Sanna Rayman får sig ett gott skratt och jag vill bara gråta

[Pressmeddelande]
Miljöpartiet de gröna
Gustav Vasa är mer värd än Selma Lagerlöf
2009-03-02

Selma på tjugan och Gustav Vasa på tusenlappen, sedlarnas valörer speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor, säger Esabelle Dingizian, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna.- Om en vecka är det internationella kvinnodagen. Men det räcker inte bara med en dag, behöver minst en vecka. Därför kommer vi den kommande veckan att särskilt uppmärksamma det orimliga i att det fortfarande finns ett åttaprocentigt lönegap som inte kan förklaras på något annat sätt än att kvinnor värderas lägre än män.
- Lönens nivå är kanske det viktigaste uttrycket för hur vi människor värderas och vilken ställning vi har på arbetsplatsen, branschen och i samhället. Den är ett demokratiskt problem och ett konkret uttryck för mannens makt och kvinnans underordning.
- För att visa på detta kommer vi bland annat att ha affischer i tunnelbanan där bilder av de svenska sedlarna ska få resenärer att tänka till hur det ser ut på arbetsmarknaden, säger Esabelle Dingizian
FÖR VIDARE INFORMATION:
Esabelle Dingizian, 070-560 08 08
Elisabet Qvarford, pressekreterare, 0703-33 02 08
-
Ska verkligen Internationella kvinnodagen handla om sedlar och vilka som avbildas på dessa sedlar?! Därtill ska Miljöpartiet satsa på en kampanj i tunnelbanan. Affischer ska avbilda de svenska sedlarna så att vi resenärer ska "tänka till hur det ser ut på arbetsmarknaden".
-
I England återfinns drottning Elizabeth II på varenda sedel. Vad säger det om arbetsmarknaden i England? Nej, jag skrattar inte, jag vill gråta åt detta tilltag. Vilken fantastisk insats av Miljöpartiet för jämställdhet (OBS! Ironi).
-
Sanna Rayman/SvD - Vad speglar enkronan?

1 kommentar:

Grön feminist sa...

Miljöpartiet de Gröna vill lyfta frågan om osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor under vecka 10 samt att visa att Sverige har ett av de mer könssegregerade arbetsmarknaderna i världen där det som kvinnor traditionellt gör värderas lägre än det som män gör. Vi är ett feministiskt parti som tror på könsmaktsanalysen. Med bilden på sedlarna vill vi på ett roligt och tänkvärt sätt lyfta den bilden, att vi fortfarande lever i ett samhälle där det som män gör värderas högre än det som kvinnor gör. Bilden är självklart tänkt att väcka skratt och gråt men även att ställa frågor. Läs mer på kampanjsidan mp.se/jk för våra konkreta politiska förslag.

Mvh Linnéa Engström
Jämställdhetsamordnare Miljöpartiet de Gröna