Those who cannot remember the past

Svenska lärare är okunniga vad gäller Förintelsen visar en lärarenkät gjord av Forum för levande historia. Jag är inte förvånad. Våra medlemmar säger ständigt att de inte får tillräcklig ämnesutbildning, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund till DN. Att veta vad gulag är, ingår väl ändock i allmänbildningen? Om "allt" ska ingå i lärarutbildningen, blir det en lååååååååååång utbildning. Ligger det inte i människors intresse att allmänbilda sig? Ska "allt" serveras på ett fat?
-
Jag har läst boken Gulag. De sovjetiska lägrens historia av Anne Applebaum (på min fritid). Jag rekommenderar den varmt.
-
Vad beträffar Forum för levande historia så finns det inte mycket information på hemsidan om de homosexuella som förföljdes och mördades under nazitiden.
-
Forum för levande historia har också fått mycket kritik (läs till exempel här) för att de inte berättar om kommunismens brott mot mänskligheten.
-
Bloggen Magnus tycker är mycket kritisk till lärarenkäten och Forum för levande historia: Hellst ville man väl ha ett sådant resultat så man kan säga "nej vi hinner inte undersöka kommunismens brott, vi måste informera om judeutrotningen istället" (rättstavningsprogram för Magnus del dock som även har lyckats stava fel på "förintelsen").
-
Läs även SvD, Jinge, Stefan Dalin, Trottens betraktelser, Patrik Godin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte heller förvånad över resultatet. Detta beroende på att alla lärarna var tvungna att svara på alla frågor. Varför ska t ex en svenskalärare för 8 åringar kunna hur många procent av de som bodde i Tyskland som tillhörde en judisk församling 1933? Det är inte rimligt.

Undersökningen är inte seriös, utan har ett förbestämt svar; att lärarna är dåliga. Sånt gör mig faktiskt förbannad.

Anonym sa...

Äsch! Vari ligger nyhetsvärdet? Var det NÅGON som på ALLVAR trodde att svenska skolor idag befolkas av välutbildade lärare? Har ni någon gång kollat upp vilka som antas till lärarhögskolan? Gör det. DET är mer skrämmande än den aktuella enkätens resultat...