Ett blogginlägg som till största delen handlar om Bubbe

Glesbygden måste bli mer gay skrev Calle Norlén i en krönika i Aftonbladet under prideveckan. Norlén nämnde Bengt-Urban "Bubbe" Fransson i sin krönika och detta inlägg kommer till största delen att handla om Bubbe.
-
Bubbe är kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och Bubbe är helt fantastisk! Bubbe är också invald i styrelsen för HBT-socialdemokrater Sverige ... och han kandiderar till EU-parlamentet (läs mer på Arjeplog.se).
-
Förutom att vara en briljant politiker och en riktigt trevlig och omtänksam människa har Bubbe även andra talanger: han är känd för sin medverkan i en rad underhållningsprogram i TV, till exempel Jeopardy, Postkodmiljonären och 24 karat. Han är också en riktig schlagerbög och till nästa pride, borde Stockholm prides styrelse be Bubbe hålla i trådarna inför schlagerkvällen nästa år. Jag må vara bra på TP och andra frågesporter, men mot Bubbe står jag mig nog rätt slätt.
-
Nej, det är inte lätt att vara hbt-person i glesbygd och mindre städer. Även om året är 2008 och Sverige har kommit långt vad beträffar hbt-personers fri- och rättigheter, flyttar ändock hbt-personer in till storstäderna. Detta av olika anledningar. Visst har nätet gjort det lättare för hbt-personer och visst har det skett en attitydförändring på många håll, men handen på hjärtat - hur kul är det att vara enda bögen eller flatan i byn (med allt vad det medför)? Därför beundrar jag personer som Bubbe och Mikael Holmgren (eldsjäl i RFSL Nord).
-
Vad gäller nätet, är det inte bara gay communities som till exempel qruiser jag menar. Här kan hbt-personer numer beställa filmer och böcker (till exempel på Amazon och Wolfevideo).
-
Bubbe och jag pratade lite löst under Europride om att ha en pride eller prideparad i Arjeplog. Om Eskilstuna kan ha sin Springpride borde det finnas förutsättningar även för Arjeplog (och jag har hört att norrlänningar med lätthet kör 300 km bara för att se en biofilm). Jag hoppas att drömmen om en liten pride i Norrland kan bli verklighet.
-
Bubbe ägnar sig vidare åt en intensiv värvningskampanj för att få fler att flytta till Arjeplog (man får till och med en flyttbonus om man gör slag i saken. Läs mer på E24). Även jag och min fästmö utsattes för denna värvningskampanj under Europride. Bubbe skriver på sin blogg:
-
Alexandra är vår tältgeneral och gör ett fantastiskt arbete i den rollen. Men Alexandra är dessutom arkeolog. Försöker övertala henne att flytta till Arjeplog. Hon och hennes flickvän är båda utbildade arkeologer. Visst borde det vara något för Silvermuséet...
-
Jag kan mycket väl tänka mig att flytta till Arjeplog om jag fick ett intressant och givande heltidsjobb, men det är just där skon klämmer. I glesbygden är det ont om jobb och det är inte bara hbt-personer som flyttar till storstäderna.
-
Jag är övertygad om att äventyrsturism och ekoturism kan gagna glesbygden. Lokalproducerade produkter, som fallet är med fårosten från Jämtland kan också vara en dellösning.
-
Till syvende och sist - Det behövs flera som Bubbe inom SAP och här väljer jag att citera Sonja Aldén (och observera att jag fortfarande inte har kommit ut ur schlagergarderoben!):
-
För att du finns
För att du kan
Du leder vågorna mot land
Du river murarna mot världen
För att du ser
För att du förstår
-
(Fotot har jag snott från Bubbes sida på Facebook)

3 kommentarer:

Bubbe sa...

Du ar ju bara foer go du Alexandra!

Haer kommer en haelsning fraan mig haer i Huahin daer jag njuter av goda vaenners lag, sol, bad och shopping...

Har koept en sklt jag ska ha paa kontorsdoerren...

Bubbe for Europe! Visst e det kaxigt!

Bubbe

Alexandra Einerstam sa...

Bubbe for Europe - I like!

Anonym sa...

Du har blivit utmanad... =)