En köttfri dag i veckan (Del III)



Efter att ha läst Kristian Krassmans inlägg Vad lägger vi på tallriken? och sett dokumentärfilmerna Stek åt alla och Land till salu (den senare tyvärr borttagen från SVT Play), känns det återigen aktuellt att skriva om en köttfri dag i veckan.

För några år sedan lyfte jag den önskan/det kravet här på bloggen (se nedan) och därför blir jag glad att Krassman och några till har skrivit en motion om detta.

I riksdagen har Vänsterpartiet lagt en motion med rubriken Minskad köttkonsumtion, men någon motion från mitt eget parti, Socialdemokraterna, hittar jag inte. Hallå S-ledamöter - börja genast fila på motioner om en köttfri dag i veckan!

Såväl filmen Stek åt alla som V:s motion tar upp den belgiska staden Gent Donderdag Veggiedag som exempel. Denna stad visar att det de facto är möjligt att införa en köttfri dag i veckan. Saxat från V:s motion:
För ett drygt år sedan införde den belgiska staden Gent Donderdag Veggiedag – vegetariska torsdagar. På torsdagarna är vegetarisk mat huvudalternativet i de kommunala inrättningarna. De som önskar får förstås kött, men det vegetariska är huvudalternativet. Man har också tryckt upp kartor i massupplagor där vegetariska restauranger är utmärkta. Man utbildar människor i vegetarisk matlagning och verkar överlag för en minskad köttkonsumtion. Bakgrunden är att Gents politiska ledning vill vidta alla de åtgärder den kan för att minska kommunens klimatpåverkan. En minskad köttkonsumtion är i sammanhanget en viktig åtgärd.

En växande skara av städer i världen har nu följt Gents exempel med lokala initiativ för en minskad köttkonsumtion. São Paulo, San Fransisco, Kapstaden, Bremen och Helsingfors är alla städer där den politiska ledningen beslutat att göra en dag i veckan till en vegetarisk dag. Även i Örebro har den politiska ledningen beslutat att ha en vegetarisk dag i veckan på några av stadens skolor. Flera andra svenska städer är på gång att fatta liknande beslut. Gräsrotskampanjerna är redan igång, där Köttfri måndag (www.kottfrimandag.se) i Sverige och Meat Free Mondays (www.meatfreemondays.co.uk) i Storbritannien är två exempel. Regeringen bör verka för att kommuner uppmuntrar till vegetarisk kost, exempelvis genom att införa en vegetarisk dag i veckan. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Så varför inte gräva där du står och börja med en köttfri dag i veckan? I måndags åt jag förresten vegetarisk pastasallad och idag består matlådan av linsgryta.

Tidigare inlägg:En köttfri dag i veckan, Quorn är min räddning!, En köttfri dag (del II), Who want's to be a chicken?, De gröna folkhemmet: Mycket snack och lite verkstad

Nyttiga länkar: Köttfri måndag, Meat Free Mondays

2 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud. Finns det inga gränser.

Stålis

Karpstryparn sa...

Sedan när är vegetarisk mat, t ex veganmat, näringsrik och hälsovänlig? Svaret är aldrig. Skrev själv ett inlägg om detta i dag som heter "Är alla vänsterpartister och miljöpartister idioter?". Har skrivit kritiska inlägg om sådan "mat" förut, även om det var länge sedan nu.