Kultur für alle!

Jag tittar på Gomorron Sverige (05:11 in i sändningen) och ser kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i rutan. Det måste vara den sämsta kulturministern Sverige någonsin har haft. Hon är en marionettdocka i händerna på finansminister Anders Borg! Borg kräver nämligen att hon ska dra ner kostnaderna för kulturen. Hur kan den moderatstyrda regeringen välja att spara in pengar på Kulturdepartementet?! Det går ju inte att spara mer pengar på det departementet. Även under den socialdemokratiska regeringen hade Kulturdepartementet lite pengar att röra sig med.
-
Varför anser Anders Borg att det är viktigt att spara in pengar just där? Är det den moderatstyrda regeringens syn på kultur som gör sig gällande (vilket såväl Barbro Hedwall i Nyhetspanelen som Ledarbloggen/Per Gudmundson ger uttryck för)?
-
Även Nyhetspanelen tar upp den bristande kulturpolitiken. Göran Hägg tar upp två viktiga kulturreformer som den socialdemokratiska regeringen genomförde, sänkningen av bokmomsen till 6 % och fri entré till de statliga museerna. Två reformer som gagnade alla berörda. Böckerna blev billigare för konsumenterna och författare och bokförlag fick mer pengar. Fler gick på museer och fler museibesökare handlade i souvenirshopen och museicafeet.
-
Den enda kulturreform som Adelsohn Liljeroth har genomfört sedan hon tillträdde är borttagandet av den fria entrén!
-
I Gomorron Sverige säger Adelsohn Liljeroth att hon har satsat på barn- och ungdomskultur. Skådespelerskan Anna Wallander uppvisar siffror på det motsatta. Wallander är förbannad på Adelsohn Liljeroth och det med rätta. Vår kulturminister försöker ducka för det uppenbara. Hon hänvisar bara till Den stora kulturutredningen.
-
Alliansen bedriver en aktiv kulturpolitik. Strategin är passivitet. Man går och väntar på Den stora kulturutredningen som skall vara klar vid årsskiftet och som sedan ska ut på remiss. Det tar tid (Debattartikeln Den talande tystnaden i DN).
-
Det spelar ingen roll om statsminister Fredrik Reinfeldt byter ut Adelsohn Liljeroth. Moderaterna skiter i kulturen, åtminstone den statliga! Om någon vill nyttja kulturutbudet skall det betalas ur egen ficka. Därför hävdar moderaterna att i och med deras skattesänkningar, så kommer vi att kunna betala för den kultur vi vill ha. Vi ska med andra ord inte behöva betala för "obskyra" teaterföreställningar om vi inte vill.
-
Om denna skrämmande utvecklingen fortsätter, kommer klassklyftorna att forsätta öka, även inom kulturområdet. Vem har råd att gå på en operaföreställning, om en ordinarie biljett kostar 800 kronor (läs mitt tidigare inlägg)?!
-
Det kommer således att uppstå en kultur för de rika. De kommer att ha råd att gå på operan, men inte vi andra (vilket är skönt för dem, för då slipper de ju beblanda sig med oss andra). Min fasta övertygelse:
-
KULTUR FÜR ALLE!
-
Människor inom scenkonstområdet har, förutom debattartikeln i DN, startat tankesmedjan Det osynliga och på hemsidan står det:
-
Tankesmedjan Det Osynliga (TDO) är en obunden intresseorganisation vars uppgift är att analysera, bevaka och i media kommentera och debattera den kulturpolitiska utvecklingen inom scenkonstområdet i Sverige. Tankesmedjan ska bli en stark röst i kulturdebatten. TDO kommer i nära samarbete med Skuggutredningen (www.skuggutredningen.se) att fånga upp idéer och förslag som kommit fram till följd av Skuggutredningens arbete och presentera ett eget kulturpolitiskt betänkande och därefter aktivt verka för att förankra dessa idéer politiskt. Tankesmedjan följer långsiktigt upp vad Kulturutredningen presenterar för resultat och granskar fortlöpande hur man från regeringens håll väljer att omsätta dessa förslag politiskt.
-
Ett mycket bra initiativ! Fram för fler intresseorganisationer som granskar den moderatstyrda regeringens bristfälliga kulturpolitik.
-
By the way, så uppvisar Gudmundson en skrämmande okunskap om kulturpolitik och Kulturdepartementets viktiga roll i samhället!
-
Kom tillbaka Bengt Göransson och berätta för moderaterna och Gudmundson vikten av en aktiv kulturpolitik.

7 kommentarer:

Karin Berg sa...

Vår kulturpolitik är inte så mycket att hurra för heller. Visserligen så fixade vi gratis inträde på museum (som för övrigt är standard i tex England) och vi sänkte bokmomsen (med det var väll alla med på?) Annars så har kulturfrågor oerhört låg status även inom vårt eget parti. Kultur är viktig, kultur borde gagna alla. jag tycker tex att alla barn ska ha rätt till kultur och att kommunerna borde betala för att skolelever kan besöka tex dramaten en gång under ett skolår.

Unknown sa...

Med risk för att låta som en jättemoderat:
Hur mycket är du beredd (Karin) att betala i månaden för detta? Tyvärr är det ju så att skattepengar är en ändlig resurs... Personligen anser jag att hela och fräsha skolor, bra läromedel och betyg från tidiga år är betydligt viktigare än gratis besök på teatrar.
Och jag vägrar betala mer i skatt än 30% totalt (vilket är helt sjukt högt).

Kultur är viktigt, men vad är kultur? För oss som inte är kulturmuppar så är dramaten inte speciellt viktig. Biljetter får gärna kosta 800 kr, precis som en springsteenkonsert kan kosta 1500.
Det fins viktigare kulturella värden än flummeri och finkultur.
Vad sägs om bättre musikundervisning, mer gymnastiktimmar och en svenskundervisning värd namnet?

(Ja, jag var på teater med skolan när jag var liten och ja, det var roligare än matteprov. Men bara lite).

Anonym sa...

"Det måste vara den sämsta kulturministern Sverige någonsin har haft."

Höhö... du har inte varit med länge du! Den i särklass sämsta kulturministern var ju den där skäggige halvmeters-fjanten. Snacka om pinsam populist som inte utförde ett dyft! I "kulturkretsarna" var han ju dagens stora garv. Varje dag han satt på sin post! Hahahaha...


Till "avilan":
Man behöver inte vara "kulturmupp"(?) eller "jättemoderat" för att inse att Dramaten är en otroligt viktig scen i Sverige! Liksom bla Riksteatern.
Det är pinsamt att någon som inte besökt en teater sedan skolåldern ens uttalar sig i kulturfrågor. Det är ju som om en person utan smaklökar ska uttala sig om chefkockens anrättningar!

Ett samhälle utan en välfungerande och seriöst driven teaterscen är ett samhälle på väg utför. Och att detta gäller Sverige är tydligt: bland annat hyllas banal ytlighet (statligt finansierade lekprogram på tv för VUXNA!!!) och skrattretande likformighet (ALLA barn SKA SJÄLVFALLET ha en plats i musikskola - även de totalt tondöva!) istället för att göra långsiktiga rejäla kvalitetssatsningar.

Ser man inte skillnaden mellan att Dramaten (nu sedan några år med sponsoravtal - bravo!) årligen erbjuder publiken högkvalitativ teater (samt anställningar för bla skådespelare) och en amerikansk rockartists turnékonserter i förbifarten är man riktigt nere i träsket.

Anonym sa...

Jag är heterosexuell!

Unknown sa...

Till Anonym:

Det är hela poängen: Svensk högkultur är en klubb med tämligen få medlemmar. Vi andra, i den stora massan, inser att fin kultur är värd att bevara (må det vara klassisk arkitektur, Shakespeare eller Moa Martinsson. Men vi ska ha samma rätt att uttala oss om var våra skattepengar går! Om jag ska vara tyst därför att jag finner svensk teater irrelevant i allmänhet, och "fin" modern kultur i synnerhet (jag föredrar att titta på min Shakespeare i formen av engelska kostymdramer på DVD) så bekräftas ju bilden av en liten klubb som desperat hävdar att vi andra ska betala för deras särintresse. Det måste finnas en balans mellan bevarande och marknad. Jag tycker faktiskt att 800 kr för en teaterbiljett till ett icke-massproducerat evenemang är ganska rimligt. Det är 10x mer än en biobiljett, och om man räknar på vad man får för pengarna (fin lokal, ett stort antal professionella individer som utför arbete (både på och bakom scenen mm) så låter det faktiskt rimligt.

Anonym sa...

"avilan" skrev:
"Om jag ska vara tyst därför att jag finner svensk teater irrelevant i allmänhet, och "fin" modern kultur i synnerhet ... så bekräftas ju bilden av en liten klubb som desperat hävdar att vi andra ska betala för deras särintresse."

Men du fattade ju inte vinken alls (och då blir det bara pinsamt när man måste upprepa sig): Det är ju JUST DÄRFÖR som du bör vara knäpptyst! (Läs: Tig och bilda dig först, snacka sen!)

Inser man inte nödvändigheten av en stark svensk seriös teaterscen (som exemplet nu var här), ja då vet jag ta mig tusan inte vad man har för anledning att gaffla överhuvudtaget i kulturfrågor!
Och vad DU räknar som "finkultur" (?) eller "särintressen"(?) är verkligen inte vad andra skulle göra. Men som tur är det inte i det som kruxet ligger:

Det tillhör för tusan allmänbildning att man inser varför (historiskt) starka kulturinstitutioner bör bevaras och stödjas. Eller åtminstone trodde vi att det tillhör allmänbildningen...

Ja, sicket historielöst pladder du far med. Går verkligen hand i hand med den sjunkande skuta som "svensk skola" utgör.

För övrigt kan jag meddela (efter att skrattsalvorna lagt sig) att citatet "Men vi ska ha samma rätt att uttala oss om var våra skattepengar går!" måste vara ett av de dråpligaste uttalanden vi hört på sistone.

Vår snabba kommentar: "Yeah, you wish!"

Hahahaha...

Anonym sa...

HBT-sossen, är du säker på att inte kulturdepartementet fått MER pengar?

Karin, regeringen tillskjuter just de pengar du önskar. 175kr per varje elev i årskurs 7-9. Det räcker till mer än ett besök på stadsteatern.

Anonym: HöHö...du har inte riktigt greppat det här med demokrati, eller?