Utökad kvotering inom föräldraförsäkringen

Rådslagsgruppen Välfärd, med Ylva Johansson i spetsen, har lagt fram ett förslag för att reformera föräldraförsäkringen. Vägen till en helt individuell försäkring, börjar med en tredelad modell, där en tredjedel går till vardera föräldern och den återstående tredjedelen bestämmer föräldrarna själva över.
-
Det här förslaget är helt rätt ur ett feministiskt perspektiv. Majoriteten av det svenska folket är för ett jämställt föräldraskap. Varför stoppa vid kvotering? Varför inte utöka föräldraledigheten också?
-
Det är ändå fem år för sent anser In Your Face och hänvisar till partikongressen 2005, då näst intill samma förslag som ovan röstades ner. Äntligen! tycker Marta Axner. Vad Per Schlingmann anser? Propagandaministern anser att kvotering är en piska.
-
Jag har tidigare bloggat om föräldraförsäkringen här.
SvD, SR
---------------------------------------------
Under strecket:

Alliansfritt Sverige skriver att Jan Björklund KU-anmäls.
Ekonomikommentarer - Klyftorna dödar
Karin Berg tipsar om en rolig sida.
------------------------------------
By the way... i dag ska jag på AK:s höstupptakt på 68:an. Bosse Ringholm ska inledningstala, vilket får mig osökt att tänka på vad Lotta Fogde skriver i dagens DN: Men för politiker som lär sig behärska trettiosekundersformen öppnar sig stora möjligheter. Så länge man håller sig kort och slagkraftig kan man vara hur tjatig som helst. Nästan, Bosse Ringholm lyckades mirakulöst passera även den gränsen.
-
I morgon ska jag på Allsång mot högern, vilket jag inte ser så mycket fram emot, eftersom det är samma låtar och näst intill samma artister som spelade förra året och innan Mona Sahlins sommartal i år (läs tidigare inlägg här om bland annat vänsterns "allsånger").
------

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ta bort föräldraförsäkringen helt och hållet istället. Har man inte tid och råd att själv ta hand om sina barn så ska man inte skaffa sig barn! Det gäller både män och kvinnor.

Anonym sa...

Jag fattar inte varför man tror att man ska bli mer jämställd av att tvinga folk att bli det. Nä, barnafödandet kommer snarare gå ner av det.

Det får låta hur jämställd du vill. Men den här formen av politik är mer fascism än socialdemokratism.

För övrigt så vill jag inte ens ha barn, och jag fattar faktiskt inte varför en kvinna vill skaffa barn med en man som inte vill ta ansvar.

En sån här kvotering bekräftar bara mångas fördomar om att kvinnor är för korkade för att ens ta hand om sig själva...

Anonym sa...

Jag förstår inte varför inte politiker kan lägga mer krut på att arbeta för LIKA LÖN FÖR ALLA istället för att försöka uppnå jämställdhet via metoder som går ut på att bestämma över folks vardag.

I mitt och min mans fall var jag hemma mesta delen med barnen. FÖR ATT JAG TJÄNAR MINDRE. Hade jag tjänat mer - ja då hade han varit hemma.

När jag pratar med andra föräldrar är det så den bistra verkligheten ser ut. den som stannar hemma längst med barnen är den förälder med lägst inkomst.

För många skulle det innebära katastrof att tvångsfördela föräldraföräkringen på detta sätt!

Nej, rejäla löner till kvinnor. Först då kommer vi uppnå verklig jämställdhet. Vilket parti vågar driva den frågan? De kommer jag att lägga min röst på!

SaraLisa Lind, Göteborg