Skamlista - ett steg mot mer jämställda styrelser?

Vi vill ha in uppgifter från alla börsbolag om varför könsfördelningen i styrelserna ser ut som den gör så att vi kan gå ut till allmänheten med uppgifterna. Vi skickar nu brev till alla ordförande i de börsnoterade bolagens valberedningar. Där begär vi in uppgifter om vad de har gjort för att eftersträva en jämn könsfördelning i sina styrelser. Vi tänker därefter sammanställa uppgifterna för allmänheten så att alla ska få hela bilden av hur de svenska börsbolagen jobbar med jämställdheten, skriver Maud Olofsson och Nyamko Sabuni på DN Debatt idag. Kvotering vill dock de "undvika".
-
Visst låter det bra? Allmänheten kommer att få ta del av dessa uppgifter och börsbolagen får en blåslampa i baken. Victor Bernhardtz har skrivit ett bra inlägg om detta. Han skriver bland annat:
-
Varför inte istället kräva in rapporter från alla kommuner och landsting om varför kvinnor i deras verksamheter fortfarande har otrygga anställningar i hög utsträckning, varför så många kvinnor i deras verksamheter tvingas in i timvikarie- och deltidskarusellen, samt vad de ska göra åt problemen på kort och lång sikt? Därefter kan man begära in samma material från börsbolagen, jämföra, och dra slutsatser. Finns förstås inget som hindrar exempelvis LO, TCO och SACO att tillsammans göra det här ändå, förutom att kommuner, landsting och företag kanske inte vill svara. Men det blir ju å andra sidan en egen skamlista.
-
Två av högeralliansens företrädare tar åter ordet "jämställdhet" i sin mun. Moderater och Kristdemokrater är inte intresserade av jämställdhet, men nu när det närmar sig den Internationella Kvinnodagen, kommer ett utspel från högeralliansen som ett brev på posten.
-
Låt mig citera Devrim Mavi (ur artikeln Nationalmoderaterna):
-
Det är näst intill skrattretande att Moderaterna använder sig så mycket av jämställdhet när de pratar om "svensk-kontraktet". Moderater har historiskt ägnat sig åt många antifeministiska projekt och till skillnad från den liberala högern har de inte visat större intresse för jämställdhetsfrågor. Bara sedan Moderatledda alliansen kom till makten har a-kassan, sjukförsäkringen försämrats och den ekonomiska krisen slagit avsevärt mot kvinnors liv. Reinfeldt nämnde inte ens jämställdhet som politiskt mål när han senast invigde riksdagen. Den moderata ledningen struntar i jämställdhet utom när det kommer till invandrare. Meriam Chatty, doktorand på Örebro universitet, på-talade detta när hon pratade i en panel som tidskriften Bang hade på abf-huset i Stockholm i december. Hon menade att den nyvakna nationalismen använder sig av svensk jämställdhet och kommer att göra det till den dag då feminister säger: "inte i vårt namn".

1 kommentar:

Anonym sa...

Dumfeminismens sjaskiga taktikspel: för att dölja de verkliga missförhållandena, blåser man opportunistiskt upp alsköns icke-frågor till fullständigt orimliga proportioner, och den heliga Jämställdheten är standardskamgreppet härvidlag. Det som verkligen BETYDER något, dvs.folkets välfärd, beror naturligtvis i utomordentligt ringa grad på antalet kvinnor vid det extrema fåtalets köttgrytor; allmänhetens kuschade kvinnor förväntas dock identifiera sig med ifrågavarande miljardärskor, känna sig innerligt delaktiga, och härmed vara nöjda & belåtna; särdeles kraftfult framträder nu vår Allians såsom storkapitalets folkliga rättfärdighetsgissel. Det hela är egentligen bara för dumt att kommenteras, men våra politiker tillhör ju inte heller precis begåvningsreserven, eller hur. *skakar bedrövad på huvudet*

- Peter Ingestad, Solna