En knuten näve i fickan - Om klass, normer och Vänstern

Jag köpte boken En knuten näve i fickan för 1. Titeln på boken, 2. Den snygga, grafiska formen och 3. Texten på baksidan på konvulutet:
-
Det finns inga klasskillnader.

Idag är vi en enda stor medelklassfamilj med överklassen och den globala kapitalismen som fiender. Underklassen är så liten att den inte syns om du blundar. Arbetarklassen har hamnat på museum, i samma monter som folkhemmet. Ibland dammas den av och plockas fram för att ge must och liv åt någons levnadshistoria. En gång om året hyllas den med sånger och flaggor.

Men hur är det att komma in i vänstern och inte kunna den alternativa medelklassens koder? Hur känns det att gå i ett demonstrationståg och höra "Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet" skanderas av en akademiker med etta på Söder?

I En knuten näve i fickan hittar du texter, samtal och bilder som på olika sätt vittnar om ett utanförskap som i allra högsta grad är levande.
-
Nu har jag läst boken och är förvånad över det hat och förakt vissa av skribenterna hyser gentemot socialdemokrater, akademiker och medelklass, eller vad de rätt och slätt benämner som Muminvänstern.
-
Många av dessa vältaliga, högskoleutbildade akademiker jobbar som brevbärare, vårdbiträden, personliga assistenter och spärrvakter. De har mycket litet inflytande på sin arbetsplats och lönen suger. Tillhör inte de arbetarklassen?
-
Vi i Vänstern har en gemensam motståndare och den heter Allians för Sverige. Varför ska vi slösa tid och energi på att hata och förakta varandra inom Vänstern? Jag är övertygad om att man kan dricka kravmärkt och rättvisemärkt kaffe ur Muminmuggar och ändock ha ett genuint engagemang för klassklamp och könskamp.
-
...Och helt osökt börjar jag nynna på Kents låt Om du var här: Tid... Du är Dig inte lik. Min knutna hand i fickan. Sömn... Jag kräver ingen sömn. Jag vrider Mig på nålar.
-
Läs även Ulrika Lindahls recension i ETC.

1 kommentar:

stefanbergmark.se sa...

Är inte vår gemensamma fiende det kapitalistiska klasssamhället?