Rätt låt vann!

Jag är flata och sosse och älskar opera. Ja, ni läste rätt. Jag går hellre till Berwaldhallen än Råsunda. Jag lyssnar hellre på Wagner än Nationalteatern.
-
Malena Ernman är en fantastisk mezzosopran. Det finns många fantastiska mezzosopraner i världen, men vad Ernman också är, är en performer. Hon bjuder på sig själv. Hon blandar allvar med humor och räds inte att ställa upp i sammanhang, som andra (läs "vi som anser att finkultur hör hemma på Kungliga Operan") föraktar.
-
Det är därför inte konstigt att stora delar av Operahögskolan avskyr Ernmans bidrag i Melodifestivalen. Det är därför inte konstigt att Ernman vann svenska folkets röst igår. Malena Ernman är nämligen folkkär. Gå till YouTube och sök på Malena Ernman. Hon har bland annat varit med på Idrottsgalan, på Skansen och i Digiloo. Hon har sjungit duett med Charlotte Pirelli. Gå till SVT:s hemsida och sök på Malena Ernman och se intervjuerna med henne.
-
Just dessa sammanhang, gör att Malena Ernman numer är folkkär, dock får man inte förglömma att hon i första hand är en mezzosopran av världsklass. Hennes Askungen kan ingen bräcka! Hon är uppbokad till 2013 (vilket innebär att semifinalen i Eurovision Song Contest krockar med ett jobb i Wien). Hennes yrke är operasångerska.
-
Vad som däremot är konstigt är att vissa sossar tror att man måste vara på ett visst sätt för att vara just sosse. Det skall drickas Pripps blå och hejas på Bajen eller AIK. Opera hör överklassen till och därför kan man inte som "riktig" sosse gilla klassisk musik. Nej, progg ska man lyssna på. Dessa riktiga "sossar" skulle inte sätta sin fot på Kungliga Operan eller Konserthuset. Nej, de betalar hellre 500 spänn för att gå på Bruce Springsteen (trots att det i många fall är billigare at gå på en konsert i Berwaldhallen). Ja, det är också okay att gilla schlager (vilket jag inte gör). Till dessa sossar, vill jag bara säga - lägg ner! Det är helt okay att gilla klassisk musik. Det är helt okay att erkänna att rätt låt vann igår!
-
Detta innebär dock inte att jag kommit ut ur schlagergarderoben, men om Malena Ernman kommer på Stockholm Prides schlagerkväll, kommer jag att stå längst fram!
-5 kommentarer:

Norpan sa...

Trevligt att du inte följer sossenormen! Stå på dig! Jag gillar också opera.

Anonym sa...

Jag avskyr opera. Det låter som om när man trampar i 175 643 häftstift på samma gång. "Alla" med Sofia var så mycket bättre.

Catarina sa...

Jag håller med dig om Ernman! Men undrar över din kommentar om OHS? Jag har upplevt precis tvärtom: hela operasverige jublar just nu! Stödet är enormt.

Anonym sa...

Jag har alltid gillat Malena Ernman, och lyssnar gärna på opera, (dessutom har jag träffat Malena Ernman i verkligheten), och som vanligt gjorde Malena en gedigen insats, klart det bästa bidraget på länge.

Men i ärlighetens namn måste jag säga att texten lämnade mycket övrigt att önska, typisk schlager text, kliché fylld smörja mao. Personligen tycker jag att en röst som Malenas förtjänar en lyrik som man lägger lite mer tid och tankemöda på än det man hinner på en fikarast.

Tänkar iaf rösta på henne sen ;)

Anonym sa...

Hejsan! jag går på operahögskolan i sthlm, jag har då inte hört ett enda negativt ord om malena schlagerdebut i skolan... tvärtom!! helt fantastiskt!

Ps. du "heja norge!" har du varit på opera någongång?:) ds.