Butch v. femme

Butchen, alias den stereotypa flatan, alias den manhaftiga kvinnan är utrotningshotad. När serien L word började sändas, klagade många flator på att seriens karaktärer var för "kvinnliga" (AfterEllen). Att en kvinna kan vara feminin och flata anser jag är uppfriskande. Det är OK att vara homo- eller bisexuell, även om man sminkar sig, bär kjol och har långt hår. Man behöver inte klä sig i linne, baggy jeans, sneakers, raka av sig håret, tatuera sig och applicera ett "manligt" rörelsemönster, bara för att man kommer på att man gillar tjejer. Nu för tiden finns det en mångfald i flatvärlden och ni som läser min blogg regelbundet vet att jag gillar mångfald.
-

Även Sara Löwestam beklagar det faktum att butcharna blir alltmer sällsynta:
-
Att butcharna är på väg ut har jag däremot konstaterat flera gånger under pride. Inte ut ur parken, men ut ur rampljuset och i vissa fall gemenskapen. Flera nya "inneflator" svänger sig med utlåtanden som "jag vill visa att lesbiska faktiskt kan se ut som helt normala tjejer" och "om man är lesbisk vill man väl ha en annan tjej, inte någon som klär sig som en kille", och alla som förr kallade sig butch kallar sig numera genderqueer och skriver magisteruppsatser om könsöverskridande och identitet. Det finns inget utrymme för butchen längre, suckade min vän på Torget i tisdags, och jag stämmer in i sucken. Det är förstås fantastiskt att en brud i klänning inte längre behöver bevisa sin lesbiskhet med tio års straffslickande i flatsamhället för att tas på allvar, men normer är inte kul åt något håll och det är bara att hoppas att alla nya coola femmeflator inte går mugabe på butcharna.
-
I den heterosexuella matrisen har butchen blivit synonym för flatan. Varför förhåller det sig så? Jo, för att hon syns. Hon viker av från normen. Femmen passar utseendemässigt in i normen. Ingen hetero skulle komma på tanken att femmen är homo- eller bisexuell.
-
Dock beklagar även jag det faktum att butchen blir alltmer sällsynt. Heteros osynliggör oss andra, vi som passar in i normen. Butchen skaver mot normen, hennes sexuella läggning är synlig på ett helt annat sätt. Butchen provocerar (och det är hon som får ta "smällarna").
-
Apropå butchar, så har jag upptäckt "heterobutchen" - en kvinna som ser ut som en butch, men som är heterosexuell.
-
Vi behöver människor som avviker från normen, även utseendemässigt. ... Och jag när fortfarande drömmen om ett samhälle där man får vara "bara" människa (oavsett kön, könsuttryck, könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion...)

Jenny Schimizu (Angelina Jolies f.d. älskarinna). Är hon butch?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Äh, de försvinner inte. De går bara under jorden ett tag. Sedan blir de asheta, delar av deras kult kommer tas upp som mode och sedan är det under jorden igen.

Kolla bara på min egen kult, skinhead- i våras var det hängande hängslen och stuprörsjeans till allt. Förr var vi större, men har vi någonsin försvunnit? Nej. Det kommer inte butcharna att göra heller.

EmelieD sa...

Hej! Jag heter emelie, är 20 år och flata. Jag ser inte alls ut som en flata. Lite kul, folk tar mig alltid som hetero bara för att jag inte klär mig manligt och har kort frisyr.
Ville bara flika in att vi feminina finns faktiskt :)

Mvh Emelie

http://emelied.tk

Anonym sa...

Same here.