einerstam sa...

En fråga till Tor: Hur många fälldes i domstol för småskalig nedladdning åren 2005-2006, då S innehade regeringsmakten?

Tor sa...

Antagligen inte speciellt många, men jag förstår inte vad din fråga har för relevans. Ser du något fel i det jag skrev?

Ipred kriminaliserar ingenting utan handlar om brottsbekämpning. Olovlig fildelning är kriminaliserad sedan många år tillbaka. Både alliansen och socialdemokraterna står bakom idén om att låta privata intressen själva sköta brottsutredningar och sedan ges möjlighet att hota att dra in småskaliga fildelare i rättsosäkra och riskabla civilmål. Både alliansen och socialdemokraterna har på senaste tid börjat medge att det finns målkonflikter, men det görs inga egentliga ansträngningar att lösa dem. Därför hör vi uttalanden som att "vi måste värna den personliga integriteten samtidigt som kreatörers rätt till ersättning garanteras" utan att någon talar om hur det ska gå till. Det är ett gammalt politiskt trick. Istället för att presentera lösningar på problem så ger man uttryck för hur djupt bekymrad man är över de problem som finns för att ge intryck av att man tar frågorna på allvar.

Att det är det ena eller andra partiet som råkar sitta vid makten när en lag klubbas är inte speciellt viktigt. Det som är avgörande är ju vilken typ av politik man stödjer, och det är tydligt att socialdemokraterna och alliansen i mångt och mycket stödjer varandras politik när det gäller den senaste tidens integritetskränkande lagar.

Alexandra Einerstam sa...

Frågan är av relevans i och med att nedladdning må ha varit kriminellt men att ingen fälldes för detta brott 2005.

Det är borgarna som har manat på den utveckling vi ser. Vi Sossar är i opposition och kan inte göra så mycket.

Jag önskade att S kunde vara tydliga och säga följande
1. Vi ska riva upp FRA-lagen och göra en annan version av den - FRA light (jag vill förresten att FRA-lagen ska avskaffas helt förresten).
2. Vi ska riva upp IPRED och Telecom.

Många Sossar jobbar aktivt för dessa frågor - det finns t.ex. Sossar mot Storebror: http://sossarmotstorebror.se/#home

Här kan man läsa att flera integritetsmotioner som också i vissa fall har klubbats igenom av vissa arbetarekommuner.

Tor sa...

"Det är borgarna som har manat på den utveckling vi ser. Vi Sossar är i opposition och kan inte göra så mycket."

Inte alls. Det är socialdemokraterna som ligger bakom datalagringsdirektivet, vars integritetsintrång nästan är i paritet med FRA-lagen. Socialdemokraterna står även bakom huvuddragen i FRA-lagen. I debatten som föregick klubbandet framförde (v) och (mp) hård kritik, medan socialdemokraterna gång på gång upprepade ett simpelt "vi är kritiska till att vi inte fått vara med och bestämma utformningen". Knappast trovärdigt. Jag har heller inte sett någonting som tyder på att socialdemokraterna inte stödjer Ipred. Socialdemokraterna har föreslaget en litet mer korporativistisk modell för hanteringen av personuppgifter, men det innebär inga större skillnader i praktiken.

Jag önskar också att socialdemokraterna kunde vara tydliga, även om jag har svårt att förstå vad FRA-light skulle innebära. Antingen tilltvingar sig staten tillgång till all gränsöverskridande kabeltrafik eller så gör den inte det. Det finns inte så många mellanting. Jag förstår förresten inte varför man skulle riva upp Telekompaketet. Det är väl inget större fel på helheten om man bara får dit några ändringar.

Jag hoppas att jag inte blir missförstådd. Jag tycker att partipolitiskt käbbel är urtråkigt. Samtidigt tycker jag att politikerna och partierna måste stå inte bara för vilka lagar de klubbar utan även vilken politik de företräder. Om socialdemokraterna står för i stort sett samma politik som alliansen, då lönar det sig ju knappast att proteströsta på (s).

Anonym sa...

Göran Färm, och ALLA ANDRA svenska socialdemokrater, röstade för IPRED i parlamentet. På Newsmill påstår han att det var för att den "tog sikte på piratkopiering, märkeskläder och CD-skivor", men faktum är ju att det direktiv som socialdemokraterna röstade igenom innehöll skrivningarna om att privata företag skulle kunna kräva ut personuppgifter från internetleverantörer. Det kan han knappast ha missat.

Om han nu har ändrat sig så är det ju jättebra, men det kommer lite väl nära inpå EU-valet för att det ska vara trovärdigt.

Anonym sa...

Tappade bort några ord där. "tog sikte på piratkopiering av medicin, märkeskläder och CD-skivor" menade jag.

Alexandra Einerstam sa...

Jag tror att SAP börjar förstå hur viktiga dessa frågor är för oss medborgare. Jag tror de håller på och svänger i dessa frågor.

Erik Laakso sa...

Tor, jag tycker att du har väldigt mycket rätt om än inte i alla detaljer. Sanningen som vi kan enas om är att sossarna inte har något bra track record när det gäller integritetsfrågorna. Vi har varit skitdåliga för att tala klarspråk.
Ett parti som, kanske till och med medvetet, strävat mot ett övervakningssamhälle. Men det sker saker också i vårt parti. Jag kan se direkta kopplingar till motionen om ett moratorium för fler integritetskränkande lagar (som vi var några foliehatts-sossar som lämnade in till kongressen i höst) och den nya och försiktigt framväxande opinion även från etablerade spelare på den socialdemokratiska spelplanen.

En av de viktigaste formuleringar som Göran Färm använder handlar just om det vi skriver, man måste göra en konsekvensutredning på samtliga lagar som har bäring på integriteten. "Bromsa bromsa bromsa" är budskapet. Att inrätta nya myndigheter (integritetsombudsman) vet jag inte hur relevant det är egentligen, det är det som känns som valsmicker men om det görs på rätt sätt så skadar det förstås inte. Problemet är ju att politiker haft för lätt att strunta i remissinstansers synpunkter så varför de plötsligt skulle lyssna på en integritetsombudsman är mig okänt.

Jag inser som sagt att vår historia inte är snygg i de här frågorna men jag tror att det pågår en ärlig omsvängning, riktigt så konspiratorisk som man måste vara för att hänföra allt till valrörelser vill inte jag vara i alla fall, det skulle innebära att ingen tillåts ändra sig och bli bättre (för valrörelser pågår hela tiden).

Dina sa...

Går det bra med att hitta personer till valstugan?

Anonym sa...

till diana

svar nej.

Anonym sa...

Faktum är att dom enda som fällts för fildelning under 2005-2006 har fällts för just SMÅSKALIG fildelning. Vi pratar om enstaka filmer! Anledningen att fler inte blivit fällda är helt enkelt för att polisen inte har fått ta reda på vem som sitter bakom en IP-adress för ett så litet brott som fildelning eftersom brottet inte ger mer än böter. Detta har ändrats i och med IPRED, inte att polisen får tillgång ill personuppgifter kopplade till en IP-adress, däremot får upphovsrättsindustrin det. Tycker du att det låter vettigt?

Anonym sa...

Jag tror att SAP börjar förstå hur viktiga dessa frågor är för oss medborgare. Jag tror de håller på och svänger i dessa frågor.

Jag varken tror eller hoppas att
något av riksdagspartierna plötsligt ska börja ta demokratin på allvar. Den är alldeles för viktig för att överlåta åt folk som eventuellt plötsligt ska tillsätta utredningar om lagar de redan har klubbat. Däremot så finns det ett parti som inte kommmer att chackra med det viktigaste vi har kvar. Piratpartiet: Det kan du lita på

Gunnar P sa...

"konsekvensutredning på samtliga lagar som har bäring på integriteten"

Redan där går ju varningsklockor. Känns övertygad om att dessa utredningar (som S inte lyssnade på första gången) kommer vara klara ungefär samtidigt som ett väl placerat proktoskop blir obligatoriskt för alla svenskar för att hålla koll på pss.

Visst, S kanske håller på att svänga, men det är VÄLDIGT mycket IT-kompetens som måste injiceras i partitoppen innan någon egentligt positiv förändring blir SYNBAR.

Ett hink med kallt vatten i form av PP är absolut nödvändig. Då KANSKE de börjat lära sig lagom till 2010.