Nu är det väl revolution på gång? Jag tycker att väntan börjar bli lång*

Låt inte S-ledningen tysta ner kritiken. Så lyder en debattartikel som jag skrev tillsammans med några andra nätrötter. Dagen innan hade Socialdemokraternas kriskommission presenterat sin slutrapport. Då var vi oroliga för att det fanns krafter i partiets ledning som ville att slutrapporten skulle dö sotdöden. Nu, drygt tre veckor senare, har våra farhågor besannats. Kongresshandlingen (jag kan inte förmå mig att skriva "kongresshandlingarna") består av mindre än 30 sidor. Den interna kritiken är inte nådig. Här är några exempel:

Rebella: Kongressunderlaget: Ett fuck you-finger åt gräsrötterna
Marika Lindgren Åsbrink: En ros är en ros
Johanna Graf: Klipp er och skaffa ett jobb
Johan Westerholm: Socialdemokraterna: Kongressunderlaget - en första kommentar


Istället för att tillsätta en kriskommission vid nästa valförlust, kan väl partiledningen istället vara ärlig och säga att den inte kommer att tillsätta någon kommission, valanalysgrupp eller vad det än må vara. Socialdemokraternas ledning vet ju alltid bäst.

Jag vet inte hur många valförluster som kommer att krävas innan gräsrötterna gör revolution gentemot den lilla klick i toppen som styr och ställer i partiet. Maktens djävulska frestelser har sitt fasta grepp om dessa personer. Det är vi gräsrötter som har insett vidden av krisen, det är vi gräsrötter som har sjukdomsinsikten, det är vi gräsrötter som brinner för politiken, det är vi gräsrötter som lever i det verkliga Sverige. Jag tycker nämligen att väntan börjar bli lång.

Läs även Socialdemokraterna - en dörrspringarfars och Erik Erfors manual till partikongressen.
*Titeln på inlägget från Bob Hunds låt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håkan Juholt är ett utmärkt val och den socialdemokratiska valberedningen har gjort ett förstklassigt jobb under extremt svåra förhållanden.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Juholt blir toppen. Är han inte radikal nog för er smak så kan ni väl bara bilda ett eget HBT-parti?

Alexandra Einerstam sa...

Hallå där! Om ni läste min blogg mer frekvent vet ni att även jag står bakom Juholt.

Johan sa...

För att vara en manlig kandidat är Juholt inte så illa.

Det finns bara ett väldigt litet antal män som jag själv hade ansett vara bättre. De är alla tre (eller fyra) kommunalpolitiker, sitter inte i riksdagen, och hade inte haft lättare för att bli accepterade av socialdemokratins distriktspampar.

Själv tycker jag att S hade kunnat kosta på sig en kandidat som var dels kvinna, dels mindre av politker och mera av yrkesman, men mitt inflytande har inte varit tillräckligt stort - jag har helt enkelt inte tillräckligt många extrakongressombudsröster i mina trådar.
;-)