[Recension] Arena # 1 februari 2009

1. Vart har den feministiska debatten tagit vägen?
2. Varför har den försvunnit från det offentliga samtalet?
3. Behövs feminismen förnyas för att bli aktuell?
-
Ovanstående tre frågor har samhällsmagasinet Arena ställt till 22 feminister. Några av svaren går stick i stäv med varandra, men många av dem som svarat på de tre frågorna tror att feminismen förvunnit från det offentliga samtalet på grund av högeralliansens ickeintresse för feministiska frågor. Att vi har en jämställdhetsminister som inte vill kalla sig feminist säger väl allt?
-
På fråga två svarar författaren Maria Sveland följande: Därför att medierna är ett patriarkalt nattsvart rövhål vars favoritsysselsättning just nu är att låta kvinnor ge sig på andra kvinnor (läs feminister) offentligt.
-
Om den feministiska debatten försvunnit från det offentliga samtalet, vart har den då tagit vägen? Återigen anser det stora flertalet att den feministiska debatten lever och frodas, dock inte i de traditionella medierna (läs gammalmedia) utan vid köksbord, kvinnoorganisationer, ABF, nätverk och bloggar. Den feministiska debatten är i hög grad levande även på universitet och högskolor.
-
Tack vare nätet är den feministiska gräsrotsrörelsen mycket mer synlig och tillgänglig än för bara ett par år sedan, skriver Karin Eder-Ekman.
-
Jag anser att det är bra att det finns andra arenor än gammalmedia, där den feministiska debatten förs, men det är hög tid att den feministiska debatten återvänder till den offentliga samhällsdebatten!
-
Vad skulle ni svara på de tre ovanstående frågorna?
-
Andra som recenserat Arena # 1 2009: Resumé, Expressen, DN, Callenberg

Inga kommentarer: