Insiste, Persiste, Resiste, Existe

Just nu sitter jag och läser rapporten Insiste, Persiste, Resiste, Existe. Det är tung läsning. Ibland måste jag avbryta mig i läsningen, ta en klunk vatten och ta ett djupt andetag, innan jag fortsätter.
-
I anslutning till rapporten, publicerades, för några dagar sedan, en artikel i SvD, skriven av Kvinna till kvinnas generalsekreterare Lena Ag. Hon skriver att utrikesminister Carl Bildt måste ändra attiyd. Jag skulle vilja hävda att hela den borgerliga regeringen måste ändra attityd!
-
Myndigheters tystnad och oförmåga att åtala förövare ger indirekt stöd till övergreppen. Det enskilt största hotet mot kvinnorättsaktivister är brist på erkännande. Det viktigaste Sveriges regering därför kan göra är att synliggöra deras arbete, skriver Ag och vill att Sverige, när vi blir EU-ordförandeland, lyfter fyra viktiga punkter:
-
1. Driv på för att EU-delegationer liksom medlemsländernas ambassader utanför unionen ordnar möten med kvinnorättsaktivister.
2. Framför kritik till regeringar vid kränkningar mot kvinnorättsaktivister.
3. Erbjud skydd och snabb visering när kvinnorättsaktivister och deras familjer behöver fly till säker plats.
4. Synliggör kvinnorättsaktivisters centrala roll för demokrati, fred och säkerhet genom att ordna möten mellan kvinnorättsförsvarare och statsråden under EU-ordförandeskapets utlandsresor
.
-
Nu är det upp till Carl Bildt och Co. att visa framfötterna när vi blir EU-ordförandeland och lyfta dessa fyra punkter. Jag har tyvärr inga stora förhoppningar på denna högerregering.
-
Läs även ledare i Dagens Arena på samma tema.

Inga kommentarer: